20 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Özal, Çekiç Güç ve OHAL’de hata yaptı

Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Çekiç Güç ve OHAL konularında hata yaptığını söyledi. Kendisinin Özal’ı uyardığını ifade eden Güzel, “Özal’ın hatası, Körfez krizinden sonra Amerika’nın teklifiyle Çekiç Güç’ün kurulmasına müsaade etmesidir. Özal’ın iyi niyetli girişimine rağmen Amerika ve Batı bunu kötüye kullandı” dedi.

ESKİ bakanlardan Hasan Celal Güzel, OHAL’in kurulması gündeme geldiğinde devrin Başbakanı Özal’a OHAL’in yanlış olduğunu söylediğini ancak ikna edemediğini söyledi. Güzel, Özal’ın Cumhurbaşkanı iken Amerika’nın teklifiyle Çekiç Güç’ün kurulmasına müsaade ederek de hata yaptığını ifade etti.

Türkiye’nin gelişme, kalkınma ve sosyal refahının önündeki en büyük engel olarak görülen terör sorununu bitirmek için başlatılan ‘Demokratik açılım süreci’ne bir destek de eski bakanlardan Hasan Celal Güzel’den geldi. Yürütülen sürecin adının dikkatli konulmasını isteyen Güzel, Türkiye’nin ‘Kürt sorunu’ gibi bir meselesinin olduğuna inanmadığını, geçmişte yapılan OHAL uygulaması gibi hatalara, bugün de ‘Kürt Sorunu’ gibi ifadelerin eklenmemesi gerektiğine işaret etti.

Sorumluluğu olan devlet adamlarının bu kavramı kesinlikle kullanmaması gerektiği uyarısında bulunan Güzel, bakanlığı döneminde hem Özal’a, hem de dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren’e bölgenin Olağan Üstü Hal (OHAL) Bölgesi ilân edilerek sınırlandırılmasının yanlış olduğunu anlatmaya çalıştığını söyledi. Güzel, “Bölgede OHAL şartlarının uygulanmamasının daha doğru olacağını, ama bu yönetimi kurarak sanki Türkiye’de iddia edildiği gibi bir Kürdistan bölgesi varmış gibi sınır çizmenin doğru olmadığını söylemiştim. Hatta bunu o zaman Evren’e de gidip anlatmıştım. OHAL uygulamasına girişildi. Ben aynı kanaatimi muhafaza ediyorum. OHAL, o sınırları pekiştirmekten başka işe yaramadı.” dedi.

Türk siyasetine damgasını vuran Turgut Özal ve Süleyman Demirel’le uzun yıllar mesai arkadaşlığı yapan Hasan Celal Güzel, hükümetin terörün bitirilmesine yönelik başlattığı ‘demokratik açılım’ ile Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın soruna ilişkin yaptığı çalışmaları değerlendirdi.

Bölgenin sorunlarına ‘Kürt sorunu’ demenin yanlış olduğunu ve böyle bir sorun olduğuna inanmadığını vurgulayan Güzel, “Mesela Güneydoğu, diğer bölgelere göre geri kalmıştır. Orayı kalkındırmak lâzım. Türkiye’de bir terör sorunu vardır. Kürtçülerin bir terör örgütü vasıtasıyla Türkiye’yi bölüp parçalamak için yaptıkları kanlı saldırılardır. Bunun neticesinde 30 bin civarında kişi vefat etmiştir. Normal Kürt kardeşlerimizin hiçbir ilgisi yoktur. Bu PKK’nın, şu an hapishanede olan Abdullah Öcalan’ın ve Meclis’teki DTP’nin tezgâhladığı bir iştir. Dış ve iç odaklar da bu konuda ellerinden geleni yapmaktadırlar. Türkiye’yi parçalamaya çalışmaktadırlar. Hangi demokratik hak, sosyal, ekonomik şart getirilirse getirilsin, o bölge Türkiye’nin en gelişmiş bölgesi olsa yine bir avuç Kürtçü bölme, parçalama, nihayetinde ayrı devlet kurma hedefinden vazgeçecek değildir. Bu tarihi bir olgudur.” diye konuştu.

