10 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

 

ŞEHİT UYGURLARA GIYABî CENAZE NAMAZI

Sincan Özerk Bölgesinde gerçekleşen katliamda hayatlarını kaybeden Uygur Türkleri için İstanbul Beyazıt, Ankara Kocate ve Kayseri Hunat Camilerinde Cuma namazı akabinde gıyabî cenaze namazı kılınacak.

Türkiye, katliâma karşı ayakta

BAZI siyasî parti ve sivil toplum kuruluşları, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşanan olayları kınadı. BBP Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Şenliler, yaptığı yazılı açıklamada, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşanan olayları kınayarak, ‘’Vahşetin bir an önce durdurulmasını’’ istedi. Şenliler, ‘’Çin malı kullanan İslam ülkelerine, insan haklarını dilinden düşürmeyen sözüm ona ‘uygar’ dünyaya, Uygur Türkü’nün, soydaşlarımızın maruz kaldığı soykırıma karşı ‘boykot’ çağrısı yapıyoruz’’ görüşünü ifade etti.

KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek de Çin yönetimini kınayarak, olayların, ‘’yıllardır uygulanan baskıcı, antidemokratik ve tek tipçi politikaların sonucu olarak ortaya çıktığını ve bugün bu politikaların katliama dönüştüğünü’’ ifade etti. Şimşek, BM’nin, olaylar karşısında sessiz kalmasını ‘’vahim’’ olarak değerlendirdi.

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası (Sağlık-İş) Genel Başkanı Mustafa Başoğlu ise Türkiye’nin, Uygur Türkleriyle her zaman yakından ilgilendiğini belirterek, ‘’Çin ve Türkiye ilişkilerinin en üst düzeye çıktığı bir ortamda böylesine bir vahşetin kabul edilemeyeceğini Çin’in bilmesi gerektiğini’’ kaydetti. Başoğlu, ‘’Türkiye’den bu vahşete daha gür ve daha yüksek ses çıkarılmasının, Uygur Türklerinin kanayan yarasını ve ıstırabını dindireceğini’’ ifade etti.

Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı İlyas Tongüç de inançlarının gereğini yerine getirmeye çalışan Uygur Türklerinin baskı ve zulüm politikalarıyla sindirilmeye çalışıldığını belirterek, ticarî menfaatleri uğruna olaylara sessiz kalan ülkeleri kınadı. Tongüç, Türkiye’yi de ‘’olayların durdurulması için vakit geçirmeden kararlı bir tutum sergilemeye’’ çağırdı.

Kayseri Barosu, 21 il barosunun desteğiyle Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki olayları kınadı. Kayseri Baro Başkanı Ali Aydın, adliye binasında yaptığı basın açıklamasında, “Barolar olarak, TBMM ve hükümeti, her biri ayrı bir insanlık suçu oluşturan bu vahşetin durdurulması ve bölge halkının insani ve demokratik haklarının korunması açısından acil girişimlerde bulunmaya ve tedbir almaya çağırıyoruz. Bu husus, Türkiye Cumhuriyeti’nin insani ve tarihi sorumluluğu altındadır” dedi. Kayseri Barosu’nun kınama açıklamasına, Çankırı, Aksaray, Karaman, Gümüşhane, Afyon, Adana, Kahramanmaraş, Düzce, Denizli, Trabzon, Yozgat, Nevşehir, Burdur, Sivas, Elazığ, Yalova, Konya, Iğdır, Erzincan, Kütahya, İzmir Baroları da destek verdi.

Ankara Barosu, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesinde, ‘’Uygur halkına yönelik insan hakları ihlalini protesto ettiğini’’ bildirdi.

ŞEHİTLER İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI

KILINACAK

ÇİN Halk Cumhuriyeti’nin, Sincan Özerk Bölgesi’nde yaptığı katliâmda vefat eden Uygur Türkleri için bugün İstanbul, Ankara ve Kayseri’de gıyabi cenaze namazı kılınacağı bildirildi. Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından yapılan açıklamada, Çin’in, Sincan Özerk Bölgesi’nde adeta Türk katliâmı yapıldığını ve eylemleri bastırma adı altında yapılan zulümlerde bini aşkın Doğu Türkistanlı’nın vefat ettiği belirtildi. Dernek, bu olayları protesto etmek ve vefat eden Türkler için gıyabi cenaze namazı kılınacağını duyurdu. Duyuruya göre İstanbul Beyazıt Cami, Ankara Kocatepe Cami ve Kayseri Hunat Camisi’nde bugün Cuma namazı çıkışında gıyabı cenaze namazı kılınacak.

İKİNCİ BOSNA HERSEK UTANCI YAŞANMASIN

Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Genel Başkanı Hasan Korkmazcan, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde meydana gelen olaylar konusunda, bazı uluslar arası kuruluşların başkanlarına çağrı mektubu gönderdi. TPB’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Korkmazcan, BM Genel Sekreteri, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi Başkanı, Avrupa Parlamentosu Başkanı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı, İslam Konferansı Örgütü Parlamenter Asamblesi Başkanı, KEİPA Başkanı ile Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi Ülkeleri eski Parlamenterler Birliği başkanlarına gönderdiği mektupta, “İnsanlık kamuoyunun ikinci bir Bosna Hersek utancını yaşamaması için geç kalmadan harekete geçilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Kurumunuzun kendi çalışma usulleri içinde ve insan haklarına değer veren benzer kurumlarla iş birliği yaparak gerçekleştireceği girişimleri bekliyorum” dedi ...

