17 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

Yıkımlar zaman alacak

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, taşkın koruma çalışmaları konusunda öncelikli bölgelerde dere yataklarındaki yapıların 1-1,5 yılda yıkılabileceğini, ancak diğer yerlerin zaman alacağını belirtti.

Eroğlu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nde yaptığı basın toplantısında, ‘’Taşkın Koruma Seferberliği’’ hakkında bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin, taşkın koruma seferberliğine ilişkin bütçenin ne kadar olduğunu sorması üzerine Eroğlu, bu konuda hazırlıklar yapıldığını söyledi. Eroğlu, ‘’Bu konuda sadece DSİ yetkili değil, meteoroloji için yapılacak radarlar, erozyon kontrolü kapsamında yapılacak ağaçlandırma çalışmaları da bunun içine giriyor. İlgili birimlerin bu yılki toplam bütçesi 200-250 milyon TL, bu rakam 300-400 milyon TL olursa daha hızlı çalışabiliriz’’ dedi. Bu konudaki en büyük sıkıntılarının dere yataklarındaki işgaller olduğunu belirten Eroğlu, bugüne kadar pek çok dereyi kendi imkânlarıyla ıslah ettiklerini, pek çok yerde de idarî imkânları kullanarak ıslah yapılabileceğini kaydetti.

Eroğlu, dere yataklarındaki yapıların ne zaman yıkılacağına ilişkin bir soru üzerine, bazı yapıların kaldırılmasının zaman alabileceğini söyledi. Tapulu olan yerlerde istimlak yapılması gerektiğini anımsatan Eroğlu, ‘’Çalışmalar sürüyor. Bir tarih vermek için çalışmaların bitmesi gerekir. Bir takvim halinde bunu hazırlayacağız. Öncelikli yerleri belirleyeceğiz. Acil olan bölgelerde dere yataklarındaki yapılar 1-1,5 yılda yıkılabilir ama diğer yerler zaman alacaktır’’ diye konuştu.

17.09.2009


 

Davutoğlu, Meclis dışı muhalefeti bilgilendirdi

DIşİşlerİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, dış politika gündemine dair siyasi partileri bilgilendirme turunun ikinci gününde Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Yalçın Topçu ve Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk’u ziyaret etti.

BBP Genel Merkezi çıkışında kısa bir açıklama yapan Davutoğlu, başta Ermenistan ve yürümekte olan süreç hakkında muhalefet liderlerine bilgi verdiğini ve bunun çok faydalı olduğunu belirtti.

17.09.2009


 

NATO petrol boru hattı patladı

Bİlecİk merkeze bağlı Yeniköy yakınlarından geçen NATO petrol boru hattı patladı.

Alınan bilgiye göre, merkeze bağlı Yeniköy yakınlarındaki Bilecik-Söğüt kara yolunun 50 metre altından geçen tali yoldan bir sıvının fışkırdığını gören vatandaşlar, olayı jandarmaya bildirdi. Olay gerine gelen jandarma ekipleri, bölgeden geçen NATO petrol boru hattının patladığını tespit etti ve çevrede güvenlik önlemi aldı. İtfaiye ekipleri ve Orman İşletme Şefliğine ait araçlar ile iş makinesi yardımıyla araziye yayılan 60-70 ton civarındaki petrolün alev almaması için çaba gösteren yetkililer, merkezi Kocaeli’nde bulunan hattan petrol akışının durdurulmasını sağladılar. Daha sonra da iş makinesi yardımıyla çevreye yayılan petrolün üzeri örtüldü. Sızıntıyı engellemek için çalışmaların başlatıldığı da öğrenildi.

17.09.2009


 

Polatkan ve Zorlu hayatları boyunca Türkiye için çalıştı

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun idam edilişlerinin yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayınladı.

Şahin’in mesajı şöyle: ’’Maliye eski Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri eski Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’yu, ölüm yıldönümlerinde rahmet ve saygıyla anıyorum. Hayatları boyunca Türkiye için çalışan ve ülkenin en zor dönemlerinde sorumluluk almaktan kaçınmayan devlet adamları Polatkan ve Zorlu, milletimizin gönlünde seçkin yer edinmişlerdir. Polatkan ve Zorlu’ya Allah’tan rahmet diliyor, ailelerine sabır ve uzun ömürler temenni ediyorum.’’

