05 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

 

TİSK: Bu kritik şartlarda zam olmaz

Türkİye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) sanayinin içinde bulunduğu kritik şartlarda “Elektrik satış fiyatlarına yüzde 10 oranında yapılacağı duyurulan zam gerçekleşmemelidir” tavsiyesinde bulundu.

TİSK’ten yapılan açıklamada, OECD verilerine göre, elektrik fiyatının bir yılda yüzde 33 zamlandığı, doğalgaz fiyatının ise bir yılda yüzde 48 arttırıldığı bildirildi. Açıklamada, belirtilen dönemde yıllık ÜFE artışının yüzde 6,4; yıllık TÜFE artışının da yüzde 7,7 olduğu dikkate alındığında elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki bu yükselişlerin sanayiye olumsuz etkisinin net bir şekilde anlaşılacağı vurguladı. Aynı dönemde 15 OECD ülkesinde sanayiye uygulanan doğalgazın fiyatında en yüksek oranlı artışın yüzde 48 ile Türkiye’de gerçekleştiği belirtilen açıklamada, elektriğin de yıllık artış açısından yüzde 42 oranına sahip Polonya’nın ardından, yüzde 33 ile ikinci olduğu belirtildi. Buna göre sanayiye uygulanan doğal gaz satış fiyatı içindeki vergi payı ülkeler itibariyle karşılaştırıldığında da Türkiye yüzde 18,6 ile birinci, Güney Kore’de yüzde 13,2 ile ikinci durumda ve ülkelerin büyük çoğunluğunda vergi yükünün yüzde 5’in altında bulunuyor. TİSK, sanayinin içinde bulunduğu kritik şartlarda, Türk Ekonomisi’nin rekabet gücünün korunması için enerji fiyatlarının frenlenmesi gerektiğini vurguladı.

05.09.2009


 

ELEKTRİK ZAMMI ENFLASYONU PATLATIR

Merkez Bankası, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Ağustos ayına ilişkin fiyat gelişmelerini değerlendirdi. MB'ce yapılan açıklamada, elektrik tarifelerinde yapılması planlanan artışın Ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacağının not edilmesi gerektiği belirtildi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ise zamlı tarifenin uygulanması halinde mahkemeye gideceklerini söyledi.

ZAM ORANI YILLIK ENFLASYONUN İKİ KATI

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) sanayinin içinde bulunduğu kritik şartlarda “Elektrik satış fiyatlarına yüzde 10 oranında yapılacağı duyurulan zam gerçekleşmemelidir” tavsiyesinde bulundu. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, elektriğe yapılan zamma ilişkin, ‘’Bir defada yıllık enflasyondan fazla yapılan elektrik zammı da o kadar olumsuz etki yapar’’ dedi.

Elektrik zammı çarpacak

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, elektriğe yapılan zamma ilişkin, ‘’Düşen enflasyon ve faizler ekonomiyi canlandırmada ne kadar olumlu etki yaparsa, bir defada yıllık enflasyondan fazla yapılan elektrik zammı da o kadar olumsuz etki yapar’’ dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı da olan Parseker, elektriğe yapılan zammın bütçe açığı konusuyla doğrudan ilgili olduğunu belirtti. Sanayiciler ve ticaret erbabının, iç talebin çok zayıf olması nedeniyle maliyetlerini fiyatlara yansıtamadığını ifade eden Parseker, şunları kaydetti: ‘’Elektrik zammı yaklaşık yüzde 7-10 aralığında konutlara ve sanayi işletmelerine yansıyacak. İç talebin yanında ihracatımızdaki son azalmaları da hesaba kattığımızda, güç durumda olan sanayicimizin bu zam ile birlikte, dış piyasalarda rekabet gücünü daha da yitireceği açıktır. Küresel finansal kriz, ülkemizde finans sektörünü değil reel sektörü etkiledi. Tüketici güveni ve üretim halen çok düşük düzeylerde. Biz de sorun, iç ve dış talebin hızla azalması. Düşen enflasyon ve faizler ekonomiyi canlandırmada ne kadar olumlu etki yaparsa, bir defada yıllık enflasyondan fazla yapılan elektrik zammı da o kadar olumsuz etki yapar. Ayrıca hemen ekleyelim ki, bütçe açığı ve bütçe disiplini nedeniyle zaman içinde bu zamlardan başkalarını da görme olasılığı piyasada işlerin kolay olmadığını bizlere hatırlatıyor.’’