10.07.2009


 

Rahmi Koç Müzesi’nde arama

Ergenekon soruşturması kapsamında, savcıların ve polisin İstanbul Haliç’teki Koç Müzesi’nde inceleme yaptıkları öğrenildi. Ergenekon savcıları ve polisin müzede yaklaşık 1 saat arama yaptıktan sonra ayrıldıkları belirtildi. Savcıların müzede ne aradıklarına ilişkin bilgi edinilemedi.

Ergenekon savcıları, Koç Müzesi’nde “keşif” yaptı

“Ergenekon’’ soruşturmasını yürüten savcılar eşliğinde, Rahmi Koç Müzesi’nde ‘’keşif’’ yapıldığı bildirildi. Alınan bilgiye göre, müzede ziyarete açılan bir denizaltıda bulunan bombaya ilişkin, ‘’Ergenekon’’ soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcıları işleğinde polis tarafından ‘’keşif’’ yapıldı.

10.07.2009


 

Benzinde 1, motorinde 4 kuruş indirim

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK), akaryakıt dağıtım ve bayi satışlarına yönelik “tavan fiyat” uygulama kararının ardından, akaryakıt fiyatlarında yeniden indirime gidildi.

EPDK, 9-10 Temmuz 2009 tarihlerinde geçerli olmak üzere, vergiler dahil akaryakıt dağıtım tavan fiyatını 95 oktan kurşunsuz benzin için litrede 2,82 lira, motorinde 2,21 lira, kırsal motorinde de 2,10 lira olarak belirledi. Akaryakıt bayi tavan fiyatı da 95 oktan kurşunsuz benzin için daha önce 2,98 lira olan litre fiyatını 2,97 lira, 2,43 olan motorininin litre fiyatını 2,39 lira, 2,30 lira olan kırsal motorinin litre fiyatı da 2,26 lira oldu.

10.07.2009


 

BİR 12 EYLÜL DÂVÂSI DAHA 27 YIL SONRA ÇÖKTÜ

YargItay 11. Ceza Dairesi, yasa dışı Dev-Yol örgütünün 27 yıldır devam eden davada, 21 sanık hakkında verilen mahkûmiyet kararlarını bozdu.

Yargıtay’tan 27 yıllık Dev-Yol dâvâsına bozma

Sanık ve dosya sayısının fazlalığı, daha önce verilen yerel mahkeme kararlarının kararlarının bozulması sebebiyle 1982’den bu yana süren dâvâda, Yargıtay 11. Ceza Dairesi temyiz istemine ilişkin kararını dün açıkladı. Daire, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinin, 21 sanık hakkında verdiği verdiği mahkûmiyet kararlarını bozdu. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklardan 19'u hakkında müebbet hapis, 2'si hakkında ise 16 yıl 8 ay hapis cezası vermişti. Toplam 22 sanıklı dâvâda, müebbet hapis cezasına çarptırılan sanıklardan Osman Nuri Ramazanoğlu 2008 yılı Şubat ayında vefat etmişti. Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker’in kararı açıklamasının ardından duruşmaya katılan 12 sanık ve yakınları heyeti alkışladı. Sanıklar yerel mahkemede yeniden yargılanacak.

10.07.2009


 

Üniversitelere 633 bin öğrenci yerleştirilecek

Devlet, vakıf ve KKTC’deki üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarına 2009-2010 akademik yılında toplam 633 bin öğrenci yerleştirilecek.

Üniversitelerin 2009-2010 akademik yılı kontenjanlarına göre ön lisans programlarına yaklaşık 302 bin, lisans programlarına da yaklaşık 333 bin öğrenci alınacak. Devlet üniversitelerinin ön lisans programlarına 267 bin 98, vakıf üniversitelerine 33 bin 695, KKTC’deki üniversitelere bin 510, lisans programlarında ise devlet üniversitelerine 268 bin 888, vakıf üniversitelerine 44 bin 959, KKTC’deki üniversitelere 16 bin 664 kontenjan ayrıldı.

10.07.2009


 

Askere sivil yargı AYM’ye

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün askere sivil yargı yolunu açan yasayı onaylaması, yeni tartışmaları beraberinde getirdi. CHP Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaya hazırlanıyor. CHP grubu, Meclisin tatilde olmasına rağmen Baykal’ın çağrısı üzerine Pazartesi günü toplanacak. Toplantıda, Anayasa Mahkemesine yapılacak başvuru için milletvekillerinden imza toplanacağı ve itiraz yönteminin belirleneceği bildirildi.

CHP, yine AYM’ye gidiyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının yolunu açan yasayı onaylaması konusunda, ‘’Bu karar çok yanlış olmuştur. En kısa zamanda Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz’’ dedi. Onur Öymen, yaptığı açıklamada, ‘’Cumhurbaşkanı’nın kendisine gelen yasaları onaylamak ya da tekrar görüşülmek üzere Meclis’e gönderme yetkisi bulunduğunu ancak tereddütlerin giderilmesi için Meclis’e geri gönderme gibi bir uygulamanın olmadığı’’ görüşünü dile getirdi. Öymen, ‘’Bu karar çok yanlış olmuştur. En kısa zamanda Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz’’ dedi.

Yasanın onaylanmasının ‘’Cumhurbaşkanı’ndan beklenen kurumların uyum içinde çalıştırılması yaklaşımıyla bağdaşmayan bir karar olduğunu’’ savunan Öymen, ‘’Türkiye’nin içinde bulunduğu gerilimden çıkması için Cumhurbaşkanı’na önemli görev düşüyordu. Saygın hukukçular bu düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu açıkça ifade etmişlerdi. Onlar kamuoyunun büyük kısmını da ikna etmişlerdi. Ancak Cumhurbaşkanı ikna olmamış’’ diye konuştu.

