04 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

El Fetih kongresi bugün toplanıyor

EL FETİH'İN iki gün sürecek 6. kongresi, ilk kez Filistin topraklarında, Beytüllahim’de yapılacak. Kongrede El Fetih’in Merkez Komitesi ve Devrim Konseyi üyeleri yeniden belirlenecek. Kongreye katılacak delegelerin sayısı 1550’den 2265’e çıkarılıyor. Kongreye katılmak üzere Tunus, Cezayir ve diğer ülkelerden delegeler gelmeye devam ederken, İsrail Lübnan’daki bazı delegelere giriş izni vermedi. Türkiye dahil bazı ülkelerin Hamas’ı iknâ için yardımının istendiği Gazze Şeridi’nden katılacak delegelerin durumunda belirsizlik de sürüyor. El Fetih’in son kongresi 1989 yılında Tunus’ta, yaklaşık 1200 dolayında üyenin katılımıyla yapılmıştı. Kongre 21 üyeli Merkez Komite ve 100 üyeli Devrim Konseyi üyelerini belirlemiş, ayrıca Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki delegelerin taleplerini de kabul ederek, Devrim Konseyine bunları temsilen 32 üye eklenmesini kararlaştırmıştı. Filistin Yönetiminin 1994 yılında kurulmasından sonra, diasporadaki El Fetih liderlerinin bir bölümü Filistin topraklarına dönerek yönetimde ve örgütsel bazda etkin olmuşlardı. Halen bazıları yurt dışında yaşayan örgütün “eski tüfekleri” ile yeniler arasında büyük bir mücadelenin sergilenmesinin beklendiği 6. kongrede, bugüne kadar İsrail’i tanımayan ve İsrail’e karşı direniş zemini üzerine bina edilen El Fetih’in tüzüğünün, başta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas olmak üzere değiştirilmesini isteyenlerle, tüzüğün bu hükümlere yer veren ilk 27 maddesini aynen koruyup, organizasyon bazında yenilenmesini isteyenler arasında da büyük bir çekişmesinin yaşanacağı tahmin ediliyor. Tüzükle ilgili kararlar, kongreye katılanların üçte iki çoğunluğuyla alınabiliyor. Diğer kararlarda ise yarıdan bir fazlanın oyu yeterli oluyor.

Gazze Şeridi’nden katılacak 400’den fazla üyenin yarısına yakını halen Batı Şeria’ya geçmiş bulunurken, diğer yarısının gelmeden toplanacağı bir kongrenin geçerliliğiyle ilgili tartışmalar da sürüyor. Batı Şeria’dakilerden bir grup, Gazze Şeridi’ndekiler çoğunlukla katılamazsa, bunun Batı Şeria ile Gazze Şeridi’nin bölünmüşlüğünün tescili anlamına geleceğini belirtip, bu şekilde kongre toplanmasına itiraz ediyor. Gazze Şeridi’ndeki El Fetih liderliği de konu çözülmediği takdirde kongrenin iptalini istiyor. Öte yandan, diasporada, yıllardır Filistin topraklarına ayak basmamış birçok El Fetih üyesinin girişine onay veren İsrail’in, bazı El Fetihli delegelere girişi engellediği belirtildi.

İSRAİL CEZAEVLERİNDE

255 DELEGE

EL FETİHLİ delegelerin 255’i halen İsrail cezaevlerinde bulunuyor. Bunlar arasında, El Fetih’in “genç” liderlerinden biri addedilen ve Filistinli yeni nesil arasında önemli bir etkiye sahip olduğu ifade edilen Mervan Barguti’nin Merkez Komitesine atanmasına hemen bütün gruplar olumlu bakıyor. Devrim Konseyine de 20 kadar tutuklunun atanması bekleniyor. İsrail cezaevlerindeki 6 bin kadar olduğu belirtilen El Fetihli üyeler, Merkez Komiteye verilecek bir üye ile Devrim Konseyine atanacak adayları, cezaevindeki oylamalarıyla belirleyecek. Merkez Komitesi halen 21 üyeli; Devrim Konseyinin üye sayısının da azami 151’e çıkarılması bekleniyor.

04.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  El Fetih kongresi bugün toplanıyor

  Sri Lanka mayınlardan temizleniyor

  Guantanamo tutsaklarına özel cezaevi

  Lieberman hakkında yolsuzluk dâvâsı

  Çin, İslâm devletleri ile diyalogu arttırıyor

  Tarık Aziz’e 7 yıl hapis

  Türkiye’den dünyaya bakan haber kanalı

  Hamaney'den Ahmedinejad’ın cumhurbaşkanlığına onaY

  Kuzey Irak ile Bağdat arasında ortak komisyon

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.