‘’ZAMMI YARGIYA TAŞIYACAĞIZ’’

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ise ‘’TEDAŞ’ın bu zammı 2009’u karla kapatma arzusu nedeniyle yaptığını’’ ileri sürdü. Kaya, bu zammın Türkiye ve dünya gerçekleriyle örtüşmediğini dile getirerek, şunları söyledi: ‘’Yüzde 7-10 yansıması düşünülüyor. Enflasyon yüzde 5 civarında, ancak elektriğe zam ise 2 katı. Elektrik, devletin vatandaşlara sunması gereken hizmettir. Bizler buna katılım payı öderiz. Elektrik vatandaşa satılır ve kar elde edilir hale geldi. Ekim ayında tüketici elektriği pahalı kullanırsa zammı yargıya taşıyacağız. Tüketicilerin yüksek faturalar ödeyecek hali kalmamıştır.’’

Enflasyonu yükseltir

Merkez Bankası, elektriğe yapılan zammın Ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacağını belirtti. Merkez Bankası, Ağustos ayı fiyat gelişmelerine ilişkin raporunu yayınladı. Raporda, temel enflasyon göstergelerinin ana eğiliminin düşük düzeylerdeki seyrini sürdürürken, hizmet grubunun yıllık fiyat artış oranının istikrarlı olarak gerilemeye devam ettiği belirtildi. Önümüzdeki dönemde enflasyonun ana eğiliminin düşük düzeylerde seyredeceğini öngören Merkez Bankası, baz etkisi nedeniyle 2010 yılının ortalarına kadar yıllık enflasyonda sınırlı ölçüde dalgalanmalar gözlenebileceği tahmininde bulundu. Uluslar arası petrol fiyatlarındaki yükselişle akaryakıt fiyatlarının Ağustos ayında yüzde 5.02 oranında arttığını hatırlatan Merkez Bankası raporunda, “Bu dönemde, başta İstanbul olmak üzere şebeke suyu fiyatlarında gözlenen artışların da etkisiyle, enerji grubu yıllık enflasyonu yüzde 1.48’e yükseldi. Elektrik tarifelerinde yapılması planlanan artışın Ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacağı not edilmelidir” ifadelerine yer verildi.

05.09.2009


 

Belirsizlik sürüyor

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Özer, ihracat rakamlarının, ekonomideki durumunun en önemli göstergelerinden birisi olduğunu ifade ederek, ‘’Her ne kadar krizin en kötü günlerini geride bırakmışsak da belirsizlik devam ediyor’’ dedi.

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arif Özer, ‘’Her ne kadar krizin en kötü günlerini geride bırakmışsak da belirsizlik devam ediyor’’ dedi. Özer, Ağustos ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, yıl sonuna 4 ay kala yıllık enflasyonun yüzde 5 civarında gerçekleşeceğinin kesinleşmiş gibi gözüktüğünü belirtti. İhracat rakamlarının, ekonomideki durumunun en önemli göstergelerinden birisi olduğunu ifade eden Özer, ‘’İhracat ağustos ayında yüzde 30 azalarak yurt dışı talepteki daralmanın devam ettiğinin sinyalini verdi. Her ne kadar krizin en kötü günlerini geride bırakmışsak da belirsizlik devam ediyor’’ dedi. Türkiye’de var olan kronik işsizliğin, küresel kriz nedeniyle çok ciddi boyutlara ulaştığına işaret eden Özer, elektrik zammıyla ilgili olarak da, “Krizin ve daralmanın devam ettiği önümüzdeki ayların ne getireceğini öngöremediğimiz bir dönemde böyle büyük bir zammın yapılması rasyonel ve gerçekçi değildir” diye konuştu.