CHP GRUBU OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

Bu arada, CHP TBMM Grubu, Genel Başkan Deniz Baykal’ın çağrısı üzerine 13 Temmuz Pazartesi günü olağanüstü toplanacak. Alınan bilgiye göre, CHP TBMM Grubunun Genel Merkez’de gerçekleştireceği olağanüstü toplantıda, güncel olaylar değerlendirilecek.

10.07.2009


 

Arınç: Gerekirse ek düzenleme yaparız

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı ve askere sivil mahkemede yargılanma yolunu açan yasada ek düzenlemelere ihtiyaç duyulması halinde, hükümetin konuyu yeni yasama dönemi başladıktan sonra gündemine alabileceğini ve parlamentoya sevk edebileceğini bildirdi.

Arınç, İletişim Türkiye’09 Zirvesinden ayrılırken basın mensuplarının soruları üzerine Cumhurbaşkanı Gül’ün yapılan düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bulmadığını, uygun bulduğunu hatırlatarak, Cumhurbaşkanı’nın düzenlemenin bir hukuk devleti olan Türkiye’de hukukun üstünlüğüne, uluslararası sözleşmelere ve Avrupa Birliği standartlarına uygun olduğunu ifade ettiğini söyledi. Arınç, Cumhurbaşkanı Gül’ün, ‘’bu konuda bazı tereddütler olması halinde, silâhlı kuvvetlerin disiplin anlayışı ve buna bağlı sebeplerle bu konuda ek düzenlemeler yapılması gerektiğini’’ ifade ettiğini kaydetti. ‘’Ben de bu anlayışa doğrusu katılıyorum’’ diyen Arınç, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Elbette bu konuda ek düzenlemelere ihtiyaç varsa hükümet olarak biz bunu yasama dönemi başladıktan sonra gündemimize alırız ve gerekli düzenlemelere ihtiyaç duyulursa bunu parlamentoya sevk ederiz.’’

10.07.2009


 

ASKERE SİVİL YARGI YOLU YÜRÜRLÜKTE

ASKERLERİN sivil mahkemelerde yargılanmasını da içeren ‘’Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanun, asker kişilerin, barış zamanında Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 250. maddesi uyarınca kurulan ağır ceza mahkemelerinin yargı yetkisine giren bir suçu işlemeleri halinde, bu mahkemeler tarafından yargılanmasını öngörüyor. Savaş ve sıkıyönetim halinde işlenen suçlarda ise askerî mahkemelerin yargı yetkisi korunuyor. Kanuna göre, barış zamanında asker olmayan kişilerin, Askerî Ceza Kanunu veya diğer kanunlarda yer alan askerî mahkemelerin yargı yetkisine tabi bir suçu tek başına veya asker kişilerle iştirak halinde işlemesi durumunda, asker olmayan kişilere ilişkin soruşturmalar Cumhuriyet Savcıları, kovuşturmalar ise adlî yargı mahkemeleri tarafından yapılacak. Düzenleme, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte devam etmekte olan soruşturma ve kovuşturmalarda da uygulanacak.

10.07.2009


 

Karşı olanlar da bizi AB’ye dâvet edecekler

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ‘’Bir gün gelecek, AB’nin şimdi bize karşı çıkan ülkeleri dahil, bizi AB üyeliğine davet edecekler’’ dedi.

Toptan, Türkiye’nin hedefinin AB üyeleri standardı olduğunu vurguladı.

Karadağ’daki temaslarını sürdüren Toptan, Karadağ’ın özel televizyonu Atlas TV’nin konuğu oldu.Türkiye-AB ilişkilerini değerlendiren Köksal Toptan, şu anda Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olan bir iki devlet olduğunu, ancak bu ülkelerin tutumlarının gerçekçi olmadığını ifade etti. Türkiye’nin, AB üyeliği standartları için çok sayıda reform yaptığını, eksiklerini bildiğini kaydeden Toptan, AB standardı için bütün eksiklerin tamamlanmasından sonra üyelik için engel çıkarılmamasını istediklerini söyledi. Bazı Avrupa ülkelerinin, Türkiye’nin yüksek nüfusundan tedirgin olduğunu anlatan TBMM Başkanı Toptan, ‘’Bizim hedeflediğimiz, AB üyeleri standardıdır. Siyasi, ekonomik ve sosyal bakımdan... Bu standartları yakaladığımız zaman AB üyesi olsak da olmasak da çok önem ifade etmez. Ancak bir gün gelecek, AB’nin şimdi bize karşı çıkan ülkeleri dahil, bizi AB üyeliğine davet edecekler. Etmeyeceklerse bizimle niye şimdi müzakere yapıyorlar? Türkiye AB’nin bütün entegrasyonlarının içinde var. Sağlıkta, eğitimde, sporda, san'atta, sanayide, ticarette, her alanda var. Ama AB’ye üyeliğe gelince, ‘sen olmazsın...’ AB bunu kimseye anlatamaz’’ dedi.

