04 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Spor

 

TURKCELL Süper Lig başlıyor

52. sezonuna girmeye hazırlanan eski adıyla Birinci Futbol Ligi, son yıllardaki ismiyle Süper Lig’de, geride kalan sezonlarda pek çok ilginç olay yaşandı. 21 Şubat 1959’da oynanan İzmirspor-Beykoz maçıyla başlayan Birinci Futbol Ligi, 2001-02 sezonundan bu yana Süper Lig olarak düzenleniyor. Ayrıca, 2005-06 sezonunun ortalarından itibaren Turkcell’in sponsorluğunda, Turkcell Süper Lig adı altında maçlar yapılıyor. Ligde 1979-80 sezonunda Trabzonspor, 12 galibiyet elde ederek şampiyonluğa ulaşırken, 1989-90 sezonunda ise Malatyaspor, aynı sayıda galibiyet almasına karşın ligden düşen 5. takım olmaktan kurtulamadı.

EN ÇEKİŞMELİ SEZON

Lig geçmişinde puantaj olarak en çekişmeli sezon 1980-81 oldu. Takımların galibiyet sayıları birbirlerine o kadar yakın oldu ki, ligi ikinci sırada tamamlayan Adanaspor 34 puan toplarken, düşen Rizespor’un ise 29 puanı vardı.

Lig tarihine damgasını vuran ‘’3 Büyükler’’ içinde ligi eksi averajla tamamlayan tek büyük takım Beşiktaş olarak kayıtlara geçti. Siyah-beyazlılar, 1975-76 sezonunda ligi 11. sırada tamamlarken, 25 gol atıp, kalesinde 32 gol gördü. Böylece eksi 7 gol averajıyla ‘’3 Büyükler’’ arasında ligi bugüne dek eksi averajla tamamlayan tek takım oldu. Bu arada Fenerbahçe ise 1990-91 sezonunda ligi 53 gol atıp, 53 gol yiyerek, sıfır (0) averajla kapattı.

FENERBAHÇE AVERAJLA LİGDE KALDI

Lig tarihinin 17 kezle, Galatasaray ile birlikte en çok şampiyon olan takımı Fenerbahçe, 1980-81 sezonunda küme düşmekten gol averajıyla kurtuldu. Rizespor’un 29 puanla ligden düştüğü sezonda, Fenerbahçe; Altay, Adana Demirspor ve Boluspor ile birlikte aynı puanı toplayarak, gol averajıyla ligde kaldı.

4 BÜYÜKLER’’İ AYNI SEZON YENENLER

Lig tarihinde, şampiyonluk yaşayan 4 büyük takım Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’u, aynı sezonda yenebilen sadece 3 ekip bulunuyor. 1987-88 sezonunda Malatyaspor, kendi sahasında Galatasaray’ı 3-1, Beşiktaş’ı 5-3, Fenerbahçe’yi 1-0, deplasmanda da Trabzonspor’u 3-2 yendi. 2001-02 sezonunda ise Ankaragücü, kendi evinde Galatasaray ile Fenerbahçe’yi 2-1, Trabzonspor’u 4-2 yenerken, Beşiktaş’ı İstanbul’da 2-1 mağlup etti. 2006-07 sezonunda ise Bursaspor, kendi evindeki maçlarda Trabzonspor’u 2-1, Beşiktaş’ı 3-0, Galatasaray’ı 2-0, deplasmanda da Fenerbahçe’yi 1-0 yendi.

GALATASARAY AÇIK ARA

Lig tarihinde en fazla puan farkıyla şampiyonluğa ulaşan takım Galatasaray oldu. Sarı-kırmızılı ekip 1987-88 sezonunda 90 puanla mutlu sona ulaşırken, 2. sıradaki Beşiktaş 78 puanda kaldı. Aradaki 12 puanlık fark, şimdiye dek şampiyonla ikinci arasındaki en fazla puan farkı olarak tarihe geçti.

