30 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Sahil yolu, tıkadı

KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik, kıyı dolgu yollarının, kıyı yerleşimlerinin önünde adeta birer baraj görevi yaptığını, binaların alt katlarının su altında kalmalarına sebebiyet verdiğini söyledi.

Çelik, “Kıyı yerleşimlerini çukurda bırakan kıyı dolgu yolları gözden geçirilerek, yeterli kapasite ve sağlamlıkta inşa edilmeyen drenaj sistemleri, su tahliye kanalları yeniden uygun bir biçimde inşa edilmeli ve bu tesislerin bakımları sürekli olarak mutlaka yapılmalıdır'' dedi.

KARADENİZ Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik, kıyı dolgu yollarının, kıyı yerleşimlerinin önünde adeta birer baraj görevi yaptığını, binaların alt katlarının su altında kalmalarına sebebiyet verdiğini söyledi. Prof. Dr. Çelik, yaptığı açıklamada, son günlerde, Doğu Karadeniz bölgesinde yaşanan taşkınların boyutlarının öngörülemeyen ölçülerde olmadığını belirterek, ‘’Vadilerdeki ve kıyıdaki yapılaşmalar bu öngörüye göre projelendirilmediğinden, tabiî taşkınlar felakete dönüşmektedir’’ dedi. Birçok yerde yolların, dere yataklarına indirilip, dere yatakları daraltıldığı halde, taşkından korunma yapılarının yeterli kapasitede ve sağlamlıkta inşa edilmediğini öne süren Prof. Dr. Çelik, yol ile birlikte diğer yapılaşmaların da vadi tabanlarına çekilmesinin felâketin boyutlarını arttırdığını söyledi. Karadeniz sahili boyunca, denizden 4-5 metre yüksekte inşa edilen kıyı dolgu yollarının, birçok kıyı yerleşimini çukurda bıraktığı halde, drenaj yapılarının (su tahliye kanalları) yeterli kapasitede inşa edilmediğini savunan Prof. Dr. Çelik, ‘’Böylece kıyı dolgu yolları, kıyı yerleşimlerinin önünde adeta birer baraj görevi yapmış, binaların alt katlarının su altında kalmalarına sebebiyet vermiştir. Doğu Karadeniz’in sık ve gür orman örtüsü, uzun yıllar boyunca geniş ölçüde kaldırılarak tarım arazileri haline dönüştürülmüştür’’ dedi. Prof. Dr. Çelik, bunun sonucu olarak, yağan yağmurların hızla dere yataklarına aktığını ve taşkınların boyutlarının büyük olduğunu vurgulayarak, ‘’Doğu Karadeniz bölgesinde aşırı yağışlar her zaman olacaktır. Bu olayı önleme imkânımız yoktur’’ diye konuştu. Öte yandan Doğu Karadeniz yöresindeki sel, çığ ve heyelan gibi afetlere en kısa sürede müdahale edebilmek için Trabzon’da, Valilik ve Türk Kızılayı işbirliğinde bir afet müdahale ve lojistik merkezi kurulması amacıyla çalışma başlatıldığı belirtildi. Trabzon / aa

30.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  YÜZ SENEDEN BERİ GÜNCELLİĞİNİ KORUYOR

  Sahil yolu, tıkadı

  Yargıda adlî tatil başlıyor

  ‘Giresun afet kapsamında değil’

  Postacılar AİHM’e gidiyor

  İLK İSLAMî E-KİTAP PİYASADA

  3G’Lİ HAYAT BUGÜN BAŞLADI

  Cami düşmanlarına Almanlardan tepki

  Davutoğlu, Lübnan’da görevli Türk Birliğini ziyaret edecek

  Siyasî partilere yapılan yardımlar adil dağıtılsın

  İcraya gittiler, silâh buldular

  CHP’den hükümete sorular

  Tahlilleri temiz çıktı

  Yazın ortasında karsambaç keyfi

  Temsilcimizden Balıkesir Valisine ziyaret

  Kartını gasp etmeye çalışan hırsızı yakaladı

  Firar etmek isteyen mahkûm yakalandı

  Dünya gençleri İstanbul’da buluşuyor

  Üniversite öğrencisi açlık sınırında

  4 asırlık güveç geleneği yok oluyor

  “Boşanma sağlığı bozuyor”

  Düğünlerde maket pastalar tercih ediliyor

  Kene kovucu spreylerde hastalık riski

  Cilt kanserinde aşı tedavisi

  Çözüm için her kesimi dinleyeceğiz

  TÜSİAD’dan Bakan Ergün’e ziyaret

  Tarım havzaları modeli Denizli'de tanıtıldı

  Güneydoğulu vatandaşlar: Tek taraflı çözüm olmaz

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.