30 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Domuz gribinde “ikinci dalga” geliyor

Dünya Sağlık Örgütü domuz gribinin dünya genelindeki durumuyla ilgili açıklamasında, güney yarımkürede mevsimsel grip vakalarının azalmasına paralel olarak domuz gribi vakalarında da azalma olduğunu, buna karşılık kuzey yarımküredeki vakaların ise “ikinci dalga” niteliğinde artmasının beklendiğini bildirdi. Bu arada domuz gribine karşı daha önce risk grubundaki 10 milyon kişiyi aşılama kararı alan Sağlık Bakanlığı, ilk partisi Ekim başında gelmesi beklenen aşının daha fazla sayıdaki kişiye yapılabileceğini açıkladı.

DÜNYA Sağlık Örgütü (WHO) domuz gribinin dünya genelindeki durumuyla ilgili açıklamasında, güney yarımkürede mevsimsel grip vak'alarının azalmasına paralel olarak domuz gribi vak'alarında da azalma olduğunu, buna karşılık kuzey yarımküredeki vak'aların ise “ikinci dalga” niteliğinde artmasının beklendiğini bildirdi. Kuzey yarımkürede daha önce domuz gribi vak'alarının görüldüğü ülkelerde ortaya çıkabilecek “ikinci dalga” vak'aların daha kötü olabileceği uyarısı yinelenen DSÖ açıklamasında, “domuz gribine yol açan H1N1 virüsünün (vücutta) çok hızlı yerleşebildiği, dünyanın birçok bölgesinde (diğer virüs türlerine kıyasla) daha baskın duruma geldiği” vurgulandı.

Türlü klinik araştırmalarda virüsün farklı formlarda genç ve sağlıklı insanları da etkileyebildiğine işaret edilen açıklamada, “Bu tür hastalarda virüs doğrudan ciğerlere bulaşarak, solunum yolu rahatsızlıklarına yol açabiliyor” denildi. Açıklamada, ülkelerin, salgının “ikinci dalga” niteliğindeki yeni yayılmasına karşı etkin önlemler almaları gerektiği vurgulandı. Dünya genelindeki vaka sayısının 209 bin 438, ölüm sayısının ise 2 bin 185 civarında olduğu belirtilen WHO açıklamasında, ülkelerin olayları tek tek açıklamamaları sebebiyle gerçek rakamların çok daha yüksek olabileceği kaydedildi.

Meksika’nın halen 21 bin 264 olarak açıklanan domuz gribi vak'alarının, kış mevsiminde artarak 1 milyona ulaşmasından endişe duyduğu bildirildi. Meksika Sağlık Bakanı Jose Angel Cordova, domuz gribiyle ilgili olarak ülkesindeki şimdiki durumunun “çok durgun” olduğunu, günde 80 ila 100 vak'a sayısının bildirildiğini belirterek, ülkesinde şimdiye dek grip kaynaklı 184 ölüm olduğunu hatırlattı. Salgının ani ve hızlı artışını önlemek amacıyla faaliyet planı hazırlandığını dile getiren Cordova, bunların arasında salgının yoğun olarak görüldüğü bölgelerde okulların kapatılmasının da yer alabileceğini kaydetti. Domuz gribi dolayısıyla nisan ayı sonu ve Mayıs ayı başlarında ülke genelindeki okullarda eğitime ara verilmişti.

İLK DOMUZ GRİBİ AŞISI EKİM'DE TÜRKİYE’DE

Domuz gribine karşı daha önce risk grubundaki 10 milyon kişiyi aşılama kararı alan Sağlık Bakanlığı, ilk partisi Ekim başında gelmesi beklenen aşının daha fazla sayıdaki kişiye yapılabileceğini açıkladı. Sağlık muhabirleri ile bir araya gelen Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, 2 firmanın H1N1 aşısını Eylül sonundan itibaren üretecek duruma geleceğini söyledi. Domuz gribi pandemisine ilişkin hazırlıklar ve yürütülen çalışmaların Pandemi İzleme Bilim Kurulu ile birlikte şekillendirildiğini anlatan Buzgan, bu kurulun aldığı karara göre ülkede domuz gribi aşısı yapılması gereken 13 milyon kişi bulunduğunu bildirdi.

Ülkelerin üretimi sınırlı olan aşıya ulaşabilmek için bir yarış içinde olduğuna dikkati çeken Buzgan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın firmalarla bizzat görüşerek aşının temini konusunda gereken garantiyi aldığını belirtti. 2 doz halinde uygulanacak aşının ilk partisinin Ekim başında Türkiye’ye ulaşmasının beklendiğini açıklayan Buzgan, uygulamanın en yüksek risk grubundan başlanarak yapılacağını söyledi. Bilim kurulunun, öncelikli risk grubu olarak gebeleri, 6-35 ay arasındaki çocukları, diyabet, KOAH, kalp hastalığı ve bağışıklık sistemi yetmezliğine sahip kronik hastalığı olanları, sağlık personelini, elektrik, doğal gaz ve ulaşım hizmeti gören kritik görevlerdeki kamu personelini, asayiş kuvvetlerini ve Türk Silahlı Kuvvetleri men- suplarını belirlediğini kaydeden Buzgan, aşının yetişmesi halinde hacı adaylarının da bu gruba dahil edileceğini söyledi. Buzgan, ilk etapta risk grubundaki asgarî 10 milyon kişinin aşılanması kararı alındığını, ancak bu sayının arttırabileceğini bildirdi. Ankara / aa

30.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Açılım’da sıcak hafta

  FARKLILIKLARIMIZ ZENGİNLİĞİMİZ

  Hükümet-memur anlaşamadı

  Suriye malı tehlikesi

  LPG tüketimi arttı

  Kyoto Protokolü’ne resmen taraf olduk

  Ergün: Açılım, tarihî fırsat

  DP Balıkesir’den iftar yemeği

  Domuz gribinde “ikinci dalga” geliyor

  28. Kitap ve Kültür Fuarı açıldı

  Bin 300 yangında 4 bin hektar orman tahrip oldu

  71 kiloluk mantar bulundu

  Benzin zamlarına pedallı protesto

  Bakan Kavaf'tan engelliye bayram müjdesi

  Berlin’de Ramazan geceleri

  Fokların nesli tehlikede

  CNN, ABD’deki Türklerden özür diledi

  Hastanede gürültü hasta ediyor

  Turistlerin tercihi tabiî hayat

  Beynin yazı bölümü belirlendi

  Norveç’te, haşema yasağı kalktı

  Discovery, uzay yolculuğuna başladı

  Isparta halısından ayakkabı üretildi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.