05.09.2009


 

4 ile vali atandı

Rİze, Ardahan, Tokat ve Ordu valiliklerine atama yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararlarına göre, Ardahan Valisi Selim Cebiroğlu, Ordu Valisi Ali Kaban ile Rize Valisi Zekeriya Şarbak merkez valiliğine getirildi.

Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Seyfullah Hacımüftüoğlu Rize Valisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün Ordu Valisi oldu. Ardahan Valiliğine İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Tekmen, Tokat Valiliğine İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcısı Şerif Yılmaz atandı.

05.09.2009


 

İş adamları Ermeni açılımından umutlu

Türk-Ermeni İş Geliştirme Konseyi Eş Başkanı Soyak, Türkiye ile Ermenistan’ın, diplomatik ilişkilerin tesisi ve ikili ilişkilerin geliştirilmesiyle ilgili protokollerle, ‘’Bu sefer son derece ciddî ve süreci birlikte başarıyla sonuçlandırmak konusunda istekli ve gerekli siyasî iradeye sahip’’ olduklarını söyledi.

Türk-Ermenİ İş Geliştirme Konseyi (TABDC) Eş Başkanı Kaan Soyak, Türkiye ile Ermenistan’ın, diplomatik ilişkilerin tesisi ve ikili ilişkilerin geliştirilmesiyle ilgili protokollerle, ‘’bu sefer son derece ciddî ve süreci birlikte başarıyla sonuçlandırmak konusunda istekli ve gerekli siyasî iradeye sahip’’ olduklarını söyledi. Türkiye ile Ermenistan başlatılan yeni süreçle ilgili olarak soruları cevaplayan Soyak, ‘’diplomatik ilişkinin doğal olarak kurulması ve diplomatik temsilcilik açılmasının, iki ülke arasındaki protokolün işleyişinin bizzat takibi açısından da son derece yararlı ve gerekli olduğu’’ değerlendirmesinde bulundu. Soyak, ‘’Her iki taraf anayasal ve yasal prosedürlere uygun biçimde onay işleminin zamanlıca ilerlemesi için uygun çabaları tabii ki gösterecek, paralel beklenen gelişmelere dayalı süreçte doğal olarak yavaşlama olabilir. Ancak her iki ülke de bu sefer son derece ciddi ve süreci birlikte başarıyla sonuçlandırmak konusunda istekliler ve gerekli siyasî iradeye sahipler’’ dedi. Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokollerin Yukarı Karabağ sorununun çözümünü hızlandıracağını savunan Soyak, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sorunlar çözülmeden Kafkaslar’da bir barıştan söz edilemeyeceğini vurguladı.

05.09.2009


 

Genelkurmay ‘bilgilendirdi’

Genelkurmay, ‘’İrtica İle Mücadele Eylem Planı’’ haberiyle ilgili soruşturma konusunda, ‘’Türk Silâhlı Kuvvetleri, özellikle iddia edilen belgeyi maksatlı olarak üreten ve basın organlarına sızdıran kişilerin tesbit edilmelerini ve adalet önüne çıkarılmalarını beklemekte, gelişmeleri yakından takip etmektedir’’ açıklaması yaptı.

