24 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

BM’den Arap ülkelerİne çağrI

BM’nİn desteğiyle hazırlanan ‘Arap ülkelerinde insan güvenliğine tehditler’ adlı rapora göre, fakirlik, sivil savaşlar, inanç ve etnik kökenli çatışmalar ve baskıcı yönetimler bölge ülkeleri tarafından karşılaşılan insan hakları problemlerini daha da ağırlaştırıyor.

Bölgedeki Arap akademisyenler tarafından hazırlanan 288 sayfalık raporda, “Arap dünyasında nüfusun büyük kısmını etkileyen güvensizlik duygusunun insan gelişimini engellediği” belirtildi. Uzmanlar, göçmenler, göçe zorlanmış kişiler, çocuklar ve kadınların devlet tarafından korunması gereken grupların başında geldiğini ifade etti. Bahreyn Üniversitesi’nden bir öğretim görevlisi, “Kadınlara karşı şiddetin her toplumda görülebilmesine rağmen, özellikle Arap ülkelerinde olduğu gibi erkeklerin üstün tutulduğu ve kanuni ayrımcılığın yapıldığı yerlerde kadınların daha saldırıya açık olduğunu” söyledi. Arap kadınlarına uygulanan şiddetin çoğunun evlerin içinde diğer aile üyelerine de yapıldığı, bunun dışarıdan görülmediği vurgulandı. Ürdün ve Irak gibi ülkelerde ‘namus cinayetleri’nin yaşandığı ve kadınların aileleri tarafından ‘ahlâksız’ kabul edilen davranışlarının cinayet dahil farklı şekillerde cezalandırıldığı kaydedildi. Raporda, bölge devletlerin kanunları uluslararası anlaşmalara uygun hale getirecek düzenlemeleri yapması gerektiği tavsiye edildi. “Arap ülkelerinin masalsı petrol zenginliğinin” gerçekten farklı bir portre ortaya koyduğunu belirten uzmanlar, Filistin, Irak ve Sudan’da olduğu gibi göçmen ve yerinden edilmiş insanların Arap dünyasınca dikkate alınmadığını belirtti. BM’nin kayıtlarına göre dünyadaki 16 milyon göçmenin 7,5 milyonu Arap ülkelerinde yaşıyor. Raporda ayrıca Ürdün, Lübnan ve Suriye’nin, göçmenlerin statüsüyle ilgili konvansiyonu hâlâ onaylamadığı hatırlatıldı.

24.07.2009


 

Hacca yaş kısıtlaması getiriliyor

Arap ülkelerinin sağlık bakanları, domuz gribi salgını sebebiyle Hac ziyaretine kısıtlamalar getirilmesini kabul ettiler.

Mısır’ın başşehri Kahire’de Arap ülkelerinin sağlık bakanları ve temsilcilerinin katıldığı toplantıdan sonra açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü İbrahim El Kerdani, yaşı 65’in üzerinde olanların, 12 yaşından küçüklerin ve kronik hastalıkları bulunan kişilerin Hac ziyaretinden muaf tutulacaklarını söyledi. Kerdani, kararın, Suudi Arabistan dahil olmak üzere, ilgili ülkelerin sağlık bakanları tarafından onaylanması gerektiğini vurguladı. DSÖ’nün bölge müdürü Hüseyin Cezayiri ise kısıtlama kararının onaylanmasının beklendiğini kaydetti. Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Abdullah El Rabia da alınan kararla Hac ve Umre hacılarının toplam sayısına kısıtlama getirilmediğini belirterek, ‘’Hiçbir ülkenin yüzdesini değiştirmeyeceğiz. Belli kuralları değiştirdik’’ dedi. Suudi Arabistan, Haziran ayında yaptığı çağrıda, domuz gribi salgını sebebiyle yaşlı, hasta ve durumu uygun olmayanların Hac ziyaretlerinin iptal edilmesini istemişti. Hac ibadetine her yıl 160 ülkeden ortalama 3 milyon Müslüman katılıyor.

24.07.2009


 

İsrail’den Hitlerli ajitasyon girişimi

İsraİl, Doğu Kudüs’te yapımı öngörülen inşaat projesine başta ABD yönetimi olmak üzere Batılı ülkelerden gelen itirazlara ve inşaatın durdurulması isteklerini karşı yaklaşık 70 yıllık fotoğrafı kullanacak.

Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah bölgesinde, eskiden Kudüs Müftüsü olan Hacı Emin El Hüseyni’ye ait olan arazi üzerinde yapımı planlanan inşaata yönelik eleştirilere karşı, müftünün bir zamanlar Alman diktatör Adolf Hitler ile birlikte çektirdiği fotoğrafın koz olarak kullanılması planlanıyor.

24.07.2009


 

Filipinlerde ayrılıkçılıkla silâhsız mücadele

Fİlİpİnler hükümeti, orduya, ayrılıkçı Müslüman direnişçilere yönelik operasyonları durdurması talimatı verdi. Hükümetin baş müzakerecisi Rafael Seguis, Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo’nun talimatının, barış görüşmelerinin yeniden başlaması için “yapıcı bir atmosferin” oluşturulmasını amaçladığını söyledi.

Seguis, böylece ülkenin güneyinde yerlerinden-yurtlarından olan 300 bin kişinin de geri dönüşüne imkân doğacağını belirtti. İsyancıların baş müzakerecisi Mohager İkbal de bunun ordu açısından “iyi bir adım” olduğunu belirtti.

24.07.2009


 

Tacikistan’da Rusça’ya son

Tacİkİstan resmî yazışmalarda ve devlet dairelerinde artık Rusça yerine Tacikçe kullanma kararı aldı.

Tacikistan’da ‘Dil Kanunu’nun kabul edilmesinin 20. yıl dönümü münasebetiyle devlet televizyonunda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, resmî makamlarda ve yazışmalarda Rusçanın kullanılmaması talimatı verdi. Konuşmasında ana dilin önemine de değinen Rahman, “Bir milletin büyüklüğü, kendi ana diline ne denli saygı göstermesine ve sahip çıkmasındadır.” dedi. Bu arada resmî dil ile ilgili yeni uygulamayla her Tacik vatandaşının bundan böyle devlet dili Tacikçeyi bilmesi zorunluluğu getiriliyor.

24.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.