“TÜRKİYE, LAİKLİĞİ

HAYAT BİÇİMİ BENİMSEDİ’’

Toptan, ‘’Radikal İslamcıların bir tehdit unsuru olup olmadığı’’ yönündeki soru üzerine, İslâm dininin sevgi ve hoşgörü dini olduğunu, bütün dinler gibi insanlara iyiliği, doğruyu, güzelliği öğrettiğini söyledi. Şiddetle ve insan öldürmeyle İslâm dinini yan yana düşünmenin mümkün olmadığının altını çizen Toptan, ‘’Bir takım grupların kendilerine İslâmın mücahitleri sıfatını vererek suç işlemelerini anlamak ve anlatmak mümkün değildir’’ diye konuştu.

Türkiye’nin laik bir ülke olduğunu, laikliği, bir hayat biçimi olarak benimsediğini ifade eden Köksal Toptan, ‘’Halkın laiklikle ilgili sorunu yoktur ve olmamıştır. Ancak zaman zaman Türkiye’de laiklik anlayışının uygulamasından kaynaklanan bir takım tartışmalar yapılmaktadır. Onları da demokratik bir ortamın tabiî tartışmaları olarak görüyoruz. Türkiye’de geleneksel olarak, Müslümanların sadece kendi içlerinde değil başka dinlere karşı da hoşgörüsü, saygısı vardır’’ diye konuştu.

10.07.2009


 

Ortalama memur maaşı 1400 TL

KAMUDA görev yapan her 100 devlet memurunun 35,4’ü 1.200 lira ile 1.400 lira, 27,7’si de 1.400 lira ile 1.750 lira arasında maaş alıyor.

Maliye Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de genel bütçeli kurumlarda 1 milyon 439 bin 995 memur çalışıyor. Ocak-Haziran dönemi maaşları baz alınarak yapılan değerlendirmeye göre, memurların 1734’ü 750 ile 800 lira arasında maaş alıyor. Maaşı 800 ile 900 lira arasında olan memur sayısı 47 bin 658, 900 ile 1.000 lira arasında olanların 42 bin 170, 1.000 lira ile 1.200 lira arasında olanların sayısı da 212 bin 528 olarak tesbit ediliyor. Maaş skalasında en fazla memur, 1.200 ile 1.400 lira arası grupta bulunuyor. Memurların 510 bin 199’unun maaşı, 1.200-1.400 lira arasında değişirken, 398 bin 930 memur 1.400 lira ile 1.750 lira arasında, 181 bin 983 memur da 1.750 lira ile 2.000 lira arasında maaşla çalışıyor.

Maaşı 2.000 lira ile 2.500 lira arasında olan memurların sayısı 26 bin 530, 2.500 lira ile 3.000 lira arasında olanların 5 bin 707, 3.000 lira ile 3.500 lira arasında olanların da 4 bin 480 şeklinde belirlendi. Genel bütçeli kuruluşlarda 1058 memurun 3.500 lira ile 4.000 lira arasında, 7 bin 18 memurun ise 4 bin liranın üzerinde maaş aldığı anlaşıldı. Buna göre, memurların yüzde 35,4’ü 1.200-1.400 lira, yüzde 27,7’si 1.400-1.750 lira, yüzde 14,8’i 1.000-1.200 lira, yüzde 12,6’sı ise 1.750-2.000 lira arasında maaş alıyor.

10.07.2009


 

MÜSİAD ilk MBA mezunlarını verdi

MÜSİAD İşletme Yüksek Lisans mezunları diplomalarını Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Fatih Üniversitesi Rektörü Oğuz Borat’ın elinden aldı.

MÜSİAD ve Fatih Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen İşletme Yüksek Lisans Programı’ndan (MBA) mezun olan MÜSİAD üyesi iş adamlarının mezuniyet töreninde konuşan Başkan Ömer Cihad Vardan, eğitim komisyonunda ‘’MÜSİAD Akademi’’ adlı bir oluşumu hayata geçirdiklerini, bu çerçevede 3 bini aşkın üyeyi yetiştirdiklerini belirtti. Vardan şöyle devam etti: ‘’MÜSİAD Akademi eğitimlerini bir üst basamağa taşıyarak geçen yıl itibariyle MÜSİAD - MBA eğitim programını hayata geçirdik. İlk yılını geride bıraktığımız ve bugün 30 öğrencisine diplomalarını vereceğimiz programımızın eksik yönlerini gidererek, gelecek yıl daha etkin şekilde MBA programımızı iki ayrı sınıfta devam ettireceğiz. Anadolu’daki üyelerimiz için de internet üzerinden ‘e-MBA’ programını başlatıyoruz. Kayıtları almaya başladık.’’ Törene katılan Fatih Üniversitesi Rektörü Oğuz Borat ise kaliteli ve gelişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulduğunu belirterek, ‘’Ümit ediyoruz, bu programlar değişik boyutlara da genişleyecek’’ dedi.

10.07.2009


 

Kredi kartı borcunuzu yapılandırın

Kredi kartı borçlularına getirilen taksitlendirme imkânı çerçevesinde BDDK vatandaşlara önemli bir kolaylık sağladı.

875 bin kredi kartı borçlusu BDDK sitesine girerek borçlarını hesaplayabilecek. Ödeme seçeneklerini görebilecek. Bunun için sadece borç miktarının ve temerrüde düştüğü ayın yazılması yeterli.

10.07.2009


 

Darbe günlükleri sivil mahkemeye

Askerlerin örgütlü suçlara karışmaları halinde sivil mahkemelerde yargılanmasına imkân tanıyan yasa değişikliği, dün Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girerken, askerî mahkemede görülen Dağlıca, Atabeyler çetesi gibi dâvâların sivil mahkemeye geçmesi, ‘Darbe günlükleri’nin yargılanması ve Şemdinli dâvâsının yeniden açılması bekleniyor.

