13 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

DENİZCİNİN RAMAZANI - VEHBİ HORASANLI

Keyfe göre tekrar yasaklanan oruç

Bahriye mektebinden bizim sınıf mezun olmuştu. Son senemizde gördüğümüz Ramazan ayının güzelliğini unutamamıştık. Fakat bizden sonraki ilk yıl haksız ve insafsız uygulamalar tekrar başlamıştı.

Gerçi oruç tutmak yasaklanmamıştı fakat yemeklere girme mecburiyeti vardı. İftar saati sekizde olduğu halde akşam yemeği altıda veriliyordu ve yemeğe katılmayanlar hafta sonu izinsiz kalıyorlardı.

O yıllarda ihtilâl yapan Cumhurbaşkanı sahneye çıkmış, “irtica” nutukları atmaya başlamıştı. Nutuklar etkisini göstermiyor da değildi. Yüzlerce öğrenci askeri okullardan ayrılmak zorunda kalmıştı.

Öğrenci velileri okula çağırılıyor “Oğlunuzu okuldan atacağız, iyisi mi siz dilekçe verin eğitim imkânı tamamen kısıtlanmadan öğrenciniz yoluna devam etme imkânı bulsun” deniliyordu. Hani üniversitelerde kız öğrencilere uygulanan “ikna odası” benzeri bir uygulama o yıllarda askerî okullarda uygulanmaya başlamıştı.

Bizim sınıf arkadaşları şimdilerde albay oldular. Hatta Amirallik sırası gelenler bile var. Ne yazık ki bir kısmının Ergenekon soruşturması için ifade verdiğini de gördüm. Elbette onların da yaşadıkları bu üzüntülü olayları unutmaları mümkün değildir. Yapılan yanlışlık ve haksızlıkların onları da etkilediğini umuyorum. Şimdi yönetici olan bu eski meslektaşlarım aynı yanlışı tekrarlamamaları bütün sağduyu sahiplerinin beklentisidir.

Eğer yanlışlarda hâlâ ısrar ediyorlar ise genç arkadaşlarıma tavsiyem; bizim yaptığımız gibi sebat etmeleridir. Bunun karşılığını hem bu dünyada, hem de asıl yurdumuz ve eninde sonunda gideceğimiz ahirette alacaklardır.

Ben aradan 25 yıl geçmesine rağmen yasak olduğu halde oruç tuttuğum o Ramazanda aldığım lezzeti hiç unutmadım ve daha sonraki hiçbir Ramazan ayında da alamadım. Demek ki doğruluğuna inandığımız bir konuda sebat etmek çok güzel neticeler verebiliyor, eşsiz güzellikleri yaşatabiliyor. Zaten insan sabır kuvvetini basit işlerde sarf etmez ise, her türlü zorluğa kâfî gelecek bir gücü elde etmiş olur, vesselâm…

13.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  BİR ÂYET, BİR YORUM - Yrd. Doç. Dr. Atİlla YARGICI

  Peygambere ulaşan selâm - Salİha Ferşadoğlu

  RAMAZAN HÂLLERİ - OSMAN ZENGİN

  MİNİ HİKÂYELER - NEVİN ALAN

  RİSÂLE-İ NUR’DAN SORULAR VE CEVAPLAR - İBRAHİM ERSOYLU

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ - MUSTAFA ÖZTÜRKÇÜ

  PEYGAMBER KISSALARI - AHMET ÖZDEMİR

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD - hayreddİn ekmen

  RAMAZANİYE - ABDİL YILDIRIM

  DENİZCİNİN RAMAZANI - VEHBİ HORASANLI

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN - Röportaj: ZÜBEYİR ERGENEKON

  İLMİHAL - SÜLEYMAN KÖSMENE

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ - SUAT ÜNSAL

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI - SELİM GÜNDÜZALP

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.