27 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

ŞEYTANIN DESİSELERİ

Korku, hizmete engel olmamalıdır - İBRAHİM ERSOYLU

Cenâb-ı Hak, verdiği hayatı muhafaza etmesi için insanda bir korku hissi yerleştirmiştir. Bu hissi, yerinde kullanmak gerekir. Meselâ Allah’tan korkup Cehennem azabından çekinip zulüm yapmamak, kulluk vazifesini yapıp günah işlemekten kaçınmak, iman hizmetinde muhtemel tehlikelere karşı tedbir almak gibi.

İnsan eğer korku hissini yanlış yerlerde kullanırsa, gereksiz bir şekilde insanlardan veya korkulmayacak şeylerden korkarsa bu his, onun hayatını azaba çevirir, hizmetlerine engel olur.1 Meselâ rızkının kesilmesi endişesi ile amirinin ihtarından veya kınamasından korkup namazını kazaya bırakan, “irticacı” damgası yememek veya Nurcu bilinmemek için derslere katılmaktan vazgeçen veya hizmete iştirak etmeyen kişi, maksadının aksi ile tokat yer.

Bediüzzaman: “İnkılab-ı siyasî cihetiyle dininden havf eden (korkan) adamın dinde hissesi, beytü’l-ankebut (örümcek ağı) gibi zayıf düşmüş cehalettir, onu korkutur; ..Zira itimad-ı nefsin fıkdanı (kendine güveninin kaybolması) ve aczin vücudu cihetiyle, saadetini yalnız hükümetin cebinde zannettiğinden, kalbini, aklını da hükümetin kesesinden tahayyül eder, korkar”2 buyurur. Yani siyasî inkılâp kendisine olumsuz yansımasın diye dininden taviz veren, bürokratik makam ve mevkii, ya da ilmî kariyeri zarar görecek korkusu ile hizmetten geri duran kişinin dinde ve hizmetteki hissesi zayıf demektir.

İhlâs, feraset ve tedbiri elden bırakmadan imanî cesaretle hizmete devam eden bir Nur Talebesi, hizmetin kerâmeti ile muhafaza edilir. Dâvâsına olan sadakati, mertliği ve dik duruşu ile, kendisi istemediği halde belki de ehl-i dünyanın takdirini de kazanabilir.

İmânî cesaret ile hareket edip iman ve Kur’ân dâvâsına hizmet etmeye devam etmek, korku hissini doğru mecrasında kullanmak, genelde mü’minin, özelde Nur Talebesinin özelliklerindendir.

Dipnotlar:

1- Mektûbât, yeni tanzim, s. 704

2- Münâzarât, yeni tanzim, s. 113, 114.

27.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  BİR ÂYET, BİR YORUM

  BİR SAHABENİN GÜNLÜĞÜ

  DENİZCİNİN RAMAZANI

  PEYGAMBER KISSALARI

  İLMİHAL

  RAMAZANİYE

  SOHBET İKLİMİ

  ŞEYTANIN DESİSELERİ

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN

  RAMAZAN HALLERİ

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ

  MİNİ HİKÂYELER

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.