13 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

RAMAZAN HÂLLERİ - OSMAN ZENGİN

Aldın, kabul ettin mi?

İslâmın beş şartının ikincilerinden olan zekâttan bahsettiğimi anlamışsınızdır her halde.

Çocukluk günlerimin Ramazan’ından hatırlıyorum bu cümleyi. 60’lı yıllarda, biraz da cahil olan bazı insanlar tarafından, zekât verdikleri kimselere söylenen sözdü bu. Üç kere “Aldın kabul ettin mi?” diye söylerlerdi. Öyle olurdu ki, bazen muhatap terler ve “Kabul ettim” kelimesini tekrarlarken utanırdı. Halbuki, zekâtını vereceği kimseyi rencide etmeden bu işi yapması en iyisi ama, işte dediğimiz gibi, biraz cehalet, biraz da bir şeyler duymuş bu mevzuda, hani açıktan vermenin vermeyenleri de teşvik edeceğini falan... Ama, bu şekilde abes bir sûrette de olmaz. Bu yapılan yardım, sadaka, zekât. Sonra, kimin malını kime veriyorsun? Cenâb-ı Hak zengin etmiş seni. O'nun verdiğinden de fakire vermeyi yine O emrediyor. O da onun hakkı.

Kur’ân’da Cenâb-ı Hak, 32 yerde zekâtı emrediyor ama sadece zekâtı değil. Hep, namazla birlikte zekâtı. “Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin” diyor. Çok enteresandır bu da. Üstad Hazretleri, bunu İşaratü’l-İ’câzda açıklarken diyor ki; “..namaz dinin direği ve kıvamı olduğu gibi, zekât da, İslâmın kantarası, yani köprüsüdür. Demek; birisi dini, diğeri asayişi muhafaza eden İlâhî iki esastırlar. Bunun için birbiriyle bağlanmışlardır…”

Demek ki, Müslüman olduğumuzun işareti olan namaz, dinimizin direği olduğu gibi; İslâmın, Müslümanlar arasındaki sevgi, saygı, hürmet, muhabbet vs.’yi birbirine kavuşturan bir köprü olarak da zekât geliyormuş. “Benim verdiğimden, fakire verin” diye emreden Cenâb-ı Hakk’ın emrine tâbî olarak zenginlerimizin muhakkak zekâtlarını vermesi lâzım, hele de bu mübarek Ramazan’da. Çünkü o malı onlara veren, malın hakikî sahibi öyle istiyor.

Yine, rüya-yı hayaliyedeki zekâtla alâkalı kısmı da hatırlamak lâzım: “Cenâb-ı Hak bir kısım maldan onda bir veya bir kısım maldan kırkta bir, kendi verdiği malından birisini bizden istedi, tâ bize fukaraların (fakirlerin) duâlarını kazandırsın ve kin ve hasetlerini men etsin. (onların, senin malındaki düşmanlık ve kıskançlığını kaldırsın). Biz, hırsımız için tamahkârlık (aç gözlülük) edip vermedik. Cenâb-ı Hak, müterakim (daha önce verilmediği için birikmiş) zekâtını, kırkta otuz, onda sekizini aldı.” Yani; yüzde 2,5 yerine yüzde 75 ve yüzde 10 yerine de yüzde 80’ini aldı.

Yıllar önce bulunduğum bir beldede, beyaz eşya satan bir mağazada yangın çıkmıştı, şehrin göbeğinde idi. Herkes seyrediyordu. Biz de yaklaşıp, ne olduğunu öğrendiğimizde anladık ve üzüldük. Meğer o zat zekâtını vermiyormuş, vatandaşımız da orada konuşuyordu: “Bu adam zekâtını vermezdi, işte böyle oldu” diye. İşte, Allah muhafaza eğer zekât vermekten sakınırsak, sonunun çok acı hüsran olacağının böyle çok misâllerini görüp, duymuşuzdur. Ve yine Üstadımızdan aynı yerden, mevzuu ile alâkalı bir paragraf daha:

“Hülâsa: Tabakalar arasında musalahanın (barışın) temini (sağlanması) ve münasebetin tesisi (birbiri arasındaki bağın kurulması), ancak ve ancak erkân-ı İslâmiyeden (İslâmın beş şartından) olan zekât ve zekâtın yavruları olan sadaka ve teberruatın (karşılıksız yapılan bağış) hey’et-i içtimaiyece (sosyal hayat) yüksek bir düstur ittihaz edilmesiyle (bir kaide, usul olarak kabul edilmesiyle) olur.”

13.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  BİR ÂYET, BİR YORUM - Yrd. Doç. Dr. Atİlla YARGICI

  Peygambere ulaşan selâm - Salİha Ferşadoğlu

  RAMAZAN HÂLLERİ - OSMAN ZENGİN

  MİNİ HİKÂYELER - NEVİN ALAN

  RİSÂLE-İ NUR’DAN SORULAR VE CEVAPLAR - İBRAHİM ERSOYLU

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ - MUSTAFA ÖZTÜRKÇÜ

  PEYGAMBER KISSALARI - AHMET ÖZDEMİR

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD - hayreddİn ekmen

  RAMAZANİYE - ABDİL YILDIRIM

  DENİZCİNİN RAMAZANI - VEHBİ HORASANLI

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN - Röportaj: ZÜBEYİR ERGENEKON

  İLMİHAL - SÜLEYMAN KÖSMENE

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ - SUAT ÜNSAL

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI - SELİM GÜNDÜZALP

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.