Genelkurmay bilgilendirdi

Türk Silahlı Kuvvetleri, Taraf gazetesinde yayımlanan irtica eylem planı konusunda, “Sahte belge üretenler adalet önüne çıkarılsın” açıklamasını yaptı. Genelkurmay’ın rutin haftalık bilgilendirme toplantısı 2 aylık bir aranın ardından tekrar başladı. Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında, açıklamalarda bulundu. Taraf Gazetesi’nde 12 Haziran 2009 tarihinde yayımlanan “İrticayla Mücadele Eylem Planı” başlıklı haberle ilgili gelişmeleri hatırlatan ve 2 ay geçmesine rağmen adli yargıdaki soruşturmadan bir sonuç alınmadığını ifade eden Tuğgeneral Gürak, “Türk Silahlı Kuvvetleri, özellikle iddia edilen belgeyi maksatlı olarak üreten ve basın organlarına sızdıran kişilerin tespit edilmelerini ve adalet önüne çıkarılmalarını beklemekte, gelişmeleri yakından takip etmektedir” ifadelerini kullandı. Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler de önceki gün medyada, “Şanlıurfa’da erlerin alev kuyusuna atlamaya zorlandığı” iddialarına yer verildiğini hatırlatarak, “Mıntıka temizliği sonunda toplanan otların çöp yakma yerinde araçtan indirilmesi esnasında çıkan yangın sonucu iki erimiz hafif olarak yaralanmıştır. Konuyla ilgili hemen idari soruşturma yapılmış ve sorumlular hakkında gerekli yasal işlem başlatılmıştır” dedi.

05.09.2009


 

Türk: Bölünme değil, özgürlük istiyoruz

Demokratİk Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, ‘’Emin olun Kürtler Türkiye’yi bölmez. Kürtlerin böyle bir yaklaşımı yoktur.

Kürtlerin derdi özgürlük ve eşitliktir” dedi. Van’daki mitingde konuşan Türk, kardeşliğin, özgürlüğün, eşitliğin birlikte yaşamanın tek yolunun, barış ve halkların birbirine saygı göstermesinden geçtiğini söyledi. Ahmet Türk, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Parlamentoya girdiğimiz günden bugüne kadar hep barışı savunduk. Sorunların diyalogla çözülmesi için çaba gösterdik. Sorunun, Türkiye’nin bütünlüğü içinde, üniter devlet yapısı içinde bile çözüleceğini ifade ettik. Ama maalesef kulaklarını tıkadılar, gözlerini kapattılar. Bugün gerçekten toplumun da desteklediği önemli bir süreci yaşıyoruz. Umut ediyoruz ki bu süreç tıkanmaz.’’ Bazı çevrelerin, ‘eğitim, kültür ve dil hakkının verilmesi durumunda Türkiye’nin bölüneceği endişesi taşıdığını’’ belirten Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Emin olun Kürtler Türkiye’yi bölmez. Kürtlerin böyle bir yaklaşımı yoktur. Kürtlerin derdi özgürlük ve eşitliktir. Kurtuluş Savaşı verildiği zaman, Kürtler bu savaşta yer aldı. Mezar taşlarında Kürt Ali, Kürt Mustafa yazıldı. Kimlikleri inkar edilmedi. Peki Türkiye bölündü mü? Hayır. Bu ülkeyi, ırkçı, milliyetçi, faşist zihniyetler ile Kürtleri inkar eden,Kürtlere şiddet uygulayan kesimler böler.’’

05.09.2009


 

Aile içi cinayetleri medya abartıyor

Son zamanlarda basın yayın organlarında sıkça yer alan haberler üzerine, Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan ‘’Türkiye’de Ev Cinayetleri Araştırması’’na göre, Türkiye’de aile içi cinayet işleme oranının yüz binde 2 olduğu, yıllara göre bakıldığında durağan bir yapı sergileyen cinayetlerde özel bir artış da görülmediği belirtildi.