10.07.2009


 

Sarıgül, partisinden istifa etti

ŞİŞLİ Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Demokratik Sol Parti’den (DSP) istifa ettiğini bildirdi. Sarıgül yaptığı yazılı açıklamada, ‘’Daha önce ve uzun yıllar görev yaptığım ve bu görev sırasında her kademesinde onur ve gurur duyduğum Demokratik Sol Parti’den istifa ediyorum’’ dedi.

Sarıgül, açıklamasında şunları kaydetti: ‘’Yurttaşlarımızın gündemi ile iktidar ve ana muhalefetin gündemi ne yazık ki ters yönde gelişmektedir. Benim yurttaşlarımdan aldığım ses bu çelişkiyi açıkça ortaya koymaktadır. Türkiye’nin bu koşullar içinde yeni bir anlayışa, yeni bir siyasete ve yeni bir enerjiye ihtiyacı olduğu açıktır. Bu ihtiyacı görerek ve bu ihtiyacın sahibi olan yurttaşlarımla birlikte yürüme kararındayım.’’ Sarıgül, istifa kararının bu doğrultuda alınmış bir karar olarak değerlendirilmesini istediğini belirterek, Türkiye’nin her noktasında harekete destek ve gönül veren yurttaşların umutlu bakışlarını boşa çıkarmayacağını dile getirdi. Açıklamada, Sarıgül ile birlikte 21 Şişli Belediyesi meclis üyesinin de partiden istifa ettiği duyuruldu.

10.07.2009


 

Yılın mağduru emekliler

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Kâzım Ergün, sabit gelirlilerin zam oranları belirlenirken “yılın mağdurlarının’’ işçi ve Bağ-Kur emeklileri olduğunu belirtilerek, ‘’2009 zamlarında ortaya çıkan adaletsizliğin giderilmesi amacıyla işçi ve Bağ-Kur emeklilerine asgarî yüzde 3 ek zam uygulanmalı’’ dedi.

‘’Yılın mağdurları” işçi ve Bağ-Kur emeklileri

TÜRKİYE İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Başkanı Kazım Ergün, sabit gelirlilerin zam oranları belirlenirken ‘’yılın mağdurlarının’’ işçi ve Bağ-Kur emeklileri olduğunu ifade etti. Ergün, yaptığı açıklamada, kamu işçileri, memurlar, memur emeklileri, asgari ücretliler ile işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam oranlarının belirlenerek yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Her kesime farklı oranlarda zam yapılmasıyla ortaya ‘’eşitsizlik tablosu’’ çıktığını ifade eden Ergün, şunları kaydetti: ‘’İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin zamlarına gelindiğinde yüzde 8,5 civarında oluşturulan bu denge gözetilmedi. İşçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarında 2009 için, ilk 6 ay yüzde 3,84 ve ikinci 6 ay yüzde 1,83 artışa gidildi. Yıllık kümülatif zam oranı yüzde 5,74’de kaldı. Yani işçi ve Bağ-Kur emeklilerine diğer kesimlerden 3 puan daha az zam yapıldı. Yetkililerden bu yanlışı ortadan kaldıracak adım atmalarını bekliyoruz.’’

10.07.2009


 

Bu krizde bu harç zammı olmaz

TÜRK Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ‘’YÖK’ün, üniversite harçlarına yüzde 8 oranında zam yapılması yönündeki kararını derhal geri çekmesi gerektiğini’’ savundu.

Koncuk, YÖK’ün üniversite harçlarıyla ilgili aldığı kararı eleştirdi. Türkiye’nin ciddî bir ekonomik kriz yaşadığını belirten Koncuk, ‘’Üretim durmuş, piyasalar kan kaybetme noktasına gelmiştir. Memuru, işçisi, emeklisi, öğrencisi büyük bir ekonomik dar boğazdadır. Durum böyle olunca, YÖK’ün belirlediği harç miktarlarının, bu ülkenin gerçekleriyle örtüşmediği ortadadır’’ ifadelerini kullandı. Türkiye’de üniversite okumanın başlı başına masraflı bir iş olduğunu savunan Koncuk, bir öğrencinin sadece üniversiteye başlama maliyetinin 2 bin TL ile 5 bin TL arasında değiştiğini öne sürdü.

Öğrencilerin büyük bir kısmının devletten, özel kuruluşlardan burs ya da öğrenci kredisi aldığını vurgulayan Koncuk, öğrencilerin bir kısmının harç parasını ödeyebilmek ve masraflarını karşılayabilmek için çeşitli işlerde çalışmak zorunda kaldığını anlattı.

Koncuk, dar gelirli ve borçlu ailelerin çocuklarının, Türkiye’nin yüzde 20’sini değil, yüzde 80’ini temsil ettiğini ileri sürerek, şunları kaydetti: ‘’Bu gerçeği göz önüne alması gereken YÖK, üniversite harçları için öngördüğü zam oranını derhal geri çekmelidir. Türk Eğitim-Sen olarak talebimiz Türkiye’nin ciddî bir ekonomik krizde olduğu düşünüldüğünde, YÖK’ün bu yıl üniversite harçlarına zam yapmamasıdır. Harç oranları zaten yeteri kadar yüksektir. Hükümet bu konuda tavrını koymalı ve YÖK zam teklifini geri çekmelidir.’’

