21 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Ramazan

Nursî’yi tanımanın en iyi yolu, eserlerini okumak

Said Nursî, Cenâb-ı Hakk’ın ihsan ettiği kabiliyetleriyle her yönden rehber bir şahsiyettir. Onun hayatı, harikalarla dolu olmasının yanı sıra üstün ve yüksek meziyetlerle muttasıf olmuştur. Cenâb-ı Hakk, ona büyük nimetler ihsan etmiştir.

Çağımızda bir tecdit hareketinin öncüsü olan Said Nursî, eserleri olan Risâle-i Nur’larla bu hususiyeti bihakkın yerine getirmiştir. Bu konumuyla gönüllere taht kuran Said Nursî, kendisinde mevcut bazı hususiyetleriyle de örnek bir şahsiyet olmuştur.

Onun vasıflarını elbette tam anlamıyla bilip de yansıtamayız. Ancak, eserlerine yansıyan yönleriyle ve yakın talebelerinin şahitlikleriyle, anlattıklarının ışığında ondaki yüksek vasıfların seyrini takip etmek az da olsa mümkündür. Bu köşede ele aldığımız hususiyetleri, daha çok eserlere yansıyan şekliyle ve anlatılan sıhhatli hatıralar ışığında değerlendirilmektedir.

Said Nursî, sosyal ilişkileri bakımından da çok nezih bir insandır. Onda, Kur'ân’a dayalı bir ahlâk anlayışıyla, sosyal ilişkilerinde de bu hakikatlere dayalı kriterlerin hâkimiyeti kendisinde temayüz eden en önemli hususiyet olarak görülmekte ve öne çıkmaktadır. Ondaki bu hususiyetlerin varlığı, hayalinin her ânında ve her safhasında mevcut olmuştur. Tabiatıyla bu yüce davranış biçimi, onda örnek şahsiyet olgusunu da pek açık bir biçimde göstermiştir.

Vasıflarıyla ve sosyal ilişkileriyle büyük bir manevî şahsiyet olan Said Nursî, mânevî değerlerden hareket ederek ömrünü de bu minvâl üzere tamamlamıştır. Onun bu yüce vasıflarını ve sosyal ilişkilerindeki güzelliklerini öğrenmenin yolu, onun o muhteşem eserlerini ve ona yakın olma mazhariyetine eren insanların anlattıklarını okumakla/dinlemekle mümkündür. Birlikte paylaşarak değerlendirelim.

MUSTAFA ÖZTÜRKÇÜ

21.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Hoşgeldin ya şehr-i Ramazan

  Allah, önce Hz. Muhammed’in (asm) nurunu yarattı

  Bir sahabenin günlüğü

  Ramazan oruç tutmanın sevabı

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN

  Ayak para kazanıyor

  Türk kahvesine dair...

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

  Besmele, hayatın ayrılmaz bir parçası

  Orucun mükâfatı, Cenâb-ı Hakk’ın taahhüdündedir!

  Nursî’yi tanımanın en iyi yolu, eserlerini okumak

  Şeytan, kendini, kendine tâbi olanlara inkâr ettirir

  Behlül Dânâ kimdir?

  RAMAZANİYE

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.