Aile içi cinayetleri medya abartıyor

BaşbakanlIk Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğünce yapılan ‘’Türkiye’de Ev Cinayetleri Araştırması’’na göre, Türkiye’de aile içi cinayet işleme oranının yüz binde 2 olduğu, yıllara göre bakıldığında durağan bir yapı sergileyen cinayetlerde özel bir artış da görülmediği belirtiliyor. Genel Müdürlük son zamanlarda basın yayın organlarında sıkça yer alan haberler üzerine aile içi cinayetlerde artış eğilimi olup olmadığını ve olayların nedenlerini araştırdı. Adalet Bakanlığı verilerinden yararlanan Genel Müdürlük, 2005-2008 yıllarına ait 134 ağır ceza mahkemesindeki kayıtları taradı. Buna göre, aile içi cinayetlerin sayısı 2005’te 216 iken, 2008’de 255 olarak saptandı. Saldırı sebeplerinin başında yüzde 47.67 oranla ‘’ev içi tartışma’’ gelirken, bunu sırasıyla 19.34 ile ‘’miras, arazi, para’’, 10.54 ile ‘’aldatma, namus’’, 7.49 ile ‘’ayrılığı kabullenememe’’, 5.18 ile ‘’ruhsal rahatsızlık’’, 4.15 ile ‘’alkol’’, 3.94 ile ‘’saldırı’’, 1.99 ile ‘’gayrimeşru çocuk’’, 0.86 ile ‘’cinsel taciz’’ izliyor. Araştırmada, Türkiye’de aile içi cinayet işleme oranının yüz binde 2 olduğu, yıllara göre bakıldığında durağan bir yapı sergileyen cinayetlerde özel bir artış da görülmediği belirtiliyor.

05.09.2009


 

Kayıt parası ödemeyin

BAĞIMSIZ Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye genelinde okul kayıtlarının internet üzerinden e-kayıt sistemiyle yapılmaya başlandığını belirterek, velileri “zorunlu bağış” ve “kayıt parası” vermemeleri konusunda uyardı.

Türkiye genelinde okul kayıtlarının internet üzerinden e-kayıt sistemiyle yapılmasının olumlu bir hizmet ve teknolojiyi kullanma adına ciddî bir gelişme olduğuna dikkat çeken Gürkan Avcı, geçtiğimiz yıllarda internet üzerinden kayıt sistemi uygulamasında yaşanan sorunların çözülememesi sebebiyle, ‘zorunlu bağış’ ve ‘kayıt parası’ gibi haksız uygulamaların bu yıl da devam edebileceğine dikkat çekti. Avcı, bu sorunların yaşanmaması için Millî Eğitim Bakanlığı’nın okulların zorunlu ve vazgeçilmez ihtiyaçlarını karşılaması ve okullara yeterli ödenek göndermesi gerektiğini söyledi. Avcı, okul idarecilerinin devletten ödenek alamadıkları için boya-badana, yakacak, temizlik, güvenlik görevlisi, hademe ve çevre düzenlemesi gibi konularda yapacakları harcamaları, yine velilerden karşılamak zorunda bırakıldıklarını dile getirdi.

OKULLARDA 40 İSİMDE

PARA TOPLANIYOR

BES’ten yapılan açıklamada ‘Kayıt parası’ ile başlayan ve velilerden yıl boyunca farklı isimler altında toplanan ‘Zorunlu Bağış’ paralarını şöyle sıraladı: “İsteğe bağlı zorunlu bağış, eğitime katkı payı aidatı, vakıf parası, okul aile birliği aidatı, hafta sonu yetiştirme kurs parası, Kızılay ve hayır kurumlarına yardım parası, diploma parası, muhtelif günlere özgü hediye parası, dergi parası, yardımcı kitap parası, elektrik parası, su parası, telefon parası, kapı, musluk vb. tamir parası, hizmetli katkı parası, spor kolu parası, okul forma, eşofman parası, tiyatro ve temsil parası, gezi parası, bayram törenleri için kutlama ve kıyafet parası, bilgisayar, tepegöz alım parası, fotoğraf parası, sınıf köşelerini düzenleme parası, bayramlar için süs ve süsleme parası, perde parası, teşekkür, takdir belge parası, tebeşir, tahta kalemi parası, masa örtüsü parası, kalorifer ve kaloriferci parası, boya, dekorasyon ve tamirat parası, okul bekçisi, güvenlikçisi parası, okul arması parası, fotokopi ve sınav parası, servis ücreti, pul parası, sınıf temizletme parası, temizlik malzeme parası, okul etkinlikleri bilet parası, yakıt parası, paso parası.”

