05 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

NATO SİVİLLERİ DE VURDU: 90 ÖLÜ

Kunduz Emniyet Müdürü Gulam Muhiddin, NATO’nun Afganistan’ın kuzeyinde, Taliban militanlarının kaçırdığı iki petrol tankerine düzenlediği hava saldırısında 90 kişinin öldüğünü açıkladı. Adı belirtilmeyen bir polis yetkilisi ise, ölen 90 kişinin 40’ının sivil olduğunu kaydetti.

NATO sivilleri vurdu

KUNDUZ Emniyet Müdürü Gulam Muhiddin, NATO’nun Taliban’ın kaçırdığı iki petrol tankerine düzenlediği hava saldırısında 90 kişinin öldüğünü açıkladı. NATO güçleri de hava saldırısında kaçırılan petrol tankerlerinin hedef alındığını doğrularken, “çok sayıda isyancının” öldürüldüğünü bildirdi. NATO güçleri, saldırıda sivillerin ölüp ölmediğinin ise araştırıldığını belirtmekle yetindi. Emniyet Müdürü Muhiddin, iki tankerin Kunduz’un Omar Hel köyünde gece yarısı kaçırıldığını ve NATO güçlerinin militanların bir nehir geçişinde tankerleri durdurduğu sırada hava saldırısı düzenlediğini söyledi. Adı açıklanmayan bir polis yetkilisi de ölen 90 kişinin 40’ının sivil olduğunu kaydetti. Emniyet müdürü de ölenlerin sayısını 90 olarak açıkladı, ancak başka ayrıntı vermedi. Reuters ajansına göre NATO güçleri de bölgeye düzenlenen hava saldırısında kaçırılan petrol tankerlerinin ve Taliban’ın hedef alındığını ve çok sayıda direnişçinin öldürüldüğünü doğruladı. NATO saldırıda sivil kayıp olup olmadığının araştırıldığını bildirirken, ABD ve NATO komutasındaki güçlerden başka açıklama gelmedi. Kunduz Valisi Muhammed Ömer, ilk açıklamasında, vilayetin kırsal kesimindeki patlamanın, bölge halkı tankerlerden yakıt aldığı sırada meydana geldiğini belirterek, ölenlerin sayısının 90’ı bulabileceğini bildirmişti.

İnsanların şiddetli patlamada canlı canlı yanarak öldüklerini söyleyen Ömer, ölenler arasında Taliban’ın bölge komutanı Abdürrahman ile 4 Çeçen savaşçının da bulunduğunu söyledi. Patlamada yaralanan 12 kişinin de hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Öte yandan, kaçırılan tankerlerin NATO güçlerine yakıt temin ettiği, Taliban’ın ise bu tankerlerden bölge halkına yakıt dağıttığı bildirildi. Kunduz’daki aşiret büyüklerinden Muhammed Server, saldırının, Taliban’ın kaçırdığı tankerlerden bölgedekilere yakıt dağıtırken kalabalık toplandığı sırada düzenlendiğini anlattı. Server, “Hem Taliban’ı hem de hükümeti suçluyoruz” dedi.

05.09.2009


 

TALİBAN SÖZCÜSÜ: ÖLENLERİN HEPSİ SİVİL

Afganİstan’dakİ Taliban’ın sözcüsü Zebullah Mücahid, Kunduz’da kaçırdıkları petrol tankerlerini hedef olan NATO güçlerinin hava saldırısında ölen direnişçinin olmadığını söyledi.

Mücahid, petrol tankerlerinin Kabil’deki NATO güçlerine yakıt sevkiyatı için Tacikistan’dan gelirken kaçırıldığını açıkladı. Tankerlerin Kunduz nehrinden geçirilmeye çalışırken çamura saplandığını söyleyen sözcü, tankerlerin yükünü azaltmak için vanaları açıldığında yaklaşık 500 köylünün, hava saldırısı olabileceği uyarılarına rağmen yakıt almak için toplandığını ifade etti. Afganistan’ın kuzeyindeki Kunduz’da NATO güçlerinin Taliban’a yönelik düzenlediği hava saldırısında petrol tankerlerin patlaması sonucu yaklaşık 90 kişinin öldüğü bildirilmişti.

