27 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

BİR SAHABENİN GÜNLÜĞÜ

Hikmetli söz - Salİha Ferşadoğlu

Cemaziye’l-Evvel, Hicretin 8. Senesi, Medine

Uhud Savaşı’na katılan bir arkadaşım, Peygamberimizin (asm) savaşta şöyle söylediğini işitmiş:

“Şüphesiz ki Allah, dinini günahkâr bir adamla da kuvvetlendirir.”*

Ancak arkadaşım, Peygamberimizin (asm) neden böyle bir cümle sarf ettiğini hatırlamıyordu. Bu konu kafama takılmıştı. Kaç günden beri zihnimi meşgul ediyordu. Günahkâr bir kimse sayesinde İslâm nasıl kuvvetlenebilirdi? Böyle bir şeyin olması mümkün müydü? Oysa İslâm ona inanan, onun hizmeti için çalışan insanlar sayesinde güçlenmez miydi?

Uhud Savaşı’na katılanları aramaya başladım. Zihnimdeki karışıklığı ancak onlar giderebilirlerdi. Bu savaşa katılan birisini bulunca seviniyor, hemen Peygamberimizin (asm) sözünü aktarıyordum. Ama çoğu zaman sevincim kursağımda kalıyordu. Çünkü kimi zaman bu sözü duyan hiç kimse çıkmıyordu karşıma. Bazıları ise sadece sözü aktardığım kadarını hatırlayabiliyorlardı. O da zar zor… Sonunda yakın zamanda Şam’dan gelecek olan ticaret kervanında olan bir sahabenin bu savaşa katıldığını, hafızasının çok güçlü olduğunu, belki de bana yardımcı olabileceğini söylediler. Birkaç hafta sonra kervan geldi. Aceleyle hemen o sahabeyi bulup bana yardımcı olup olamayacağını sordum.

“Evet, çok iyi hatırlıyorum. Kuzman isimli çok iyi bir savaşçı vardı. Peygamberimiz (asm) daha önceden onun cehennemlik olduğunu söylemişti. Ama herkes bunu bilmiyordu. Uhud Savaşı’nda aslanlar gibi savaşıyor, karşısına çıkanları en ağır şekilde yaralıyor ya da öldürüyordu. Onu görenler gayretine hayran kalıyorlardı. Bir ara Kuzman yaralandı. Sahabeler onu Cennetle müjdelediklerinde, ‘Neden beni tebrik ediyorsunuz? Ben sadece kabilecilik düşüncesi ile savaştım. Yoksa bu savaşa katılmazdım’ demişti. Herkes çok şaşırmıştı. Nitekim az sonra Kuzman’ın yarası ağırlaştı. Çantasından bir ok çıkardı. Yaralı kolunun damarını kesip intihar etti. Durumu Peygamberimize (asm) bildirdiler. İşte o vakit, Efendimiz (asm) senin bana sorduğun bu cümleyi söyledi: ‘Şüphesiz ki Allah, dinini günahkâr bir adamla da kuvvetlendirir.’

“Gazi sahabenin anlattıkları çok ilginçti. Ona teşekkür edip ayrıldığımda, Peygamber Efendimizin (asm) hiçbir sözü hikmetsiz söylemediğini daha iyi anlıyordum.”

*Buharî, 4:34; Taberî, 3:26.

Salİha Ferşadoğlu

27.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  BİR ÂYET, BİR YORUM

  BİR SAHABENİN GÜNLÜĞÜ

  DENİZCİNİN RAMAZANI

  PEYGAMBER KISSALARI

  İLMİHAL

  RAMAZANİYE

  SOHBET İKLİMİ

  ŞEYTANIN DESİSELERİ

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN

  RAMAZAN HALLERİ

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ

  MİNİ HİKÂYELER

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.