20 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

Doğu Türkistan’da bilânço sanılandan ağır

Uygur Özerk Bölgesinin merkezi Urumçi’de 5 Temmuz’da başlayan çatışmalarda 197 kişinin öldüğü açıklanmıştı. Ancak Uygurlar, kaç kişinin öldüğü konusunda farklı düşünüyorlar.

OlaylarIn canlı şahitleri, kendilerine kaç kişinin öldüğü sorulduğunda “çok” cevabını veriyorlar. Şiddet olaylarında Uygurların öfkesinin sokaktaki izlerine rastlanıyor. Olayların yaşandığı yerlerden Urumçi’deki Saimachang bölgesinde de durum farklı değil. Trafiğe kapalı tutulan ve askerlerin kontrolündeki caddede yanmış araba ve binalar göze çarpıyor. Buraya girişte ve çıkışta askerler gelen yabancı gazetecileri kaydediyor. Sokaklarda ayrıca hüzünlü yüzler, ayrılmak için bohçalarını toplamış insanlar dikkat çekiyor. Buradaki camilerin kapalı olduğu görülüyor.

Mısır kızartan bir yaşlının yanında karpuz satan çocuklar gazetecileri görünce hemen yanlarına geliyor. Et alan sakallı ve Uygur takkesi takan yaşlılar takılıyor objektiflere. Niye çıktı bu olaylar? Sizden (Uygur) kaç kişi öldü sorularına alınan tek cevap, “çok” oluyor. Yorum yapmıyorlar. Başka bir mahalledeki halkla konuşurken de “kaç kişi öldü sizden” sorularına yine “çok” cevabı alınıyor. “Peki nasıl öldüler” deyince de çekinerek “Askerler ateş açtı” diye cevaplıyor bir grup kalabalık.

BRÜKSEL’DE ÇİN PROTESTOSU

Çİn’İn Brüksel Büyükelçiliği önünde toplanan Uygurlar, Sincan bölgesindeki olayları ve Çin yönetiminin Uygurlara yönelik politikalarını protesto etti. Türklerin de destek verdiği gösteriye katılan yaklaşık 150 kişi, Çin Büyükelçiliğinin karşısında toplanarak, “Katliâmı Durdur” ve “Uygurlara Özgürlük” şeklinde sloganlar attı. Yapılan konuşmalarda, Çin’in yıllardır sistematik şekilde Uygurları kimliğinden soyutlama politikası uyguladığı anlatıldı ve Türkiye’den daha fazla destek beklentisi dile getirildi. Caddeden geçen bazı otomobillerin de korna çalarak destek verdiği gösteride yoğun güvenlik tedbiri alan polis, protestocuların Çin Büyükelçiliğine yaklaşmasına izin vermedi.

20.07.2009


 

ÇİN YİNE KATLİÂM YAPTI İDDİASI

Doğu Türkistan’da patlak veren olayların sorumlusu olarak tutuklanan 196 kişinin önceki gün kurşuna dizildiği iddia edildi. Kanal D’nin özel haberine göre, 196 Uygur Türk’ü gözlerden uzak bir yerde idam edildi. Cenazelerinin ise ailelerine teslime edilip edilmediği belli değil.

Geçen ay bir fabrikada Çinlilerle Uygur Türkleri arasında çıkan kavganın ateşlediği olaylar sokağa taşmış ve Urumçi karışmıştı. Günler süren olaylar sonrasında Çin yönetimi Urumçi’ye asker takviye etti. Urumçi’de ev ev baskınlar yapıldı, Uygur Türkleri gözaltına alındı. İddiaya göre Çin hükümeti olayların sorumlularının idam edileceğini açıkladı ve o kararını önceki gün uyguladı.. Buna göre tam 196 Uygur Türk’ü kurşuna dizildi. Uygur Türkleri’nin nerede idam edildiği ile ilgili bir bilgi bulunmazken, bu istihbaratın doğru olup olmadığı ile ilgili de herhangi bir açıklama veya teyidde bulunulmadı. Doğu Türkistan’da şu ana kadar 600’den fazla kişiden de haber alınamadığı gelen bilgiler arasında.

20.07.2009


 