05.09.2009


 

Rabiya Kadir: Can güvenliği sağlansın

ABD’de sürgünde yaşayan muhalif Uygur lider Rabiya Kadir, Çinli yetkililerin Urumçi’de herkesin can güvenliğini sağlamasını istedi.

Yazılı açıklama yapan Kadir, “Çinli yetkililere, Uygurlar ve Han Çinlileri de dahil olmak üzere Doğu Türkistan’da herkesin can ve mal güvenliğini sağlamaları için sesleniyorum” ifadesini kullandı. “Han Çinlilerinin endişelerini göstermek için gösteri yapmasına izin verilmesinin, yetkililerin çifte standart kullandığını gösterdiğini” belirten Kadir, Uygurlar ve Hanların barış içinde bir arada yaşayabilmesi için Komünist Partinin Sincan yetkilisi Wang Lekuan’ın istifa etmesi ve Uygur halkının meşru endişelerini ve Hanların ihtiyaçlarını anlayışla karşılayacak ılımlı yöneticilerin atanması gerektiğini kaydetti. Urumçi’de Temmuz ayında patlak veren olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. Resmî açıklamaya göre 197 kişinin öldüğü Urumçi’de önceki gün Han Çinlileri gösteri yapmıştı. Urumçi’de durumun şu an sakin olduğu ve emniyet tedbirlerinin devam ettiği öğrenilirken, gösteri yapılması da yasaklandı.

05.09.2009


 

Alman siyasetçilerden iftar ilgisi

Ramazan ayında Kuzey Almanya İslâm Toplumu tarafından Hamburg kentinde verilen iftar yemeğinde konuşan Hamburg Eyaleti Adalet Bakanı Steffen, “Çok kültürlü şehrimizde farklı dinlere mensup insanlar birbirleriyle kardeşlik duygusu içinde yaşıyor” dedi.

Alman siyasetçiler iftarlara ilgi gösteriyor

RAMAZAN ayı dolayısıyla Kuzey Almanya İslam Toplumu (BİG) tarafından Hamburg şehrinde verilen iftar yemeğinde çok sayıda politikacı biraraya geldi. Wilhelmsburg ilçesindeki Bürgerhaus’da verilen iftar yemeğine, Hamburg Eyaleti Adalet Bakanı Till Steffen de katıldı. İftar yemeğinden önce BİG Başkanı Ramazan Uçar, Ramazan ayının Müslümanlar açısından büyük bir önem taşıdığına işaret ederek, bu aylarda birlik, beraberlik ve kardeşliğin daha da pekiştiğini söyledi. Till Steffen, Hamburg gibi çok kültürlü bir şehirde farklı dinlere mensup insanların birbirleriyle hoşgörü ve kardeşlik duygusu içinde yaşadıklarına dikkati çekerek, ‘’Hamburg gibi farklı kültürlere açık bir şehirde Müslümanlar ibadetlerini kolaylıkla yerine getirmektedirler. Aynı zamanda bu Müslümanlar’ın da toplumun bir parçası olduklarının göstergesidir’’ diye konuştu. Müslümanlar’a yönelik önyargıların son yıllarda arttığına inandığını ifade eden Steffen, bu önyargılara karşı herkesin hoşgörü ve farklılıklara saygı ilkesiyle mücadele etmesi gerektiğini bildirdi. Öte yandan Almanya Federal Meclis (Bundestag) Başkanı Norbert Lammert de Diyanet İşleri Türk İslam Birliği tarafından Berlin’de verilen iftar yemeğine katıldı. İftar yemeğinde konuşan Lammert, bir toplumda uyumun gerçekleşebilmesi için tüm farklı kültürlerden gelen insanların bunun için çaba harcamaları gerektiğini belirterek, ‘’Uyum yalnızca istenildiği takdirde gerçekleşebilir’’ dedi.

