16 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Terörün altyapısını demokrasi çözer

Ulusal Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Sedat Laçiner, demokratikleşmenin en önemli rolünün terör örgütünün ideolojik altyapısını çökertmesi olduğunu vurguladı. Laçiner, zayıf demokrasinin bir yandan istismar edilecek sahaları arttırdığını, diğer taraftan hedef kitle ile devlet arasındaki güven ve iletişimi zayıflattığına dikkat çekti.

Terörün altyapısını demokrasi çözer

Ulusal Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Sedat Laçiner, demokratikleşmenin en önemli rolünün terör örgütünün ideolojik altyapısını çökertmesi olduğunu vurguladı.

USAK’ın internet sitesinde “Demokratikleşme ile terör çözülür mü?” başlığıyla yazı kaleme alan Laçiner, zayıf demokrasinin bir yandan istismar edilecek sahaları arttırdığını, diğer taraftan hedef kitle ile devlet arasındaki güven ve iletişimi zayıflattığına dikkat çekti. Laçiner, terörle mücadelenin teröristle mücadele olmadığını ifade ederek, demokratikleşmenin en önemli rolünün terör örgütünün ideolojik altyapısını çökertmesi, adeta altını oyması olduğunu kaydetti. Fikri meşruiyetini kaybeden, propaganda için kullandığı (istismar ettiği) demokrasi sorunlarının birer birer çözüldüğünü gören terör örgütünün adeta oksijensiz kalmaya başlayacağına işaret eden Laçiner, şöyle devam etti: “Kitleler ile terör örgütü arasındaki köprüler yıkılır, diğer taraftan devlet ile terör mağduru vatandaşları arasında yeni bağlar oluşmaya başlar, mevcut bağlar güçlenir. Elbette terör sadece demokrasi yoksunu ülkelerin sorunu değildir ve demokratik ülkelerde de yaşanmış ve yaşanan bir sorundur. Ancak gelişmiş demokrasilerde terörün kitleselleşmesi ve kronikleşmesi oldukça zordur. Eğer demokratik haklar ülkenin her tarafından aynı kalitede uygulanıyorsa terör yine de ortaya çıkabilir, fakat yayılması güçtür. ”

BU MÜCADELEYİ SABREDEN KAZANIR

Demokrasilerde, demokrasiden dolayı bir kitlesel ve kronik terör ortaya çıktığını söyleyebilmenin kolay olmadığını kaydeden Laçiner, yazısında şu ifadelere yer verdi: “Terör olaylarının hiçbiri demokrasi fazlalığından doğmadı. Devlet-vatandaş ilişkilerindeki adaletsizlikler ve genel olarak demokrasi eksikliği de terörün ortaya çıkma, yayılma ve kronikleşme eğilimlerini arttırdı. Sadece demokratikleşme ile terör mücadelesi olmaz, ancak demokratikleşmesiz de terörle mücadele mümkün değil. Demokrasinin terörü azdırmasından, hatta ayrılıkçı hedeflerin gerçekleşmesine katkıda bulunmasından korkuluyorsa bu durumda denklemin sadece demokrasi-terör ilişkisi olarak kurulmaması gerekir. Teröristle mücadelede sağlanacak nispi başarılar terörün bittiğini göstermeyeceği gibi terörle mücadelede atılacak doğru adımlar da kısa vadede teröristle mücadelede hızlı sonuçlar vermeyebilir. Terörle mücadelede en ölümcül eksiklik sabırsızlıktır. Bu mücadeleyi sabreden kazanır. Bu nedenle terör örgütleri devletlerin ve toplumların sinir uçlarına oynarlar. Devletin risk alamama yönünü istismar eden örgütler en hassas dönemlerde sabır testleri yaparlar. Sabır testlerinden geçemeyen devletler eski hatalarına daha ağır bedeller ödeyerek geri dönerler.”

16.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Kriz Türkiye’yi böyle vurdu

  4.5 MİLYAR LİRA BÜTÇE FAZLASI 31 MİLYAR LİRA AÇIĞA DÖNÜŞTÜ

  3.2 milyon işsiz

  Sanayide, ciro ve siparişler düştü

  Aynı işe farklı maaş

  Bütün kamu ihaleleri kanun kapsamına giriyor

  MENDERES’İ UNUTMAYACAĞIZ UNUTTURMAYACAĞIZ

  Terörün altyapısını demokrasi çözer

  Erzincan’da feci kaza: 6 ölü, 14 yaralı

  Sulama göletinde mühimmat bulundu

  THY, Anadolu'dan Avrupa’ya uçacak

  Büyükelçi atamaları Resmî Gazete’de

  Erdoğan, MGK üyesi bakanlarla görüştü

  Gül’e hakarete 11 ay hapis

  Taksiye zam

  Duâlarla anılıyor

  Şanlıurfa’da mevlid coşkusu

  Batı Trakyalılar Kadir Gecesi için Edirne’de

  Hıristiyan Rus, anneannesine Kur’ân okuyacak

  Ramazan yenilenme ayı

  FBI’a günde 45 cinayet az geldi

  Camilerdeki vaazlar nette yayınlanıyor

  Gazeteleri internette okumak için yeni yöntem

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.