17.09.2009


 

Okul öncesinde okullaşma arttı

MİllÎ Eğitim Bakanlığı (MEB) Okul Öncesi Eğitim Genel Müdürü Remzi İnanlı, Türkiye genelinde 2003’de yüzde 10 olan okul öncesi okullaşma oranının bugün yüzde 33’e kadar çıktığını, 32 ilde anaokulunun zorunlu hale getirildiğini söyledi.

İnanlı, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği ülkelerinin önemli bölümünde okul öncesi okullaşma oranının yüzde 100’ü bulduğunu, Türkiye’de de özellikle son yıllarda bu alanda önemli mesafe alınmasına rağmen, gelinen noktayı halen yeterli görmediklerini ifade etti. Yapılan bilimsel araştırmaların 0-6 yaş dönemindeki eğitimin çocuğun ilerleyen yaşamlarında büyük etkisi olduğunun saptandığını ifade eden İnanlı, bu kapsamda bakanlığın yaptığı çalışmaların iki noktada yoğunlaştığını, bunlardan birisinin fiziki mekân temini, diğerinin ise velilerin bu konuda bilinçlendirilmesi olduğunu belirtti. Bu arada okul öncesi eğitimde pilot iller kapsamındaki Isparta’da öğretmen açığı nedeniyle bazı okullarda ders başı yapılamadığı bildirildi. Milli Eğitim Müdürü Tacettin Yılmaz, yaptığı açıklamada, okul öncesi eğitimde öğretmen açığı yaşandığını söyledi. Isparta’da 210 ana sınıfının bulunduğunu kaydeden Yılmaz, ‘’150 öğretmene ihtiyacımız var, bu hafta içinde geçici çözümler üreteceğiz’’ dedi.

17.09.2009


 

Kongre Merkezi bugün açılıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen ve ‘’Türkiye’nin en büyük kongre ve kültür merkezi’’ olduğu bildirilen ‘’İstanbul Kongre Merkezi’’ yarın açılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, ‘’İstanbul Kongre Merkezi’’nin açılışını yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başkan Kadir Topbaş’ın gerçekleştireceği bildirildi. 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul’da, kentin kültürel geçmişini öne çıkaran projelerin yanı sıra geleceğe yönelik projelerin de gün saydığı ifade edildi. ‘’İstanbul Kongre Merkezi’’nde ilk olarak Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası yıllık toplantılarının yapılacağı, toplantıya yaklaşık 20 bin kişinin katılmasının beklendiği vurgulandı. 19 bin metrekarelik alanda inşa edilen ‘’İstanbul Kongre Merkezi’’, ulusal ve uluslararası platformda hizmet verecek. ‘’İstanbul Kongre Merkezi’’ni trafikten arındırmak için bir tünel de yapıldığı belirtildi.

17.09.2009


 

Büyüme 2010’dan itibaren başlayacak

Ali Babacan, orta vadeli hükümet programını açıkladı. Bu sene Türkiye ekenomisinde yüzde 6 oranında küçülme bekleyen hükümet, büyümenin 2010’dan itibaren başlayacağını düşünüyor.

Büyüme seneye kaldı

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Orta Vadeli Programın Türkiye ekonomisinin yeniden güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme dönemine girmesini hedeflediğini belirterek, ‘’Yeni Orta Vadeli Program döneminde Türkiye ekonomisinin 2010 yılında tekrar büyüme sürecine girmesini, 2011 yılından itibaren ise büyümenin ivme kazanmasını öngördüklerini’’ bildirdi. Babacan, yeni başbakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında 2010-2012 Orta Vadeli Ekonomik Programı açıkladı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın açıkladığı orta vadeli programda, 2009 yılında yüzde 6 küçülmenin ardından büyümeye geçilecek. Büyüme oranı 2010 için yüzde 3,5, 2011 için yüzde 4, 2012 için yüzde 5, işsizlik oranı 2009 için yüzde 14,8, 2010 için yüzde 14,6, 2011 için yüzde 14,2, 2012 için yüzde 13,3, cari açığın 2009 için 11, 2010 için 18, 2011 için 22, 2012 için 28 milyar dolar olarak öngörüldü.