05.09.2009


 

Kutuplar ısındı

Atmosfere salınan sera gazlarının etkisi, Dünya’nın Güneş çevresindeki yörüngesinin iklim üzerinde 21 bin yılda bir yol açtığı etki sebebiyle, Kuzey Kutbu, son 10 yılda, son 2 bin yılın en sıcak dönemini geçiriyor.

Kuzey Kutbu’nda havalar sıcak

KUZEY Kutbu’nun son 10 yıldır, son 2 bin yılın en sıcak döneminden geçmekte olduğu belirlendi. İnsanoğlunun faaliyetleri iklim üzerinde o denli etkili duruma geldi ki, insan faaliyetleri sebebiyle atmosfere salınan sera gazlarının etkisi, Dünya’nın Güneş çevresindeki yörüngesinin iklim üzerinde 21 bin yılda bir yol açtığı etkiden daha belirleyici oldu. Dünya aslında 21 bin yıllık bir küresel soğuma dönemi içindeyken, insanoğlunun faaliyeti bu gidişatı tersine, küresel ısınma yönüne çevirdi. Önde gelen bilim dergilerinden Science’da yayımlanan uluslararası bir araştırmaya göre ‘’insanın bu faaliyeti olmasaydı, dünya 4 bin yıl daha soğumayı sürdürecek, sonra da Güneş çevresindeki yörüngesindeki değişimler sebebiyle ısınma dönemi başlayacaktı. Makaleyi kaleme alan iki bilimciden biri olan, ABD Atmosferik Araştırmalar Ulusal Merkezi’nden David Schneider, çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada, Kuzey Kutbu’nun, Kuzey Buz Denizi’nin küresel iklim değişimine yol açan etkilere karşı çok hassas olduğunu belirtti.

05.09.2009


 

İskeçe’de camiye saldırı

BATI Trakya’da, İskeçe şehrinde tarihi Okçular (Toksotes) Camii, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından kundaklandı.

Olayla ilgili olarak bilgi veren İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete’nin yardımcısı Ahmet Kral, olayın, köy imamının teravih namazını kıldırmak için camiye gitmesi üzerine farkedildiğini söyledi. Yaklaşık 500 yıllık geçmişi bulunan Okçular Camii’nde, köydeki Türk nüfusun azalması sebebiyle yalnızca Cuma ve teravih namazlarının kılındığını belirten Kral, çıkan yangında küçük çapta maddî hasar meydana geldiğini bildirdi. Kral, yapılan ilk incelemeye göre, saldırıyı düzenleyen kişi ya da kişilerin caminin batı kısmında bulunan pencereyi zorlayarak içeriye girdikten sonra camiye yanıcı madde dökerek ateşe verdiklerini, ancak yangının daha fazla büyümeden kendiliğinden söndüğünün anlaşıldığını kaydetti. Bu arada, köylülerin haber vermesi üzerine gelen polisin olay yerinde inceleme yapacağı bildirildi. 2004 yılında da genel seçimlerden önce kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından kundaklanarak tamamıyla tahrip olan Okçular Camii, Batı Trakya çapında başlatılan yardım kampanyası ve İskeçe Valiliği’nin yardımıyla yeniden inşa edilmişti.

05.09.2009


 

İspanya ayrılıkçı referanduma izin vermedi

İSPANYA'NIN kuzeydoğusundaki Barcelona şehrinin Arenys de Munt ilçesinde belediyenin ayrılıkçı referandum kararı mahkeme tarafından durduruldu.

Belediyenin aldığı karar, 13 Eylülde referandum düzenlenmesini öngörüyordu. Referandumda halka “Katalonya’nın sosyal, demokratik, egemen bir devlet olmasından yana mısınız?” sorusu yöneltilecekti. Ancak bunun anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle izin çıkmadı.

05.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.