AVERAJLA GÜLENLER VE ÜZÜLENLER

Ligin geride kalan 51 sezonunda şampiyonlar 3 kez gol averajıyla belli olurken, düşen takımlar da 9 kez yine gol averajıyla ortaya çıktı. 1984-85 sezonunda Fenerbahçe ile Beşiktaş ligi 50’şer puanla tamamlarken, gol averajı daha iyi olan sarı-lacivertli ekip şampiyonluğa ulaştı. 1985-86 sezonunda ise Beşiktaş, 56 puanla Galatasaray’ın gol averajıyla önünde ligi en önde tamamladı. 1992-93 sezonunda da Galatasaray, bu kez Beşiktaş’ı 66 puan ve averajla geçmeyi başardı ve şampiyonluğu kucakladı. Lig tarihinde ayrıca 9 kez de ligden düşen takımlar gol averajıyla belirlendi.

‘’DERBİ KRALI’’ BEŞİKTAŞ

Beşiktaş, bir sezonda ezeli rakiplerini her iki maçta da yenen tek takım olarak tarihe geçti. Siyah-beyazlılar, şampiyonluğa ulaştıkları 2002-03 sezonunda Fenerbahçe’yi 1-0 ve 2-0, Galatasaray’ı her iki maçta 1-0’lık sonuçlarla geçerek, 4 derbi maçı da kazandı. ‘’Kara Kartallar’’ ayrıca, bu 4 maçta kalesinde hiç gol görmeyerek, ayrı bir rekora imza attı.

‘’KARAKARTAL’’IN KÂBUS SEZONU

Beşiktaş, 2003-04 sezonundaki ilginç performans grafiğiyle sevenlerine adeta kabus yaşattı. Sezonun ikinci yarısına en yakın takipçisi Fenerbahçe’nin 8 puan önünde namağlup lider başlayan Beşiktaş, ikinci yarıdaki inanılmaz düşüşüyle sezonu şampiyon bitiren ezeli rakibinin tam 14 puan gerisinde 3. sırada kaldı. 17 maçlık 2. yarıda tam 8 yenilgi birden alan siyah-beyazlılar, böylece lig tarihinde iki devre arasında en büyük düşüşü gerçekleştiren şampiyon adayı takım olarak kayıtlara geçti.

‘’NÖBETÇİ GOLCÜ’’ SEMİH, GOL KRALI OLDU

Turkcell Süper Lig’in 2007-2008 sezonundaki ‘’Gol Kralı’’ Fenerbahçeli Semih, bu unvanı ilginç biçimde eline geçirdi. Sezonu 17 golle tamamlayarak, kariyerinde ilk kez bu unvanı alan Semih, birçok maçta oyuna sonradan girmesine rağmen attığı kritik gollerle takımına büyük katkı yaptı ve adı ‘’Nöbetçi Golcü’’ye çıktı. Semih, adı geçen sezonda ligde çeşitli zaman dilimleri içinde toplam 27 maçta forma giydi. Bunlardan 17’sinde ilk 11’de sahaya çıkan Semih, toplam 17 gol attı.

04.08.2009


 

Fatih Terim’den Elano ve Santos yorumu.

MİLLÎ Takımlar Baş Sorumlusu ve A Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim, Galatasaray’ın Elano, Fenerbahçe’nin Dos Santos transferinden mutlu olduğunu söyledi. Milli Takım’ın inançla, hırsla ve inatla Dünya Kupasına gitmek için savaşacağını da söyledi. Fatih Terim, Galatasaray’ın Elano Blumer, Fenerbahçe’nin Dos Santos gibi Brezilya Milli Takım forması taşıyan oyuncuları kadrolarına katmalarına sevindiğini ifade eden Terim, “Kaliteli milli futbolcuların Türkiye’ye transfer olması herkes gibi beni de mutlu ediyor. Türkiye ligi çok önemli ve kaliteli bir lig ve zaten transferlerinde böyle olması gerekiyor. Bu transferler Türkiye ligi için artı puandır. Daha da önemlisi uyumlu olmalı ve başarılı olmaları. İnşallah bu süreci çabuk atlatırlar. İddialı ve büyük kulüplerde sabır süresi çok azdır. Bu futbolculara zaman vermek gerekiyor” diye konuştu.