ABD’den İsrail’e ‘inşaatı durdur’ çağrısı

Amerİkan Yönetimi İsrail’den, Doğu Kudüs’te Filistinlilere ait eski bir yapı üzerinde başlatılması planlanlanan otel projesini durdurmasını istedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Amerikan taleplerini reddederek, Kudüs’ün İsrail’in bölünmez başşehri olduğunu ve Kudüs üzerindeki İsrail egemenleğinin tartışma konusu edilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. İsrail Ordu radyosunun verdiği habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Washington Büyükelçisi Michael Oren’i çağırarak, “Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah mahallesindeki otel inşaatının durdurulması” gerektiğini bildirdi. Otel projesinin “Çoban Oteli” olarak bilinen ve uzun yıllardır atıl durumda bulunan bir binanın yerinde yapılması planlanıyor. “Çoban Oteli”nin yeri gerçekte Filistinlilerin Baş Müftüsü Hacı Emin El Hüseyin’e aitti. 1945-1967’ye, 6 Gün Savaşı’na kadar otel olarak hizmet veren bina, 1985’te, Doğu Kudüs’teki Yahudi yerleşimlerine destek veren Amerikalı iş adamı Irving Moskowitz tarafından satın alınmıştı. Bina, bir süre İsrail sınır polislerine karargâh olarak da kiralanmıştı. Radyo, İsrail planlama yetkililerinin otel projesine onay verdiğini de duyurdu. İsrail büyükelçisinin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Amerikan yönetimine yaptığı başvuru üzerine çağrıldığı öne sürülüyor. Abbas’ın Amerikalı yetkililere, Şeyh Cerrah gibi Filistin mahallelerinde inşaatlara izin verilmesinin, Doğu Kudüs’ün demografik dengesini bozacağını belirttiği ifade ediliyor.

Amerikan talebine cevap İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan geldi. Netanyahu, haftalık olağan Bakanlar kurulu toplantısında, “İsrail’in Kudüs üzerindeki egemenliğinin, Amerikan talepleri ne olursa olsun tartışma konusu olamayacağını” söyledi.

20.07.2009


 

Endonezya’daki saldırılarda El Kaide izi

Endonezya polisi, başşehir Cakarta’nın iki lüks otelinde Cuma günü 8 kişinin öldüğü çifte intihar saldırısını düzenleyenlerden birinin kimliğinin belirlendiğini ve intihar bombacılarının El Kaide’ye bağlı Güneydoğu Asya’da aktif bir örgüt olan İslâmî Cemaat üyesi olduklarını bildirdi.

Polis yetkilisi Nanan Soekarna, basına yaptığı açıklamada, intihar bombacılarının İslâmî Cemaat üyesi olduklarını teyit edebileceklerini, çünkü Cuma günkü saldırılarda kullanılan bombalarla, bu örgütün önceki saldırılarında kullanılan bombalar arasında benzerlikler bulunduğunu belirtti. Eylemcilerden birinin kimliğini belirlediklerini, ancak bunu açıklayamayacağını söyleyen polis yetkilisi, iki eylemcinin de erkek olduğunu, diğerinin kimliğini belirleme çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Soekarna, şiddetli patlamadan sonra cesetlerin tanınmaz halde olmasının kimlik belirleme işini zorlaştırdığına işaret etti. Terörle mücadele uzmanlarına göre, İslâmî Cemaat tarafından düzenlenen 2002’de 202 kişinin öldüğü Bali ve 2003’te 12 kişinin öldüğü Cakarta’daki Marriott oteli saldırılarının da aralarında bulunduğu terör eylemlerinin başlıca organizatörü Malezya uyruklu Nureddin Muhammed Top. Endonezya’nın bu en çok aranan adamının yakalanması için güvenlik güçleri büyük çaba sarf ediyor.

20.07.2009


 

Honduras’ta müzakereler sonuçsuz

Honduras’ta darbeciler devrik Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın görevine dönmesi teklifini reddederken, siyasî krizin çözümü belirsizliğe girdi. Arabulucu Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias’ın başkanlığında yaklaşık 10 saat süren müzakerelerde taraflar anlaşmaya varamadı.

Görüşmelere dün de devam edildi. Honduras’ta 28 Hazirandaki darbeyle devrilen Zelaya ile geçici hükümetin başkanı Roberto Micheletti’nin elçileri, esas anlaşmazlık noktasının, arabulucu Arias’ın “Zelaya’nın koltuğuna dönmesi ve rakipleriyle iktidarı paylaşacağı bir hükümetin oluşturulması” teklifi olduğunu belirttiler.

20.07.2009


 

Pakistan’da şiddetli yağışlar: 15 ölü

Pakİstan’In en büyük şehri Karaçi’de şiddetli yağmur yüzünden ilk belirlemelere göre 15 kişi öldü.

Yetkililer, cesetleri bulunanlardan bazılarının yağmurda çöken duvarların altında kalarak, bazılarının da elektrik çarpması sonucu öldüklerini söylediler. Ülkenin ticarî başşehri sayılan Karaçi’de alt yapı ve kanalizasyon sisteminin eski ve yetersiz olduğu ifade ediliyor.

20.07.2009


 

İran ve Rusya’dan ortak tatbikat

İran ve Rusya’nın Hazar Denizi’nde sivil amaçlı ortak deniz tatbikatı yapacakları bildirildi. İran devlet televizyonu, İran’ın Hazar Denizi kıyısındaki Enzeli Limanı’nda 28-29 Temmuz tarihlerinde yapılacak tatbikatta iki ülkeden 30 gemi ile iki helikopterin görev alacağını bildirdi.

‘’Güvenli ve temiz Hazar için bölgesel katılım’’ adlı tatbikatın asıl amacının Hazar’daki deniz ulaşımı güvenliğini arttırmaya yönelik olduğu da belirtildi.

20.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.