AHMET TERZİ

05.09.2009


 

Gurbetçilerin tren yolculuğu sürüyor

AVRUPA'NIN değişik ülkelerinde çalışan Türk işçilerini Avusturya’nın Villach şehri ile Edirne arasında taşıyan otokuşet treniyle bu sezon 42 tren seferiyle, 5 bin 187 araç ve 13 bin 566 yolcu taşındı.

Otokuşet tren seferlerini düzenleyen firmanın Edirne Garı’ndaki görevlilerinden alınan bilgiye göre, Avrupa’nın değişik ülkelerinde çalışan gurbetçiler, 24 Nisanda Avusturya’nın Villach şehrinden araçlarıyla bindikleri otokuşet treniyle Türkiye’ye gelmeye başlarken, Edirne’den de 2 Mayıs tarihinde geri dönüşleri başladı. Bu yıl trenle yolculuk edenlerin sayısının geçen yıla oranla fazla bir artış göstermediğini ifade eden yetkililer, kara yoluyla Türkiye’ye gelenlerin geriye dönüşlerinde tren yolculuğunu tercih ettiğini belirtiyorlar.

Bu sezon 42 tren seferiyle, 5 bin 187 araç ve 13 bin 566 yolcunun taşındığını anlatan yetkililer, trenin son seferini, Edirne’den Villach’a 9 Kasımda, Villach’dan Edirne’ye ise 7 Kasımda yapacağını belirtti.

05.09.2009


 

Kredi kartı barışı uzatılsın

Zonguldak Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği (ZESOB) Başkanı Muharrem Coşkun, ‘’Borçların sadece yüzde 8’i yapılandırıldığından kredi kartı barışı sürecinin yıl sonuna kadar mutlaka uzatılmasını istiyoruz’’ dedi.

Coşkun, 7 Temmuz’da yürürlüğe giren kanunla kredi kartı borcu dolayısıyla haklarında icra takibi başlatılan 875 bin kişinin borçlarının yapılandırılmasının amaçlandığını söyledi. Yapılandırma için başvuru süresinin sona ermek üzere olduğu anlatan Coşkun, şunları kaydetti: ‘’Kanunla 3 milyar 100 milyon liralık kredi kartı borcunun yapılandırılması hedefleniyor. Ancak halk ekonomik sıkıntı içerisinde. Borçların sadece yüzde 8’i yapılandırıldığından kredi kartı barışı sürecinin yıl sonuna kadar mutlaka uzatılmasını istiyoruz. Bu ayın sonuna doğru okullar açılacak, piyasalarda canlanma yok, esnafımız kara kara düşünmeye başladı. İşsizlik yüzde 14 seviyesine ulaşarak piyasada talep daralması olduğu dönemde kredi kartı barışı sürecine katılım az oldu. Sürenin uzatılması mağduriyetlerini önleyecektir.’’

05.09.2009


 

TOKİ’den kampanya

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ), vadesi 12 aydan az kalanlar hariç 2008’den önce satışı gerçekleştirilen konut ve işyerlerinin borç bakiyelerinin kapatılmasını sağlamak amacıyla indirim kampanyası düzenledi.