04.08.2009


 

İtalya’da havuzlardan 43 dünya rekoru

DÜNYA Yüzme Şampiyonası, toplam 43 dünya rekoruna sahne olurken, ilk kez bir dünya yüzme şampiyonasında bu kadar çok dünya rekoru kırıldığı bildirildi. İtalya’nın başkenti Roma’da 26 Temmuz Pazar günü başlayıp, önceki gün sona eren 13. Dünya Yüzme, Atlama, Sutopu ve Senkronize Yüzme Şampiyonası’nda, toplam 43 dünya rekoru kırıldı. Şampiyonada, ‘’haksız rekabet sağlayan’’ poliüretan mayolar nedeniyle zaman zaman yüzücüler arasında polemikler yaşansa da gelen rekor üzerine rekor haberleri, yüzme otoritelerini şaşkına çevirdi. Ancak Uluslararası Yüzme Federasyonları Birliği (FINA) yetkilileri, uzun süren tartışmalar sonucunda, bu ‘’sihirli’’ mayoları, gelecek yıl Ocak ayından itibaren yasaklama kararı aldı. Çin’in Şangay kentinde 2011 yılında yapılacak bir sonraki dünya şampiyonasında, ‘’yalnızca dokuma’’ özelliği gösteren mayolarla yarışılacağını belirten FINA yetkililerinin bu kararına bakılırsa, yeni rekorların kırılması çok da kolay görünmüyor.

04.08.2009


 

Hakem kavgası erken başladı

BEŞİKTAŞ Kulübü Asbaşkanı Levent Erdoğan, Fenerbahçe ile oynanan Süper Kupa maçını yöneten hakem Yunus Yıldırım’a tepki gösterdi. Levent Erdoğan, Yunus Yıldırım’ın bu karşılaşmaya verilmesini doğru bulmadığını belirterek, ‘’Sezon başında oynanan, benim nazarımda bir hazırlık maçı olsa da Fenerbahçe_Beşiktaş maçlarındaki hataları ile ünlü bir hakemin ısrarla bu karşılaşmada görevlendirilmesi düşündürücüdür’’ dedi.

Merkez Hakem Kurulu’na da seslenen Erdoğan, ‘’Bundan sonra Türk futboluna hizmet etmek istiyorsanız, bu hakemi hatalarıyla baş başa bırakın. Bu şekilde Türk futboluna daha çok hizmet etmiş olursunuz. Aksi takdirde bundan önceki senelerdeki hakem hatalarının yeniden canlanmasına neden olunur’’ diye konuştu.

Erdoğan, maçın başında penaltılarının verilmediğini öne sürerek, şöyle devam etti:

‘’Hakem, daha maçın başında büyük hatalar yapmıştır. Maçın başında penaltılarımızı vermemesi, karşılaşmanın nasıl sonuçlanacağının habercisi olmuştur. Değerli rakibimiz Fenerbahçe’nin hakem hatalarıyla kazanılmış galibiyetlere ihtiyacı yoktur. Ayrıca Türk futbolunun, yaptığı hatalardan sonra, günah çıkarmak adına daha büyük hatalar yapan hakemlere ihtiyacı yoktur. Yeni sezonun hakem hatalarından arınmış bir sezon olması dilek ve temennisinde bulunuyorum.’’

"HAZIRLIK MAÇIYDI’"

Fenerbahçe ile oynadıkları Süper Kupa’nın, kendisine göre bir hazırlık maçı olduğunu kaydeden Erdoğan, bu konuda şunları söyledi:

‘’Süper Kupa kime verilir? Turkcell Süper Lig’i ve Fortis Türkiye Kupası’nı kazanan şampiyon takımların arasında yapacakları müsabaka neticesinde galip gelen takıma verilir. Akla göre, mantığa göre ,sporu bilen kişilere göre 2 kupayı da kazanmış olan şampiyon takıma müsabaka yapılmaksızın verilir. Doğrusu budur. Ne yazık ki bunun tamamen dışında yanlış bir uygulama yapılmıştır.’’