10.07.2009


 

20 lira için 14 saat çalışıyorlar

ŞANLIURFA’NIN köylerinden Kütahya nın Altıntaş ilçesine gelen mevsimlik işçi aileler, memleketlerinden yaklaşık bin kilometre uzakta tarlalarda çalışıp geçimlerini sağlama mücadelesi veriyor.

Güneydoğu Anadolu dan yaklaşık 1500 mevsimlik işçi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Mayıs ayında Altıntaş’a geldi. Buradaki pancar tarlalarında çapalama işlerinde çalışan işçiler, daha sonra nohut hasadı için Uşak’a gidiyor. İşçiler, Günlük ortalama 20 liraya 14 saat çalışıyor. Bahar aylarında çapa yapıp güz döneminde ise nohut, mercimek topluyan işçiler, pancar sökümünü de tamamlayıp memleketlerine dönüyorlar.

10.07.2009


 

Buğdayda rekolte 20 milyon ton bekleniyor

ORTA Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Rıfat Hekimoğlu, hasat döneminden önce hububatta Türkiye genelinde 22 milyon ton civarında rekolte beklendiğini söyledi.

Hekimoğlu, Türkiye’de yaklaşık 800 un üreticisinin bulunduğunu bunların 70’e yakınının ise Konya da faaliyet gösterdiğini ifade etti. Türkiye’nin tahıl ambarı olarak nitelenen Konya’nın Türkiye un üretiminin yüzde 10 unu karşıladığını anlatan Hekimoğlu, yağışlar dolayısıyla buğdayda yüksek rekolte beklentisinin un firmalarını da heyecanlandırdığını kaydetti. Hekimoğlu, hasat döneminden önce hububatta Türkiye genelinde 22 milyon ton civarında rekolte beklendiğini belirterek, “Ancak rekolte bu tahminlerimizin biraz altında gerçekleşecek gibi gözüküyor. Rekoltenin 20 milyon ton civarında olmasını bekliyoruz. Ancak un fiyatlarında önemli bir değişiklik olmayacak” dedi.

10.07.2009


 

Sıcak havada serinleme alternatifleri

İZMİR, Aydın ve Adana’da sıcak hava vatandaşları bunaltıyor. İzmir’de hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bazı oteller misafirlerini, havuza buz atılarak serinletiyor.

Türkiye’nin en sıcak illerinden Aydın’da hava sıcaklığı öğle saatlerinde 40 dereceyi bulurken, vatandaşlar serinlemek için çarşıdaki kar helvacılarına daha fazla ilgi gösterdikleri gözleniyor. Adana’da bir girişimcinin geliştirdiği ‘’açık hava kliması’’ da, bunaltıcı yaz aylarında iş yapamayan esnafın yüzünü güldürdü. Geliştirilen su soğutmalı klima sayesinde hava sıcaklığının 20-25 dereceye düşürülürken, başta kebapçılar olmak üzere açık alanda hizmet sunan esnaf yeni klimayı tercih ediyor.

10.07.2009


 

Çin mallarına boykot çağrısı

ÇİN'İN Doğu Türkistan’da gerçekleştirdiği katliâma tepkiler artarak devam ediyor. Türk Sağlık- Sen Erzurum Şube Başkanı Atilla Soylu, Çin mallarının boykot edilmesi çağrısında bulunarak, “Çin malı alarak zulme ortak olmayalım” dedi.

Atilla Soylu, düzenlediği basın toplantısında, Çin güvenlik güçlerinin Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türkleri’ne yönelik gerçekleştirdiği katliâmı insanlık tarihine düşülen kara bir leke olarak nitelendirdi. Soylu, Doğu Türkistan’da gerçekleştirilen katliâma toplumun duyarsız kalmamasını ve Çin mallarına boykot uygulanmasını istedi.

Yüzlerce Müslüman Uygur Türkü’nün vahşi bir şekilde katledilmesine seyirci kalınmaması gerektiğini dile getiren Soylu, söz konusu vahşete karşı Erzurumlular’ın Çin malı satın almayarak tepki göstermeleri gerektiğini söyledi. Çin hükümeti tarafından yıllarca baskı ve zulme maruz kalan Uygur Türkleri’nin sistemli bir şekilde asimilasyona tabi tutulduğuna vurgu yapan Sendika Şube Başkanı Soylu, “Çin malı kullanarak, Doğu Türkistan’daki zulme ortak olmamak için Çin mallarına ambargo uygulayalım. ‘Çin malı kullanırsan eline Türk kanı bulaşır. Çin malı kullanmayın, zulme ortak olmayın’ diyoruz. Bu vahşette vefat eden bütün Uygur Türkleri’ne Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.” dedi. Soylu, Çin’den gelen her ürünün üzerinde, ‘Made in China’ ya da ‘Made in P. R. C’ yazılı olduğunu da sözlerine ekledi.

10.07.2009


 

Çanakkale’ye devâsâ teleskop

Prof. Dr. Demircan, yaptığı açıklamada, ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevi’nde teleskobun konulacağı binanın yapımının tamamlandığını, iç dizaynı ile taban ve tavan kaplamalarıyla ilgili çalışmaların da birkaç gün içinde tamamlanacağını söyledi.