Kampanya kapsamında, konut ve iş yeri sahipleri borç kapatma tarihi itibariyle hesaplanacak borç bakiyelerini, 23 Eylül-23 Ekim 2009 tarihleri arasında satış işlemlerini gerçekleştiren Bankaya başvurmak suretiyle peşin veya 3 ay vadeli kapatabilecek. Borç bakiyesinin peşin kapatılması durumunda yüzde 20, 3 ay vadeli eşit taksitli olarak kapatılması durumunda ise yüzde 17 indirim yapılacak. Söz konusu tarihten sonraki borç kapatmalarda, indirim oranları uygulanmayacak. Kampanyadan faydalanmak isteyenler, ilgili bankalardan konut kredisi kullanabilecek. Kampanyadan yaklaşık 131 bin 620 adet konut alıcısı yararlanabileceği belirtildi.

05.09.2009


 

Geçidi kullanmadı, canından oldu

SULTANBEYLİ'DE, üst geçidi kullanmadan otobandan karşıya geçmeye çalışan Ali Baymaz (85), hızla gelen bir otomobilin çarpması sonucu feci şekilde can verdi.

Baymaz’ın olay yerine gelen çocukları, babalarının otoyol üzerindeki cesedini görünce sinir krizi geçirdi. Dakikalarca babalarının cesedine sarılarak kendilerini yerlere atan ve babalarından geriye kalan ayakkabılarına sıkı sıkıya sarılan çocuklarını polis memurları uzun süre teselli etmeye çalıştı. Kazayı üst geçide ve yeşil alana toplanan yüzlerce vatandaşın ilgiyle izlemesi ilginç görüntüler oluşturdu. İstanbul / cihan

05.09.2009


 

THY’nin Endonezya seferleri başladı

TÜRK Hava Yolları, önceki akşam gerçekleştirdiği uçuşla Cakarta (Endonezya) seferlerine başladı.

THY’nin, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Cakarta’ya gerçekleştirdiği ilk sefere Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanı sıra THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, milletvekilleri ve gazeteciler katıldı. İstanbul’dan saat 23.20’de hareket eden uçak, Singapur bağlantılı olarak 13 saat süren yolculukla yerel saatle 17.25’de Cakarta’ya ulaştı. İlk uçuş dolayısıyla Cakarta Havalimanı’nda bir tören düzenlendi. Cakarta ile dış hat uçuş sayısı 119’a ulaşan THY, İstanbul’dan Cakarta’ya Pazartesi, Salı, Perşembe, Cuma ve Pazar günleri olmak üzere haftada 5 gün sefer düzenleyecek.

05.09.2009


 

Sürücülere, zorunlu mola

GİRESUN Emniyet Müdürlüğü’nce trafik kazalarının önlenmesi ve sürücülerin yola daha dikkatli devam etmelerinin sağlanması amacıyla, 04.00 ila 06.00 saatleri arasında ‘’mola’’ uygulaması başlatıldı.

Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürü Şentürk Külekçi, alınan bütün trafik tedbirlerine rağmen ölümle ve yaralanmayla sonuçlanan trafik kazalarının genellikle 04.00 ila 06.00 saatleri arasında gerçekleştiğinin tesbit edildiğini belirtti. Saatlerce aynı pozisyonda oturmak kan dolaşımını yavaşlatmakta, bel ağrısı ve yorgunlukla birlikte sürücülerin performansını olumsuz etkilendiğini ifade eden Külekçi, “Bu olumsuzlukların önüne geçilebilmesi için söz konusu 04.00 ila 06.00 saatlerinde sürücülerin düzenli aralıklarla mola verip yeniden yola devam etmelerini amaçlıyoruz. Bu kapsamda sürücüleri 5-10 dakika dinlenmeleri konusunda uyarıyoruz. Bununla birlikte hem aracın içindeki havanın değişmesini hem de sürücülerin kan dolaşımının düzenlenmesini, güvenli yolculuk yapmalarını sağlıyoruz.’’

05.09.2009


 

Sakal-ı Şerif İzmit’te ziyarete açıldı

İZMİT'İN tarihi Orhan Camisi’nde Sakal-ı Şerif, önceki gün teravih namazı sonrası ziyarete açıldı. Orhan Camii’nde yaklaşık 18 yıldır görev yapan imam Ali Fazıl Demir, İzmit Müftülüğünün programı kapsamında, dualarla bulunduğu yerden indirdiği sedef kaplamalı sandukada, 40 beze sarılı ve cam tüpte muhafaza edilen Sakal-ı Şerif’i ziyarete açtı.