TAKIMIN DURUMU

Levent Erdoğan, Beşiktaş’ın ezeli rakibi Fenerbahçe ile oynadığı karşılaşmada gösterdiği performansla yeni sezon için başarılı olacağının sinyallerini verdiğini söyledi.

Oyuncularını ve teknik heyeti dünkü maç nedeniyle kutladığını ifade eden Erdoğan, yeni sezonda başarılı olacaklarına inandığını kaydederek, ‘’1 veya 2 transfer yapmak istiyoruz. Bunlar da gerçekleşirse, hem Şampiyonlar Ligi’nde hem de Türkiye’de başarılı olacağımıza inanıyorum’’ diyerek sözlerini tamamladı.

04.08.2009


 

29 BİN 16 MAÇ OYNANDI

TURKCELL Süper Lig’de 52. sezon için geriye sayım başlarken, 1959 yılında başlayan Birinci Lig’de, şimdiye kadar 51 sezonda 66 farklı takım mücadele etti. Eski adıyla Birinci Futbol Ligi, son yıllardaki adıyla Süper Lig’e en çok takım veren il İstanbul oldu. Bugüne dek 16 takımı Birinci Lig’de mücadele eden İstanbul’u, 9 takımla Ankara izliyor.

GALATASARAY KILPAYI ÖNDE

Galatasaray, geride kalan 51 sezon göz önüne alınarak yapılan değerlendirmede, puan cetvelinde zirveye oturdu. Sarı-kırmızılılar, oynadığı bin 664 lig maçında 2 bin 792 puan toplayarak, Birinci Lig’in en çok puan toplayan ekibi olurken, ezeli rakibi Fenerbahçe’nin 1 puan önünde yer aldı. Fenerbahçe ise bin 664 maçta toplam 2 bin 791 puan elde etti. Puan sıralamasında Beşiktaş 2 bin 712 puanla 3., Trabzonspor ise bin 882 puanla 4. sırada yer aldı.

EN ÇOK GALİP GELEN DE GALATASARAY

51 yıllık geçmişi bulunan Birinci Futbol Ligi’nde toplam bin 664 maç yapan 2 takımdan Galatasaray, aldığı 940 galibiyetle, ezeli rakibi Fenerbahçe’den 3 galibiyet fazlasıyla ilk sırada bulunuyor. Galibiyetlerde Fenerbahçe 937 ile 2., Beşiktaş ise 896 ile 3. sırada yer alıyor.

EN GOLCÜSÜ FENERBAHÇE

Birinci Futbol Ligi’nin 51 yıllık geçmişinde en çok gol atan takım unvanına Fenerbahçe sahip oldu. Sarı-lacivertliler, toplam 2 bin 908 gol kaydederken, Galatasaray ise 17 gol geriden 2 bin 891 gol ile ezeli rakibini izledi. Beşiktaş’ın gol sayısı ise 2 bin 661.

SON 5 SEZONDA FENERBAHÇE FARKI

Süper Lig’in son 5 sezonunda ‘’3 Büyükler’’ arasında yapılan değerlendirmede Fenerbahçe rakiplerine fark atarak birinci sırada yer aldı. Sarı-lacivertliler, son 5 sezonda yapılan lig maçları göz önüne alındığında 365 puan toplayıp, ezeli rakibi Galatasaray’ı 10 puan geride bıraktı.Son 5 sezonda Fenerbahçe ile Galatasaray 2’şer kez, Beşiktaş ise 1 kez şampiyonluğa ulaştı. Son şampiyon Beşiktaş, son 5 sezonda topladığı 328 puanla, Fenerbahçe’nin 37, Galatasaray’ın ise 27 puan gerisinde kaldı. Son 5 sezonda 3 büyük takım arasında oluşan puan durumu şöyle:

“3 BÜYÜKLERDEN’’ SONRA ANKARAGÜCÜ

Süper Lig’e ‘’3 Büyükler’’ olarak anılan Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın ardından en çok katılan takım Ankaragücü oldu. ‘’3 Büyükler’’, geride kalan 51 sezonda da ligde yer alırken, bu sezon kuruluşunun 100. yılını kutlayacak olan başkentin köklü ekibi Ankaragücü ise 46 kez ile 4. sırada yer aldı. Ankaragücü’nün ardından ise İzmir ekibi Altay 41 kezle ligde en fazla mücadele eden 5. takım olarak dikkat çekiyor.

