10 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

Çin Uygurları sömürüyor

Fransa’nın en çok satan gazetelerinden Le Monde, editoryal köşesini Sincan’da yaşananlara ayırdı. Yazıda Çin yönetiminin Uygurlara karşı uyguladığı politikanın sömürgecilik olduğu dile getirildi. Bölge halkına ekonomik refah ve çağdaşlık getirdiğini iddia eden Çin hükümetinin, 20. yüzyılda Avrupalıların Asya’da yaptığını tekrar ettiği kaydedildi.

ÇİN, UYGURLARI SÖMÜRÜYOR

Fransa, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşanan olaylar hakkında henüz resmî bir açıklama yapmadı. Ancak Fransız basını Sincan’daki gelişmeleri gündemine taşımaya devam ediyor. Fransa’nın en çok satan gazetelerinden Le Monde, editoryal köşesini Sincan’da yaşananlara ayırdı. Yazıda Çin yönetiminin Uygurlara karşı uyguladığı politikanın, sömürgecilik olduğu dile getirildi. Bölge halkına ekonomik refah ve çağdaşlık getirdiğini iddia eden Çin hükümetinin, 20. yüzyılda Avrupalıların Asya’da yaptığını tekrar ettiği kaydedildi. Bu arada Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Qin Gang, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde meydana gelen olayların BM Güvenlik Konseyinde ele alınması için sebep bulunmadığını iddia etti.

10.07.2009


 

TEKRAR BARIŞ NASIL OLACAK?

Çinli binlerce asker, Sincan Uygur Özerk Bölgesinin savaş alanına dönen merkezi Urumçi'de “sükûneti sağlamak için” gövde gösterisi yaparken, yüzlerce kişinin öldüğü ve yaralandığı olaylardan sonra Han Çinlilerinin ve Müslüman Uygurların nasıl tekrar barış içinde yaşayacakları merak konusu. Han Çinlileri, askerlerin kentteki varlığından memnun olsa da, Uygurlar endişe içinde.

YENİ ÇATIŞMALARA HAZIRLIK

Urumçi'nin Uygur mahallelerindeki tedirgin bekleyiş sürüyor. Kendi dernek binalarında toplantılar yapan Uygur Türkleri, çıkması muhtemel yeni çatışmalar için hazırlık yapıyor. Bu arada, China Daily gazetesinde çıkan bir haberde, 5 Temmuz'da patlak veren olaylara katılan göstericilerin farklı elbiseler giydikleri ve değişik aksanlarda konuştukları öne sürüldü.

Urumçi sokakları savaş alanı

En az 156 kişinin öldüğü, 1080 kişinin yaralandığı Urumçi’de hem Han Çinlilerinin, hem de Müslüman Uygur Türkleri’nin nasıl tekrar barış içinde yaşayacakları merak konusu. Rusya, Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan, Pakistan ve Hindistan ile sınırları bulunan Sincan, doğal kaynaklarının zenginliğiyle de dikkat çekiyor. Han Çinlileri, askerlerin şehirdeki varlıklarından memnun olsa da, Uygur Türkleri endişe içinde. Adila ismindeki bir Uygur kadını, “Bu askerler bizi korkutuyor, zaten bu amaçla gelmişler. Bu kadar çok askere karşı biz ne yapabiliriz ki?” diye tepkisini dile getiriyor. Adila, eşinin bir Han Çinlisi için kamyon şoförlüğü yaptığını, ancak bundan sonra bu durumun sürüp sürmeyeceğini bilemediğini dile getiriyor. Adila, “Onlar bizden nefret ediyor, biz de bundan korkuyoruz” diyor. Silâhlı ve zırhlı ağır araçların oluşturduğu konvoylar kilometrelerce uzanıyor. China Daily gazetesinde çıkan bir habere göre, 5 Temmuz’da patlak veren olaylara katılan göstericilerin Sincan’ın güneyinden oldukları iddia ediliyor. Adina isimli bir cerrahtan konuyla ilgili demeç alan gazetenin haberinde, bu protestocuların farklı elbiseler giydikleri ve değişik aksanlarda konuştukları öne sürüldü. Urumçi’nin Uygur mahallelerinde tedirgin bekleyiş sürüyor. Kendi dernek binalarında toplantılar yapan Uygur Türkleri, çıkması muhtemel yeni çatışmalar için hazırlanıyor. Kadın ve erkeklerde büyük bıçaklar dikkat çekiyor. Stratejik noktalara tahta barikatlar kuran Uygur erkekleri, “Kendimizi koruyoruz” diyor. Sürgündeki Uygurların en önemli örgütü olan Münih merkezli Dünya Uygur Kongresi, 5 Temmuz’dan beri meydana gelen şiddet olaylarında 800’den fazla masum Uygurlunun vefat ettiğini açıkladı.

10.07.2009


 

G-8’den diplomatik çözüm vurgusu

İtalya’da yapılan G-8 Zirvesi’nde, İran’ın nükleer programı konusunda diplomatik çözüm vurgusu yapılırken, füze denemelerinde bulunan Kuzey Kore kınandı.

