01 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

DENİZCİNİN RAMAZANI

Ramazan ayında Müslüman olduğunu hatırlayanlar - VEHBİ HORASANLI

Bazı insanlar ne hikmetse Ramazan ayı girince insan olduklarını ve Allah’a karşı ibadet etmekle yükümlü olduklarını anlarlar. Elbette sadece Ramazan ayı değil bütün bir ömür boyunca ibadet etmekle yükümlüyüz. Özellikle namaz, boynumuzun borcudur.

İbadetlerimizden ve özellikle namazdan başka hiçbir şekilde şükür vazifesini yerine getirmek mümkün değildir.

Bahriye Mektebinde okurken, bahsettiğim insanların bir kısmına rastlamıştım. Özellikle de Libyalı öğrencilere. Bu öğrenciler bir yılı hazırlık sınıfı olmak üzere toplam beş yıl ülkemizde misafir öğrenci olarak eğitim alıyor, mezun olanlar kendi ülkelerinde aynen bizim gibi teğmen rütbesi ile göreve başlıyorlardı.

Her sınıfta 30 tane Libyalı öğrenci bulunurdu. Bizim sınıfımızda da bu kadar öğrenci olmasına rağmen 26 öğrenci mezun olmuştu.

Libyalı arkadaşlarımızın en ilginç özelliklerinden bir tanesi işte bu “Müslüman olduklarını sadece Ramazan ayı süresince hatırlıyor” olmalarıydı. Zira Mübarek Ramazan ayı girdiğinde büyük bir oranda öğrenci namaza başlar, hatta cemaatle teravih namazı bile kılarlardı. Ben de onların bu cemaatle namazına birkaç defa iştirak etmiştim.

Bu öğrencilerden Salim isimli bir sınıf arkadaşımı diğerlerinden ayırmak istiyorum. Zira o, sadece Ramazan ayında değil her gün beş vakit namazını kılardı. Türkçesi biraz zayıf olduğu için çok konuşamazdık, lâkin kendisi ile ne zaman karşılaşsak selâmlaşır, birbirimizin hâlini hatrını sorar, namaz kılmanın vermiş olduğu kardeşlik bağı ile birbirimizin duâsını alırdık.

Salim, bir üst sınıftan bizim sınıfa kalmıştı. O yüzden Libyalı öğrencilerle de fazla bir samimiyeti yoktu. Şimdi ne hâldedir, ne yapıyor bilmem ama Cenâb-ı Allah’tan bütün Müslüman kardeşlerimizin işlerini rast getirmesini niyaz ediyorum.

Libyalı arkadaşlarımızdan beş-altı öğrenci son sınıfta beş vakit namaz kılmaya başladı. Ramazan ayının bereketi ile bu arkadaşlar mezun olana kadar namazlarını kılmaya devam ettiler. Bizim Türk öğrenciler ise sadece Ramazan ayında ve kandil gecelerinde ibadet ederler, diğer zamanlarda ise ellerinden geldikçe gizli olarak namaz kılmaya çalışırlardı.

Maalesef anne ve babalar hatta bazı hocalar “Namazlarınızı açıktan kılmayın, evinizde kaza edersiniz”, hatta “İmâ ile kılın” diye gayet kötü bir şekilde nasihat ederek namaz kılan bir iki öğrencinin de ibadetine mani olmuşlardı. O yıllarda askerî öğrenciler “irtica” suçlaması ile sık sık askerî okullardan ayrılmak zorunda kalıyor, bu sebeple namaz kılarak dindar görünmek istemiyorlardı. Fakat ben ve Salim, sınıf arkadaşlarımızın aksine ne pahasına olursa olsun namazlarımızı gizlememiş, göstere göstere kılmış, şeâir olan namazın önemini fiillerimizle ispatlamış olduk.

Sonunda, Allah’ın izniyle ikimiz de mezun olmuştuk. Cenâb-ı Allah’tan bütün kardeşlerimizin hayırlısı ile okullarını bitirmelerini ve imanla, namazla dolu bir hayat geçirmelerini niyaz ediyorum…

01.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  BİR ÂYET, BİR YORUM

  İLMİHAL

  Bir Sahabenin Günlüğü

  SOHBET İKLİMİ

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ

  RAMAZANİYE

  PEYGAMBER KISSALARI

  RAMAZAN HÂLLERİ

  DENİZCİNİN RAMAZANI

  ŞEYTANIN DESİSELERİ

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

  MİNİ HİKÂYELER

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.