Orta Vadeli Program’ın çok geniş bir katılım ve katılımcı bir anlayışla hazırlandığını belirten Babacan, sivil toplum kuruluşlarının, iş dünyasının ve akademik çevrelerin yoğun katkısını, görüşlerini aldıklarını söyledi. Bütün kamu kuruluşlarının bu çalışmanın içerisinde az ya da çok yer aldığını, bakanlarla defalarca bir araya geldiklerini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında defalarca toplantılar yaparak, kararlar aldıklarını anlatan Babacan, ‘’Ekonomi Koordinasyon Kurulumuzda programın farklı evrelerini defalarca bakan arkadaşlarla beraber ele aldık ve bir bakıma ortak akıl ürünü olarak bu orta vadeli programımızı ortaya koymuş olduk’’ dedi. Babacan, 2009 yılının 2. Dünya Savaşı’ndan sonra küresel ekonomik aktivitenin en hızlı daralma yaşadığı bir yıl olduğunu belirterek, Türkiye’ninde bu durumdan etkilendiği kaydetti. Babcan, “Yeni Orta Vadeli Program döneminde Türkiye ekonomisinin 2010 yılında tekrar büyüme sürecine girmesini, 2011 yılından itibaren ise büyümenin ivme kazanmasını öngörmekteyiz.’’

Yakın gelecekte önemli kazanımların elde edilmesi için bu programda öngörülen politikaların zamanında ve kararlılıkla uygulanacağını vurgulayan Babacan, program döneminde küresel ekonomideki gelişmelerin yakından izleneceğini ve dinamik bir yaklaşımla gerekli politikaların geliştirileceğini kaydetti.

17.09.2009


 

İşçi maaşı düştü, esnaf da zora girdi

İskenderun Demir Çelik AŞ’de (İSDEMİR) 1 Mayıs’tan itibaren uygulanmaya başlayan işçi ücretlerindeki indirim nedeniyle işçilerin harcamalarına sınırlama getirmesinin esnafı olumsuz etkilediği belirtildi.

İşçi maaşı düştü, esnaf zora girdi

İSKENDERUN Demir Çelik AŞ’de (İSDEMİR) 1 Mayıstan itibaren uygulanmaya başlayan işçi ücretlerindeki indirim sebebiyle işçilerin harcamalarına sınırlama getirmesinin esnafı olumsuz etkilediği belirtildi. İskenderun Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Tahsin Mutluay, yaptığı açıklamada, küresel malî krizin etkilerini her sektör gibi kendilerinin de hissettiğini belirtti. Bunun yanı sıra İSDEMİR’de çalışanların ücretlerindeki indirimin de piyasalara olumsuz şekilde yansıdığını ifade eden Mutluay, ‘’Ücretlerdeki indirim nedeniyle çalışanlar doğal olarak çeşitli tasarruflara gitmek zorunda kalıyor, bu da piyasadaki hareketliliği düşürüyor. Buna bağlı olarak işi azalan işyeri sahipleri de dükkânlarının kapılarına kilit vurmak zorunda kalıyor’’ dedi.

İSDEMİR Çalışan ve Emekliler Yardımlaşma Derneği (İSÇEİD) Başkanı Bayram Özarslan ise maaş indiriminin olumsuz etkilerinin önümüzdeki günlerde daha çok hissedileceğini belirterek, ‘’özellikle kredi çekerek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışanlar, geri ödemede zorlanıyor’’ diye konuştu.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkan Vekili Müfit Tennioğlu de bölgenin en büyük entegre demir-çelik tesisindeki kesintinin yöre ekonomisini, esnafını ve ilgili sektörleri etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Kriz dolayısıyla birçok sektörde daralma yaşandığına dikkati çeken Tennioğlu, şöyle devam etti: ‘’İSDEMİR’deki tedbir, kriz nedeniyle geçici ama zorunlu bir uygulama. Bundan yöre ekonomisinin etkilenmemesi mümkün değil. Ancak, işvereniyle işçisiyle birlikte verilecek çabayla bu dönem atlatılacak. Ülkemiz bu krizi aşıyor, ümitliyiz.’’

