21 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Ramazan

Hoşgeldin ya şehr-i Ramazan

Bir yıldaki en değerli ay; mü’minler için apayrı bir yeri olan, duâ, şükür, zikir, sabır ve Kur’ân ayında, hemen her türlü ibadeti içinde barındıran rahmet ayı Ramazan’dayız.

Bambaşka bir âlemdir Ramazan. Gecesinde gündüzünde, her ânında ılık meltemlerin estiği, bir şefkat ve merhamet mevsimidir. İnsana aczini hatırlatan, Rabbine kul olmanın lezzetini tattıran bir rahmet sofrasıdır.

Dayanışmanın adıdır Ramazan. Kimsesizlerin kimsesi olmanın, açın halinden anlamanın, paylaşmanın zevkine varmaktır.

Yardımlaşmadır Ramazan. Her şeyi O’nun namına verip O’nun nâmına almanın, O’nun nâmına başlamanın ve işlemenin adıdır. Geceleri kaim gündüzleri sâim olarak, hayatın gayesini anladığımız, her şeye farklı baktığımız, farklı gördüğümüz, nefis terbiyesinin zirve yaptığı aydır.

Üstad Bediüzzaman’ın ifadesiyle; “İşte Ramazan-ı Şerif’teki orucun çok hikmetleri, hem Cenâb-ı Hakk’ın rububiyetine, hem insanın hayat-ı içtimaîyesine, hem hayat-ı şahsîyesine, hem nefsin terbiyesine, hem niâm-ı İlâhiyenin şükrüne bakar hikmetleri var.”

Ramazan, gecesiyle gündüzüyle dinî heyecanımızın en yoğun yaşandığı aydır. Oruç ibadeti ile birlikte diğer ibadetlerimize de daha bir şevkle sarılan biz Müslümanlar için Ramazan, bir kurtuluş, arınma, yenilenme ve tövbe vesilesidir. Vaad edilen müjdeye ulaşmak, arzularını dizginlemek, zaaflarını görmek ve insanın kendisi ile hesaplaşması için bundan daha uygun bir zaman yoktur.

Hiçbir zorlama olmadan, yalnızca O’nun bildiğini bilerek, üzerinde riya lekesi olmayan, tamamen hür irade ile gerçekleşen bir ibadettir oruç. Oruç; acz ve fakr içinde olanlarla hemhâl olmaktır, aczini iliklerine kadar hissederek. Gurur, kibir ve enaniyetin kırılmasıdır, sabır ve iradeyle kulluğun hakkını vererek. Oruç, bir doğrunun birçok yanlışı götürdüğü bir imtihandır. Ne mutlu bu imtihanı başaranlara…

NADİ AKSOY

21.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Hoşgeldin ya şehr-i Ramazan

  Allah, önce Hz. Muhammed’in (asm) nurunu yarattı

  Bir sahabenin günlüğü

  Ramazan oruç tutmanın sevabı

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN

  Ayak para kazanıyor

  Türk kahvesine dair...

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

  Besmele, hayatın ayrılmaz bir parçası

  Orucun mükâfatı, Cenâb-ı Hakk’ın taahhüdündedir!

  Nursî’yi tanımanın en iyi yolu, eserlerini okumak

  Şeytan, kendini, kendine tâbi olanlara inkâr ettirir

  Behlül Dânâ kimdir?

  RAMAZANİYE

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.