04.08.2009


 

Kurtdere’de Başpehlivan Hüseyin Şahinal

BU YIL 29.’su düzenlenen geleneksel Kurtdere Güreşleri’nde Samsunlu Hüseyin Şahinal oldu. Balıkesir’in Kurtdere köyünde düzenlenen yağlı güreşlerde 444 pehlivan er meydanına çıktı. 18 başpehlivanın katıldığı Kurtdere’deki güreşleri Vali Yılmaz Arslan, İGM Başkanı Mehmet Akif Okur ile çok sayıda güreşsever izledi. Kurtdere’deki yağlı güreşlerinin favorisi olarak gösterilen Ekrem Yavuz, finalde güreşen Sermest Bulut’a çeyrek finalde yenildi. Başpehlivanlık güreşlerinde finale kalan Sermest Bulut ve Hüseyin Şahinal’ın müsabakası yaklaşık 10 dakika sürdü. Rakibi karşısında zor anlar yaşayan Şahinal, yaptığı hamle ile başpehlivanlığı kazandı. Büyük heyecan yaşadığını söyleyen 31 yaşındaki güreşçi Şahinal, 14 Ağustos’ta yapılacak Elmalı güreşlerine hazırlandığını söyledi. Başpehlivan Hüseyin Şahinal, ödülünü Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan’ın elinden aldı. Enver Tezer / Balıkesir

04.08.2009


 

Sivas’ın prestij mücadelesi

AVRUPA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu ilk maçında geçen hafta deplasmanda RSC Anderlecht’e 5-0 yenilerek tur şansını hemen hemen kaybeden Sivasspor, Belçika ekibi ile bugün sahasında yapacağı rövanş maçında prestij mücadelesi verecek. Belçika’daki ilk maçta sergilediği futbol ve 5-0’lık yenilgiyle taraftarını ve Türk futbolseverleri hayal kırıklığına uğratan Sivasspor, bugün oynanacak rövanş maçında taraftarına galibiyet armağan etmeyi hedefliyor. Kırmızı-beyazlı ekip, Anderlecht karşısına sakatlıkları nedeniyle ilk maçta da forma giyemeyen golcü oyuncu Mehmet Yıldız ve orta saha oyuncusu Sezer Badur’dan yoksun bir kadroyla çıkacak. Sivasspor ile RSC Anderlecht arasında Sivas 4 Eylül Stadı’nda oynanacak maç, saat 21.45’te başlayacak. Sivassporlu taraftarların karşılaşmaya ilgi göstermesi bekleniyor. Geçen sezon takımlarının UEFA İntertoto Kupası 2. turunda Karadağ’ın OFK Grbalj ve 3. turunda Portekiz’in SC Braga takımıyla yaptığı 2 maçı izleme fırsatı bulan Sivaslı futbolseverler, RSC Anderlecht maçıyla birlikte Sivas’ta ilk kez Avrupa Şampiyonlar Ligi ön eleme turu karşılaşması izleyecek olmanın heyecanını yaşıyor.

04.08.2009


 

Massa taburcu oldu

FORMULA 1 takımlarından Ferrari’nin Brezilyalı pilotu Felipe Massa’nın, Macaristan’da tedavi gördüğü hastaneden taburcu olduğu bildirildi. Formula 1 Macaristan Grand Prix’si sıralama turunda başına ve sol gözüne çelik yay isabet ettikten sonra lastik bariyerlere çarparak yaralanan Ferrari’nin Brezilyalı pilotu Felipe Massa’nın, başkent Budapeşte’deki Honved Askeri Hastanesi’nden taburcu edildiği belirtildi. Ferrari pilotu, önceki günkü açıklamasında ‘’Tanrı’ya şükürler olsun, kendimi iyi hissediyorum. Tek sıkıntım, sol gözümdeki hafif şişlik’’ demişti.

04.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.