04 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

KANUNÎ KÜLLİYESİ KUR’ÂN ZİYAFETİYLE AÇILDI

Hatay’In Belen ilçesinde bulunan tarihî Kanuni Sultan Süleyman Külliyesi’nin restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Külliyenin yapılışının 456. yıl dönümü, restorasyon çalışmalarının ardından düzenlenen geceyle kutlandı. Gecede, dört hafız kardeş tarafından Kur’ân ziyafeti sunuldu.

Osmanlı İmparatorluğu zamanında sancak şehri olarak kullanılan Belen’de, zamanın padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan kervansaray, hamam ve camiden oluşan külliyenin aslına uygun olarak restore edilmesinin ardından külliyenin 456. yapılış yıl dönümü, düzenlenen geceyle kutlandı. Birincisi düzenlenen Belen Kanuni Sultan Süleyman Külliyesi’nin Yapılış Yıldönümü kutlamasının geleneksel hale getirileceği belirtildi.

Geceye Belen Belediye Başkanı Cemil Yılmazlar, Belen Müftüsü Nazif Çoban, Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Abdullah Kayan ve dâvetliler katıldı. Sunumunu tiyatro sanatçısı Mehmet Beyazıt’ın yaptığı gecede konuşan Belen Müftüsü Nazif Çoban, “Avrupalı’nın dahi ‘Cihan Sultanı Muhteşem Süleyman’ dediği Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han, başta İstanbul’da kendi adını verdiği Süleymaniye Camii olmak üzere dünyanın dört bir tarafında cami, kervansaray gibi tarihî mekânlar kazandırdı. Bunlardan biri de Belen Kanuni Sultan Süleyman Camii’dir. Günümüze kadar ayakta kalan ve geçtiğimiz yıl başlanan restorasyon çalışması tamamlanan cami, yeniden ibadete açıldı. Bizlere böylesi Allah’ın evini inşa eden ecdadımızı ve geçmişlerimizi rahmetle anmak için bu geceyi tertipledik” dedi.

Belen Belediye Başkanı Cemil Yılmazlar ise, Belen’in tarihî dokusunun korunması ve turizm yönünden gelişmesi için böylesi tarihî ecdad yadigârı eserlerin korunması ve tanıtılması gerekteğine vurgu yaparak, “Belen’de Osmanlı eseri olan kervansaray, hamam ve cami, aslına uygun olarak restore edildi. Bu bakımdan Vakıflar Genel Müdürlüğümüze tarihî mekânlara sahip çıktıkları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Gecede, Kur’ân okuma yarışması dünya ikincisi Hafız Mehmet Bilir, kardeşleri Kur’ân okuma yarışması Akdeniz Bölge birincisi Hafız Fatih Bilir, Hafız Musa Bilir ve İstanbul Haseki Camii İmamı Hafız Adem Bilir, kervansarayda Kur’ân-ı Kerim okudu. Dört hafız kardeş, dâvetlilere Kur’ân ziyafeti sundu. Hatay / cihan

04.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  KANUNÎ KÜLLİYESİ KUR’ÂN ZİYAFETİYLE AÇILDI

  Bu kütüphanenin örneği dünyada yok

  Mozart'ın yeni keşfedilen iki eseri icra edildi

  Tarihî takalar maketlerde yaşıyor

  Kullanılmayan okul binası ‘Kültür Evi’ oldu

  Kayseri Aladağlar’da fotosafari

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.