03 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

Kıbrıs’a yeni bir açılım lâzım

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir Rum gazetecinin ‘’çözüm yönünde yeni bir açılım olarak Maraş’ın askersizleştirilmesinin söz konusu olup olmadığı’’ sorusuna, Türkiye’nin, Kıbrıs’ta çözüm yolunda elinden gelen gayreti gösterdiğini, ancak barış için iki taraf gerektiğini söyledi.

Kıbrıs’ta statükoyu sürdürmeyeceğiz

DIşİşlerİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs’ta statükonun sürmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Davutoğlu, Kıbrıs Türklerine, ‘’Yalnız değilsiniz, Türkiye her zaman yanınızda’’ mesajı verirken, Kıbrıs Rumlarına da 2004 yılında reddettikleri barış imkanının tekrar önlerinde olduğu belirterek, artık barışı reddetmemeleri ve geciktirmemeleri çağrısı yaptı. Avrupa Birliği’ne de (AB) taraflara adil ve tarafsız yaklaşmak zorunda olduğu mesajı veren Davutoğlu, BM ve uluslar arası topluma barış için elindeki imkanları kullanma çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, Türkiye’nin, dünyanın değişik yerlerinde olduğu gibi Kıbrıs’ta da barışın öncüsü olduğunu kaydetti. 2. tur Kıbrıs müzakereleri öncesinde faydalı görüşmeler yaptığını dile getiren Davutoğlu, ‘’Biz, sadece adada değil, Doğu Akdeniz’de de sadece barış değil en kapsamlı refah alanı oluşması için çaba sarf ediyoruz. Ve herkesin bunun farkına varmasını istiyoruz’’ dedi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ‘’Benimsediğimiz temel parametreler etrafında; iki kesimli, siyasî eşitli, iki kurucu devletin eşit statüde ortalığına dayanan bir barışın çok kısa zamanda gerçekleşebileceğine dair inancımız sonsuzdur’’ ifadesini vurguladı. Kıbrıs Türklerinin 2004 yılında barış istediğini dünyaya gösterdiğini ve hakkındaki bazı yanlış kanaatlere son verdiğini belirten Davutoğlu, Kıbrıs Rum yönetimine ve Rum halkına da ‘’artık barışı reddetmeyin’’ diye seslendi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, çözüm olmaması halinde alternatiflerin neler olacağının sorulması üzerine de şunları kaydetti: ‘’Önümüzde iki yol var; Ya kapsamlı bir barış olacak ve adada kalıcı bir çözüm hayata geçecek. İkinci yol statükonun sürmesi gibi gözükebilir. Statükonun sürmesine izin veremeyiz. Çünkü statükonun sürmesi, Kıbrıs Türkü’nün bütün insanlığın sahip olduğu temel haklardan istifade edememesi anlamına gelmektedir. Biz, Kıbrıs Türk halkının bu temel haklarının takipçisi olacağız.”

03.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Kıbrıs’a yeni bir açılım lâzım

  OBAMA'DAN BAŞÖRTÜLÜ KIZA ÖVGÜ

  Karabağ şartı çözümü engeller

  Meryem’in kalbi, Fatma’nın aşkı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.