Almanya’da üretici firma tarafından teleskobun testlerinin yapıldığını ifade eden Demircan, şunları söyledi: ‘’Almanya’ya giderek oradaki testleri takip edeceğiz. Orada bize bu konuyla ilgili son sonuçları verecekler. Astrofizik araştırma merkezinde görevli 3 personel ile birlikte toplam 4 gün Almanya’da kalarak, teleskobumuzun son testlerini yapıp, gerekli kontrolleri gerçekleştireceğiz. Teknik şartnameye uygun olup olmadığını inceleyerek, son işlemlerimizi tamamlayacağız. Bizim vereceğimiz ‘olur’ neticesinde teleskobumuz sökülmeye başlanacak. Toplam 3 gün sürecek söküm işleminin ardından bir aksilik olmazsa, teleskop 18 Temmuz tarihinde Çanakkale’ye doğru yola çıkacak.’’

Teleskobun 6 ton ağırlında ve Almanya’dan 16 metrelik tırla getirileceğini anlatan Demircan, ‘’Yetkililer, teleskobun yolculuğunun 7 gün süreceğini belirttiler’’ diye konuştu. Çanakkale’ye getirilmesinin ardından Almanya’dan gelecek teknik ekibin teleskobun montajını gerçekleştireceğini anlatan Demircan, ağustos ayı başında başlayacak bu çalışmaların ve testlerin ay sonuna kadar süreceğini dile getirdi. Prof. Dr. Demircan, Ege, İstanbul ve Akdeniz üniversitelerindeki ekiplerle gözlemevinde bilimsel gözlemler yapacaklarını, Türkiye’nin en büyük optik teleskobunun, Çanakkale’nin ve ÇOMÜ’nün isminin duyulmasına katkı sağlayacağını anlattı.

Prof. Dr. Osman Demircan, ÇOMÜ’nün, 1 milyon TL’ye Almanya’daki bir firmaya yaptırdığı 122 santimetre çapındaki teleskobun, Türkiye’nin en büyük teleskobu olduğunu hatırlattı.

Teleskopların, çapları büyüdükçe, kâinatın daha derinlerini görme imkânı sağladığını belirten Demircan, bu teleskop sayesinde, uzaklardaki değişik gök cisimlerini gözleme imkânı bulacaklarını vurguladı.

UZAK YILDIZLAR GÖZLENECEK

Demircan, dünyanın da yer aldığı galaksi içinde kümeler halinde bulunan yıldızları gözlemeyi hedeflediklerini, 300-400 milyon adet yıldızın molekül kümeler halinde dolaştığını ve güneşin de bu kümeler içinde olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: ‘’Biz, diğer göremediğimiz küme yıldızlarını inceleyeceğiz. Onların dinamik hareketlerini, kimyasal ve nükleer reaksiyonlarını, birbirleri ile bağlantılarını, galaksi içerisinde hareketlerini, farklı bakış açılarıyla, düşünülmemiş yönlerini açıklamak üzere inceleyeceğiz. ’’

10.07.2009


 

Yemekler biyogaza dönüşüyor

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nde (SDÜ)’nde geliştirilen reaktörle yemek atıklarından biyogaz elde ediliyor.

Isparta’da reaktör sayesinde otellerin çöpe giden yemekleri biyogaza dönüştürülecek. Bir ton yemek atığından 5 büyük mutfak tüpüne eşdeğer gaz elde edilebiliyor. Yüksek maliyet gerektirmeyen sistemin Antalya gibi otellerin yoğun bulunduğu merkezlerde ekonomiye önemli geri dönüşüm sağlaması bekleniyor. Sistem sayesinde otellerin çöpe giden yemeklerinin üçte birinin tekrar ekonomiye kazandırılması mümkün görünüyor.

10.07.2009


 

Üstüne uçaktan buz parçası düştü

Brİtanya’nIn Bristol şehrindeki bahçesinde otururken uçaktan düştüğü anlaşılan büyük bir buz parçasının bacağına çarpmasıyla büyük şok yaşayan David Gammon, olayın şaşkınlığını hâlâ üzerinden atamadığını söyledi.

Gammon, “Tepemden uçağın geçtiğini duydum. Tam o anda, greyfurt büyüklüğündeki bir buz parçası bacağımın üst bölümüne düştü” dedi. Bacağında morluk oluştuğunu belirten 76 yaşındaki Gammon, doktorların kendisine buz parçasının bacağı yerine kafasına düşmüş olması hâlinde olayın ölümle sonuçlanabileceğini söylediklerini de anlattı. Bu arada bir açıklama yapan Uluslar arası Bristol Havaalanı sözcüsü ise buz parçasının uçaktan düştüğüne dair bir delil bulunmadığını söyledi.

10.07.2009


 

En uzak süpernova

Astronomlar, şu ana dek bulunan en uzak süpernovayı (patlayan yıldız) keşfettiler. İngiliz Nature dergisindeki habere göre, ABD’nin Kaliforniya Üniversitesi astronomlarından Jeff Cooke ve ekibi, Güneş’in 50-100 katı büyüklüğündeki bu süpernovayı keşfetmek için, kâinatın öbür ucundaki diğer ölü yıldızların da keşfedilmesini sağlayabilecek yeni bir teknik kullandılar.

Astronomlar, yeni keşfedilen süpernovanın 11 milyar yıl önce, kâinat yaklaşık 2,7 milyar yaşındayken patladığını tahmin ediyorlar. Kâinatın 13,7 milyar yaşında olduğu tahmin ediliyor. Bu süpernovanın bulunmasından önce keşfedilen en uzak süpernova 6 milyar yıllıktı. Bu yeni süpernovanın, gökyüzünün bir bölümünün 2003-2006 yılları arasında çekilen resimlerinin karşılaştırılması tekniğiyle belirlendiği belirtiliyor. Süpernova, şiddetle patlayan ve parlaklığı aniden yüzmilyonlarca kat artan yıldızlar sınıfının ortak adı.

