17 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

İsrail’den İran’a gözdağı

İsraİllİ bir Savunma yetkilisi, İsrail’in, aralarında bir nükleer denizaltının da bulunduğu savaş gemilerinin Süveyş kanalından geçerek Kızıldeniz’e açılmasının “ciddiye alınması” gerektiğini söyledi. İsrailli yetkilinin, İngiliz Times gazetesine yaptığı açıklama, İsrail basınının internet sayfalarının hemen tamamına yansıdı.

Bunun İran’ın nükleer tesislerine muhtemel bir saldırının hazırlığı olarak görüldüğü belirtilirken, adı açıklanmayan İsrailli yetkili, “İsrail, zamana yatırım yaparak, İran’a muhtemel bir saldırının karmaşıklığına hazırlanıyor. Bu manevralar İran’a, İsrail’in, (İran’ın) tehditlerinin arkasına düşeceği yolunda bir mesajdır” ifadesini kullandı. Times’ın haberinin, Arap kaynakların, İsrail’in son derece gelişkin ve füze donanımlı iki savaş gemisinin Süveyş’ten geçerek Kızıldeniz’e açıldığı yolundaki bilgilerin ortaya çıkmasının hemen ardından geldiğine dikkat çekiliyor. İsrail’in Dolfin tipi bir nükleer denizaltısının geçen ayın sonunda Süveyş’ten geçip, sonra geri döndüğü yolundaki haberi, daha sonra Hanit ve Eylat adlı füze donanımlı, Sa’ar 5 tipi iki savaş gemisinin daha kanaldan geçip Kızıldeniz’e açıldığı haberleri izlemiş, Eylat’ın geçen Salı günü Kızıldeniz’e geçtiği bildirilmişti. İsrailli Savunma yetkilisi ayrıca, İsrail’in kamuoyu önündeki bu uzun vadeli manevralarının rastgele manevralar olmadığını belirterek, “Bu gizli bir operasyon değil... İsrail’in yapabileceklerini ortaya koyan bir vitrindir” ifadesini kullandı. Aynı yetkili, İsrail’in daha önceki, Yunanistan ile İsrail Hava Kuvvetleri’nin Cebelitarık’taki uzun dönemli tatbikatlarına ilişkin haberleri de hatırlattı.

İSRAİL, FİLİSTİN’E TAVİZLE DÜNYADAN DESTEK ARIYOR

İsraİl’İn bir süre önce İran’ın nükleer bir güce sahip olmasından endişe eden bazı Arap ülkeleriyle diplomatik bağlarını güçlendirme çabalarına da dikkat çekilirken, özellikle Mısır ile ilişkilerin, İran’a karşı aynı güvensizliği paylaşan iki ülke olarak giderek daha güçlendiğine vurgu yapıldı. Öte yandan, aynı haberde, İsrail ile Batılı liderler arasında şekillenmeye başlanan anlaşmanın, Filistinliler ve Arap komşularıyla barış görüşmelerinde tavizler karşılığı, İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine muhtemel bir saldırısına karşı uluslararası desteği kolaylaştıracağını yazdı. Gazeteye açıklama yapan bir İngiliz yetkili, böyle bir yaklaşımın, bir yıl içinde bir İsrail saldırısına imkân sağlayabileceğini öne sürdü. Kimliği açıklanmayan diplomatlara göre, İsrail, İran’a muhtemel bir operasyon için uluslar arası destek karşılığında, bir Filistin devletinin oluşturulmasına, yerleşim politikasında ve Arap komşularıyla ilişki konularında tavizler önermeye hazır. Avrupalı bir diplomat, gazeteye, “İsrail, İran tehdidini, yerleşimlerle yer değiştirme yolunu seçti” diye konuştu.

17.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail’den İran’a gözdağı

  Rusya: Nabucco, rakip değil

  “Uygurlar’a geniş haklar tanınmalı”

  Hindistan ve Pakistan bir araya geldi

  Belarus, Abhazya’yı tanıyacak

  Honduras durulmadı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.