Sakal-ı Şerif’i görmek isteyen çok sayıda kişi, 1337 yılında Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa tarafından fethedilen İzmit’te, kiliseden dönüştürülen Orhan Camii’ne geldi. İmam Demir, yüz yıllardır camilerinde olduğunu düşündüğü Sakal-ı Şerif’in, Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı fethinin ardından getirildiğini tahmin ettiklerini söyledi. Ziyaretçiler, daha sonra iki rekat ziyaret namazı kıldı. Şakal’ı Şerif’in, Fevziye Camii’nde 15 Eylül Salı günü ikindi, 18 Eylül Cuma günü ise teravih namazlarının ardından ziyarete açılacağı öğrenildi.

05.09.2009


 

Teknoloji ile tek mahyada 5 yazı

DENİZLİ'DE bir elektrik firması, Ramazan ayının değişmez rengi olan mahyalarda kullandığı teknolojiyle birden fazla yazının yer almasını sağladı.

Teknoloji, birden fazla minaresi olan camilerde iki minare arasına kurulan ışıklı mahya yazlarını kurmayı kolaylaştırdığı gibi, mahyacılığa da yeni bir bakış açısı getirdi. Sabit yapılan mahyalar, yeni bir yazıya dönüştürülmek istendiğinde, yeni baştan oluşturulması gerekiyor. Bu da hem zaman hem de para kaybına sebep oluyor. Bunun önüne geçebilmek için Denizli’de bir elektrik firması, geliştirdiği sistemle bir mahyanın üzerine birden fazla yazının yer almasını sağladı. Akgün Elektrik Otomasyon Sorumlusu Mustafa Atar, ‘’Geliştirdiğimiz sistemle aynı mahya üzerinde Ramazan’ın ilk 15 günü ‘Hoşgeldin Ya Şehri Ramazan’, son 15 günü de ‘Elveda Ya Şehri Ramazan’ yazabiliyoruz. Müftülüklere sorduk, bu sistemin daha önce hiçbir yerde uygulanmadığını söylediler. Her gün 5 farklı yazı, üçer dakika arayla aynı pano üzerinde yanıyor. Yazılar değiştirilebildiği gibi, istediğimiz yazının mahyada sabit olarak kalması da mümkün.’’

05.09.2009


 

Öğrencilere iş teklifi yağıyor

ÇUKUROVA Üniversitesinde (ÇÜ) bulunan Otomotiv Anabilim Dalında eğitime 2 yıl önce başlanmasına rağmen, öğrencilere adeta iş teklifi yağdığı bildirildi.

ÇÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Başkanı ve Otomotiv Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, öğrenci profilinin çok iyi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Mühendislik Mimarlık Fakültesinin en yüksek puanıyla öğrenci alan bölümüyüz. Her ne kadar yeni programlar açılsa da, otomotiv mühendisliğinin liderliği tartışılmaz vaziyette. Zaten Avrupa’daki otomotiv yatırımları ile Çin’deki fabrikalar Türkiye’ye doğru kayıyor. Çünkü Türkiye’deki işçilik ve mühendislik gücü çok iyi. Bu nedenle, mezunlarımız için iş sorunu diye bir şey söz konusu değil. Eğitime başlayalı 2 yıl olmasına karşın öğrencilerimize adeta iş teklifi yağıyor. Mezunlarımızı çoğunu TEMSA istihdam etmek istiyor. Ama biz öğrencilerimize bu teklifleri askıya almalarını, son yıllarında gelecek fırsatları değerlendirmelerini istiyoruz. Çünkü çok geniş bir çalışma imkânı var.”

05.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.