10.07.2009


 

Turistler de ‘dolmuş kültürüyle’ tanıştı

Antalya’nIn Manavgat ilçesine tatile gelen turistler, en fazla şehir içi dolmuşlarda yüksek sesli müzik dinlenmesi ve fazla yolcu alınmasından şikâyetçi.

Turistler, dolmuşçunun polisi görünce İngilizce ve Almanca ‘çömelin’ demesiyle de neye uğradığını şaşırıyor. Antalya’nın Manavgat ilçesinde toplu taşıma araçlarına binen turistler, Türkiye’deki şartlara uyum sağlamakta güçlük çekiyor. Araçların kalabalık olmasından şikâyet eden yabancı konuklar, yüksek sesle müzik dinlenmesinden de rahatsız oluyor. Koltuk sayısından fazla yolcu alan minibüsler, trafik ekiplerini görünce hem İngilizce hem de Almanca ‘çömelin’ diyor. Minibüse ilk kez binen turistler, şaşkınlık ve ürperti ile ne yapacağını şaşırırken, daha önce bir kaç kez binenler ise biraz daha tecrübeli olarak çömeliyor. Manavgat’a tatile gelen Hollanda Tilburg Temiz Doğa Derneği üyeleri de şehir içi dolmuşlarında şoförlerin müşteri nezaketi, yolcu alım biçimi ve gelişi güzel müzik çalınmasından şikâyet etti. Tilburg Temiz Doğa Derneği Başkanı M. Fons Fonteyn, 4 yıldır tatile geldikleri ilçede halen şehir içi minibüslerinde yolcu alım sisteminde bir değişikliğin olmamasının kendilerini üzdüğünü ifade etti.

10.07.2009


 

Gıda zehirlenmesine karşı hijyen şart

Türkİye’de yaz ve kış aylarında, sıkça gıda zehirlenmelerine rastladığını belirten Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Yıldırım, gıda zehirlenmelerinin en önemli sebeplerinin, hijyen şartlarına uyulmaması, yeterince pişirilmemiş et ve zamanında tüketilmeyen yiyecekler olduğunu söyledi.

Yıldırım, yaptığı açıklamada, gıda zehirlenmelerinin büyük bölümünün insan hatasından kaynaklandığını belirterek, ‘’Gıda değil, cehalet zehirliyor’’ dedi. Bireysel zehirlenmelerle birlikte, sünnet, düğün gibi cemiyetlerde yenen yemeklerden toplu zehirlenmelerin sıklıkla yaşandığına işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti: ‘’Zehirlenme sebebi, insan hatasından kaynaklanıyor. Hijyen şartlarına uyulmaması, pişirme ve saklama, usûlüne göre yapılmaması halinde gıda, zehire dönüşebiliyor. Gıda zehirlenmelerinin en önemli sebepleri, hijyene uyulmaması, yeterince pişirilmemiş et ve zamanında tüketilmeyen yiyeceklerdir. Gıda zehirlenmeleri ekonomik kayıpları da beraberinde getiriyor. Basit yöntemlerle zehirlenmenin önüne geçilebilir. Yeterince ısıl işlem görmeyen etteki bakteriler, rahatlıkla insanlara bulaşır ve zehirlenmeye sebep olur. Pişirilen yemekler uygun şartlarda saklanmıyorsa, bakteriler hızla üreyebiliyor. Bu sebeple pişirilen yemek soğutuculara konulmuyorsa, 3-4 saat içinde tüketilmelidir. ’’

10.07.2009


 

Google’dan, Windows’a rakip geliyor

İnternet devi Google, yakında piyasaya işletim sistemi sürüyor. 2010’un ikinci yarısında “çok hafif” bilgisayarlarda kullanılmaya başlayacak Google Chrome OS adlı işletim sistemi, dünyadaki bilgisayarların yüzde 90’ında kullanılan Microsoft’un Windows’una rakip olacak.

Yeni sistem, internette gezinti amacıyla geliştirilen “netbook” bilgisayarlara öncelikle yüklenecek. Yeni işletim sistemi, şirketin Microsoft’un internet tarayıcısı I.Explorer’la rekabet etmek için Eylülde çıkardığı Chrome yazılımı esas alınarak geliştirildi. Şirketten yapılan açıklamaya göre, “yeni işletim sistemi; sade, hızlı ve güvenli olacak. Ara yüz sıkıcı olmayacak. İnternete birkaç saniyede girilebilecek.”

10.07.2009


 

Yangınların yarısı izmaritten çıkıyor

İzmİr Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, yılın ilk altı ayında çıkan 2 bin 834 yangına müdahale ederek, 2 bin 817’sini başlangıç aşamasında söndürdü. Bu yangınların yarıya yakını Haziran ayında çıktı, bin 272’sinin sigara izmarit kaynaklı olduğu belirlendi.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı yetkililerinin verdigi bilgiye göre, sigara izmariti özellikle yaz aylarında kuru otları kolaylıkla tutuşturuyor. Yangınların yüzde 90’a yakını insan kaynaklı çıkıyor. Tam söndürülmemiş ya da yanık unutulmuş bir izmarit, geri dönüşü olmayan can ve mal kayıplarına sebep olabiliyor. Özellikle yaz aylarında ateş yakılmasıyla çıkan yangınlar da artıyor. İlk altı ayda açık alanda yakılan ateş sebebiyle çıkan 551 yangın tesbit edildi.

10.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.