21 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Ramazan

Türk kahvesine dair...

Her iftar yemeğinden sonra kahve içmek özellikle yaşlı Türklerde bir âdet olmuştur. İngilizlerin “meşhur beş çayı” gibi Türklerin de kahvesi meşhurdur. Gemimize gelen yabancılar özellikle “Türk kahvesi” içmek isterler. O yüzden bir kaptan ne yapıp edip gemide kahve bulundurmak zorundadır. Aksi takdirde ülkemizi iyi bir şekilde temsil edememiş olur.

Kahve özellikle Brezilya’da bulunan tropikal bir ağacın ürünüdür. "Şimdi Türk kahvesi de nereden çıktı?" demeyin. Malumunuz kahvenin yapılış şekli bu sözü söyletiyor.

Avrupa’ya kahve ilk defa Türkler vasıtası ile gelmiş. Bir araştırmacıya göre ilk “cafe”ler 1671 yılında açılmış. Fransız yüksek sosyetesi, dönemin Osmanlı Elçisi Süleyman Ağa sayesinde tanıştıkları kahveyi zenginliğin en önemli göstergesi olarak sunmaya başlamış. Paris’in şimdi çok meşhur olmuş cafe’leri bir zamanlar “Türk likörü” denilen ve kahve içilen yerlermiş. İlk cafe de, 1675 yılında açılmış.

Avrupalılar kahveyi bizim gibi yapmazlar. Gerçi İtalyanların da bir çeşit bol köpüklü bir kahvesi varsa da, genellikle “nescafe” dediğimiz şekilde yapılır. Bu tip kahve yapımı çok basittir. Suyun içine koyarsın kahveyi, kaynatırsın olur biter. Lâkin Türk kahvesi öyle basit değildir. Öncelikle cezvesi olmalıdır ve tamamen kaynatılmaması gerekir. Kısaca, ince bir ayar gerektirir.

Kız bakmaya gelen aileler öncelikle bir kahve içerler. Bakalım kahve güzel bir şekilde yapılmış, hatta köpürmüş mü? İlk not kahveden verilir.

Arapların kahvesi bizimkine benzer. Fakat çok şekerli ve koyudur. Bizdeki fincanlar gibi özel bardakları vardır ve her biri birer sanat eseri olan fincanların yarısına kadar doldurulur.

Bir Arap kahvesi içerken şaşırabilirsiniz. "Ne oldu? Gelirken yarısı döküldü mü?" diye sorabilirsiniz. Aman yapmayın yoksa mahcup olursunuz. Benden söylemesi.

VEHBİ HORASANLI

21.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Hoşgeldin ya şehr-i Ramazan

  Allah, önce Hz. Muhammed’in (asm) nurunu yarattı

  Bir sahabenin günlüğü

  Ramazan oruç tutmanın sevabı

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN

  Ayak para kazanıyor

  Türk kahvesine dair...

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

  Besmele, hayatın ayrılmaz bir parçası

  Orucun mükâfatı, Cenâb-ı Hakk’ın taahhüdündedir!

  Nursî’yi tanımanın en iyi yolu, eserlerini okumak

  Şeytan, kendini, kendine tâbi olanlara inkâr ettirir

  Behlül Dânâ kimdir?

  RAMAZANİYE

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.