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Hatay Şube Başkanı Fatih Tosyalı da ücret indiriminin bölge ekonomisini etkilediğini ancak, kriz ortamında olması gerekenin yapıldığını kaydetti. Tosyalı, kriz ortamında bazı fedakarlıklarda bulunulması gerektiğini ifade etti.

17.09.2009


 

KDV kalıcı olarak yüzde 5’e çekilsin

MASKO Mobilya Kenti Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, mobilya sektörünü kapsayan ve 5 aydır yürürlükte olan KDV indiriminin kalıcı olarak yüzde 5’e çekilmesini istediklerini bildirdi.

Karcı, yaptığı yazılı açıklamada, mobilya sektörünün, küresel ekonomik krizin etkilerini en aza indirmek için yeni pazar arayışı içerisine girdiğini, 2009 yılının ilk yarısında yüzde 35 oranında daralma yaşadığını hatırlattı. Hükümetin 1 Nisanda uygulamaya aldığı, yüzde 18’lik KDV oranının yüzde 8’e indirilmesiyle, mobilya satışlarında artış olduğuna işaret eden Karcı, desteklerin devam etmesi halinde, 2009 yılını krize karşın küçülme yerine büyümeyle kapatabileceklerini kaydetti. Sektör olarak ikinci bir dip beklemediklerini ifade eden Karcı, gelecek yıl sektörün toparlanacağını düşündüklerini belirtti. Sektörün yurt dışı pazarlara da açılmak istediğini belirten Karcı, şunları kaydetti:’’Zanaatkarın sesi MASKO, Türkiye mobilya ihracatının yüzde 15’ini gerçekleştiriyor. Biz MASKO Mobilya Kenti olarak, 30 Eylül sonrasında KDV’nin kalıcı olarak yüzde 5’e çekilmesini istiyoruz. Bu oransal düzenlemenin, girdilere de uygulanarak bize yansıtılmasını talep ediyoruz. Zaten mobilya sektöründe, yüzde 18’lik kar marjı yok.’’

17.09.2009


 

PKK’da örgüt içi kavgalar arttı

TÜRKİYE, İran ve Suriye ile Avrupa ülkelerinde sürdürülen etkili operasyonlar sonucunda karmaşa yaşayan terör örgütünde son olarak ‘’örgütü dolandırdığı belirtilen 3 kişinin ‘infaz’ edildiği’’ öne sürüldü.

Terör örgütü PKK’nın ‘’silâh bırakması ve tasfiyesinin’’ tartışıldığı dönemde örgüt içi kavgaların da arttığı bildirildi. Terör örgütünün dağılması endişesiyle Avrupa’ya geçmeye çalışan örgüt mensuplarının arttığı ifade edildi. Öte yandan, terör örgütünün sorumlularından Mustafa Karasu, ‘’basın açıklaması’’ yaparak son bir ay içinde Türkiye, İran ve Suriye’de devam eden operasyonlarda 56 örgüt mensubunu ‘’kaybettiklerini’’ ifade etti. Aynı dönem içinde 23 kişinin de örgütten kaçtığını duyuran Karasu, ayrıca geçen hafta Türk Silâhlı Kuvvetlerince düzenlenen operasyonlarda ‘’Cudi’’, ‘’Faraşin’’, ‘’Kemal’’, ‘’Kato’’, ‘’Aslan’’, ‘’Samura’’ ve ‘’Dirgeş’’ kod adlı örgüt mensuplarının da öldüğünü belirtti.

17.09.2009


 

THY, bayramda ek seferler düzenleyecek

TÜRK Hava Yolları (THY), Ramazan Bayramı’nda iç ve dış hatlarda gidiş ve dönüş toplam 158 ek sefer düzenleyecek.

