19 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

Aliyev-Sarkisyan buluştu

AZERBAYCAN Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Moskova President Otel’de bir araya geldi.

3,5 saat süren görüşmede ilk kez zorlu konular açık bir şekilde masaya yatırıldı. Dışişleri Bakanları ve Minsk Grubu eş başkanlarının katılımı ile heyetler arası gerçekleşen görüşmelerin ardından, liderler ikili bir görüşme de yaptı. Yukarı Karabağ’da çözüm konusunu sonraya bırakan liderlerin, Ermenistan işgali altında bulunan yedi bölgeden beşinin iadesini müzakere ettikleri kaydediliyor. APA Rusya Temsilcisi Roman Agayev’e göre, Ermenistan’ın beş bölgenin geri verilmesi ile ilgili iki talebi var. Bunlardan ilki Yukarı Karabağ’ın bağımsızlığına yeşil ışık yakılması, ikincisi de bölgeye Rus barış gücü askerlerinin yerleştirilmesi. Bakü, sorunların bütün olarak değil, aşamalı olarak çözümünü istiyor. Azerbaycan’a göre önce beş bölgedeki işgal sona ermeli. Bu beş bölgeden göç etmek zorunda kalan yaklaşık 800 bin kişi güvenli bir şekilde evlerine dönmeli. Bir de bölgede oluşturulacak barış gücünde Türk askerleri de yer almalı. Bu aşamada bir mutabakat sağlanırsa, sonra diğer iki bölge Laçin ve Kerbecer’in iadesi gündeme gelecek. Bu iki bölgeden göç etmek zorunda kalan yaklaşık 200 bin Azeri’nin evlerine güvenli bir şekilde dönmesi de değerlendiriliyor. Azeri lider Aliyev, Rus televizyonu Vesti TV’ye yaptığı açıklamada bu iki bölgenin beş yıl sonra iadesinin müzakere edildiğini belirtmişti. Müzakere yöntemine göre, Yukarı Karabağ konusu, bu iki süreçten sonra gündeme alınacak. Azerbaycan, Ermeni nüfusun yoğunlukta bulunduğu Yukarı Karabağ’ı toprak bütünlüğünün korunması çerçevesinde değerlendiriyor. Erivan ise, bölge halkının kendi geleceğini belirleme hakkı olduğunu savunuyor. Ancak, Azerbaycan Anayasası’na göre ülkenin herhangi bir bölgesinde kısmî referandum yapılması mümkün değil. Referandum ancak bütün Azerbaycan’da gerçekleştirilmesi gerekiyor. Yukarı Karabağ’ın bağımsızlığını asla kabul etmeyen Bakü, bölgeye üst seviyede bir otonomi verilmesine sıcak bakıyor. Azerî ve Ermeni liderlerin bir yılda altıncı kez bir araya gelmeleri Minsk grubu eş başkanları tarafından olumlu karşılandı. Görüşmelerin yolunda gitmesi durumunda Azerî ve Ermeni liderler Ekim ayında yeniden bir araya gelecekler.

Moskova’da gerçekleşen müzakere ile ilgili değerlendirmede bulunan Minsk grubu Rusya eş başkanı Yuri Merzlikov, görüşmelerde herhangi bir anlaşmanın sağlanmadığını, ancak liderlerin hayli yakınlaştığını söyledi. Minsk grubu olarak ‘Madrid Prensipleri’ çerçevesinde görüşmelerin sürdürülmesini isteyen Merzlikov, “Müzakerelere Yukarı Karabağ’ın katılması gündemimizde yok.” dedi.

19.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Aliyev-Sarkisyan buluştu

  Kerrubi’ye saldırıya soruşturma

  ASEAN, Endonezya’daki saldırıları kınadı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.