Turgut Özal’ın da bölge siyasetine ilişkin doğruları ve yanlışları bulunduğuna işaret eden Güzel, Özal’ın Körfez Savaşı sırasında Musul ve Kerkük’e kadar girmek istediğini anlattı. Güzel, baba Bush’un önce buna izin verdiğini ama sonunda caydığını açıkladı. “Buna rağmen Turgut bey girmek istedi ama dönemin Genelkurmay Başkanı ‘hazır değiliz’ diye karşılık verdi. Zamanın Başbakanı Akbulut da buna karşı çıktı.” diyen Güzel, girilmiş olsaydı belki bu işin o zaman kökünden halledilmiş olabileceğini savundu. Özal’ın ‘Kuzey Irak halkının da Türkiye’ye bağlanmak istediğini’ bildiğini dile getiren Güzel, bu konuda temaslar yaptığını belirtti.

Güzel, Özal’ın hatasını ise şöyle anlattı: “Özal’ın hatası, Körfez krizinden sonra Amerika’nın teklifiyle Çekiç Güç’ün kurulmasına müsaade etmesidir. Tabi burada maksat 36’ncı paralelin Kuzeyindeki bölgede Saddam diktatoryasının etkinliğini azaltmaktı. Ancak Özal’ın iyi niyetli girişimine rağmen Amerika ve Batı bunu kötüye kullandı. Devlet otoritesinden mahrum olan 36. paralelin Kuzeyi, yani Peşmergelerin yaşadığı Kuzey Irak, bir devlet alt yapısına bürünmeye başladı. Çünkü artık Saddam’ın da tesiri kalmamıştı. Türkiye de bu bölgede faaliyette bulunmayınca problem haline geldi. Bu da o dönemde önemli bir hatamızdır. O bölgede PKK’nın yuvalanması ve gelişmesi de bu sayede meydana gelmiştir. Onun için Kuzey Irak konusunun halledilmesi lazım ki bu iş temelinden kurutulabilsin.”

ÖZAL’DAN ‘3-5 ÇAPULCU

İFADESİNİ DUYMADIM”

Terör örgütü PKK’nın Eruh’ta ilk eylemini gerçekleştirdiği zaman Özal’a atfedilen ‘3-5 çapulcu’ ifadesi ile ilgili soruya karşılık Güzel, “Ben böyle bir şey hatırlamıyorum. Ama devlet adamları bazen terör örgütlerinin saldırılarını devletin büyüklüğüyle mütenasip bir şekilde küçümseyebilirler." dedi. ‘Özal işi ciddiye almadı’ şeklindeki ithamlar tamamen yanlıştır. O zaman yapılan güvenlik toplantılarına, başkanlık ettiğini, silahlı kuvvetlerden çok daha önce emniyet teşkilâtında özel birimler kurduklarını anlatan Güzel, Çevik kuvvet bu şekilde ortaya çıkmış ve çok önemli fonksiyon icra etmiştir. Daha sonra silahlı kuvvetler gecikmeli de olsa bunun önemini gördü ve onlar da çok güzel komando birlikleri kurdular." dedi. Ankara / cihan

20.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  “GÜNLÜK İDARE”Yİ HÜKÜMET YAPIYOR

  İLK TERAVİH, İLK SAHUR

  Özal, Çekiç Güç ve OHAL’de hata yaptı

  Şahin: Açılım sürecinde Meclis üzerine düşeni yapar

  Hollanda helâl gıdayı benimsedi

  Patlamış mısır çok yararlı

  Video oyunları depresyon sebebi

  TGDF: Vatandaş rahat bir Ramazan geçirecek

  Öcalan’ın avukatları İmralı’ya gitti

  Sözleşmeli personel kamuda büyük sorun

  Yaylalara Ramazan akını!

  Şoförlere, Ramazan ve tatil dönüşü ikazı

  Bakırköy'de de Ramazan davuluna yasak geldi

  YAKLAŞIK 15 SAAT ORUÇ TUTULACAK

  "Kur’ân Kursu öğreticilerine ‘öğretmenlik’ ünvanı verilsin”

  İmamlara 'teravihi hızlı kıldırmayın' uyarısı

  Açılıma, DP desteği

  'Demokratik açılım'a bir destek de KOBİDER'den

  Sağlıkta ‘Merkezî Hastane Randevu Sistemi’

  Rusya ile gümrük sorunu sona erdi

  Egzersiz bağımlılık yapıyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.