Uluslar arası haber ajanslarının aktardığı G-8 bildirisinde, İran’ın nükleer programı sorunuyla ilgili olarak, bu soruna müzakerelerle çözüm bulunması için İran’ın diplomasiye bir şans verecek fırsatı yakalayacağının umulduğu ifadesi yer aldı.

Açıklamada ayrıca, İran’ın nükleer programının oluşturduğu nükleer silâhların yayılması riskine ilişkin derin endişelerin sürdüğü belirtildi.

İran’daki seçimlerin ardından meydana gelen şiddet olaylarından üzüntü duyulduğu, gazetecilerin ve yabancıların tutuklanmasının kabul edilemez olduğu vurgulanan bildiride, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Yahudi soykırımını reddeden sözlerinin de kınandığı kaydedildi. Bildiride, ayrıca Kuzey Kore’nin son dönemlerde yaptığı füze denemeleri, barış ve istikrara tehlike oluşturduğu ifade edilerek kınandı. Kuzey Kore’ye, ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlâlden kaçınması istenilen açıklamada, diyalog ve işbirliği çağrısı yer aldı. Pakistan ve Afganistan konusunda da G-8 liderleri, Taliban’a karşı Pakistan’ın mücadelesine destek verirlerken, Afganistan’dan da devlet başkanlığı seçiminin halkın isteğini yansıtmasının, güvenilir ve güvenli olmasının sağlanmasını istediler. Zirvede, Myanmar’a da, çok partili ve şeffaf seçimlere gidilmesi ve bütün siyasal mahkûmların serbest bırakılması çağrısı yapıldı. G-8 liderleri ayrıca, nükleer bomba yapımında kullanılan materyallerin üretiminin yasaklanması anlaşması konusunda müzakerelere derhal başlanması çağrısında bulundular.

10.07.2009


 

IRAK VE AFGANİSTAN YİNE KAN GÖLÜ

Afganistan’ın Logar bölgesinde bomba yüklü kamyonla yapılan saldırıda 12'si öğrenci 25, ABD'nin Pakistan sınırında Taliban'a düzenlediği saldırıda da 40 kişi öldü. Irak’ın kuzeyindeki Telafer şehrinde ise peş peşe düzenlenen iki intihar saldırısında en az 34 kişi hayatını kaybetti. Saldırıda, 62 kişinin de yaralandığı belirtildi. Bağdat'taki saldırıda da 7 kişi öldü, 20 kişi yaralandı.

Afganistan ve Irak kan gölüne döndü

Afganİstan’In Logar vilayetinde meydana gelen patlamada 12’si öğrenci 25 kişi öldü. Afgan İçişleri Bakanı Zemerai Beşari, başşehir Kabil’in güneyindeki saldırının bomba yüklü kamyonla düzenlendiğini söyledi. Şiddetli patlamada, yol kenarındaki dükkanların da ağır hasar aldığı öğrenildi. Ölenlerden 4’ünün polis olduğu açıklandı. Patlamanın gerçekleştiği yerde yoğun güvenlik tedbirleri alınırken, yaralılar çevredeki hastanelere kaldırıldı. Irak’ın başşehri Bağdat’ta ve Telafer’de ise peş peşe düzenlenen intihar saldırılarında 41 kişi öldü, 80 kişi yaralandı. Irak polisi, Bağdat’ın 420 kilometre kuzeybatısındaki Telafer’de, bir intihar bombacısının kendisini havaya uçurduğunu, diğer saldırının, bölge sakinlerinin patlamanın ardından olay yerinde toplandığı sırada düzenlendiğini belirtti. Bu arada, Bağdat’ın Sadr semtinde düzenlenen iki bombalı saldırıda ise ölü sayısının en az 7 olduğu açıklandı. Bu olayda da en az 20 kişi yaralandı.

10.07.2009


 

Obama’nın ziyareti ABD-Rusya ilişkilerini sağlamlaştırdı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andrey Nesterenko, ABD Başkanı Barack Obama’nın Rusya ziyaretinin, iki ülke ilişkilerinin geleceğinin “temelini” oluşturduğunu söyledi.

Rus İtar-Tass ajansına göre, Nesterenko yaptığı açıklamada, Obama’nın Moskova ziyaretinin iki ülke ilişkilerinin daha da bozulmasını durdurduğunu belirterek, “Başkanlar pozisyonlarının yakınlaşmasını sağlayacak şekilde karşılıklı olarak birbirlerini dinledi” diye konuştu. Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in iki ülke işbirliğini ilgilendiren 11 belgeye imza attığını kaydeden Nesterenko, “Ortak eylemlerimizin programı çıkarıldı. Rus-Amerikan zirvesi nükleer silâhlarda daha fazla azaltmaya gidilmesiyle ilgili uzlaşmayı sağladı. Nükleer Silâhların Sınırlandırılması Anlaşması’nın (START 1) yerini alacak kapsamlı ve yasal açıdan bağlayıcılığı bulunan yeni anlaşmayı Aralık ayına kadar imzalayabileceğiz” dedi.

10.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.