THY Basın Müşavirliği’nden yapılan açıklamaya göre, 17-27 Eylül tarihleri arasında iç hatlarda 125, dış hatlarda ise 33 ek sefer gerçekleştirilecek. Buna göre, iç hatlarda Adana’ya 6, Antalya’ya 35, Bodrum’a 38, Dalaman’a 35, Hatay’a 2 ve Trabzon’a 9 ek sefer düzenlenirken, dış hatlarda ise Barselona’ya 2, Bologna’ya 4, Kahire’ye 4, Dubrovnik’e 5, Roma’ya 17 ve Saraybosna’ya 1 ek sefer yapılacak.

17.09.2009


 

Bayramda, otoyollar ve boğaz köprüleri ücretsiz

RAMAZAN Bayramı’nda otoyollar ve boğaz köprülerinin ücretsiz olmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.

Vatandaşlar, Ramazan Bayramı tatili nedeniyle, 19 Eylül 2009 Cumartesi günü saat 00.00’dan başlayarak 22 Eylül 2009 Salı günü saat 24.00’a kadar otoyollar ve boğaz köprülerinden ücretsiz yararlanacak. Kararda, 20 Eylül 2009 Pazar günü saat 00.00’dan başlayarak 22 Eylül 2009 Salı günü saat 24.00’a kadar belediyelerle bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerce yürütülen toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanılacağı da belirtildi.

17.09.2009


 

Bayramda, otoyollar ve boğaz köprüleri ücretsiz

RAMAZAN Bayramı’nda otoyollar ve boğaz köprülerinin ücretsiz olmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.

Vatandaşlar, Ramazan Bayramı tatili nedeniyle, 19 Eylül 2009 Cumartesi günü saat 00.00’dan başlayarak 22 Eylül 2009 Salı günü saat 24.00’a kadar otoyollar ve boğaz köprülerinden ücretsiz yararlanacak. Kararda, 20 Eylül 2009 Pazar günü saat 00.00’dan başlayarak 22 Eylül 2009 Salı günü saat 24.00’a kadar belediyelerle bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerce yürütülen toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanılacağı da belirtildi.

17.09.2009


 

Şoförlere bayram trafiği uyarısı

TÜRKİYE Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Ramazan Bayramı nedeniyle trafiğin yoğunlaşacağını belirterek, araç kullanırken bütün sürücülerin dikkatli olmalarını, yola yorgun ve uykusuz çıkmamalarını istedi.

Apaydın, yaptığı yazılı açıklamada, geçen sene 9 gün olan bayram tatilinin bu sene daha kısa olmasını ‘’Avantaj’’ olarak nitelendirdi. Bayramın ardından okulların açılması dolayısıyla, yollardaki araç trafiğinin yoğunlaşacağına işaret eden Apaydın, trafikte istenmeyen olayların yaşanmaması için araç kullanırken bütün sürücülerin dikkatli olmalarını, yola yorgun ve uykusuz çıkmamalarını istedi. 2008’deki 9 günlük bayram tatilinde meydana gelen 206 trafik kazasında 146 kişinin öldüğünü, 649 kişinin yaralandığını anımsatan TŞOF Başkanı Apaydın, şunları kaydetti: ’’En mutlu günlerden olan bayramlarda, sevdiklerini üzmeye kimsenin hakkı yoktur. Ancak yaşanan trafik kazaları nedeniyle, bayram tatilleri sürekli acılı günlere dönüştü. Son 6 yılda 35 gün Ramazan Bayramı tatili yapıldı. Bu tatillerde meydana gelen trafik kazalarında 630 kişi ölürken, 14 bin 149 kişi yaralandı. Tüm uyarılarımıza rağmen kazalar hız kesmiyor. Bunda en büyük sebep hatalı sollama, yorgun, uykusuz araç kullanma, aşırı hız ve mıcırlı yollardır. Yaz sezonu olduğu için mıcırlı yol yapımı oldukça fazla. Tüm vatandaşlarımız yol yapım ve onarım çalışmalarına, hava durumuna dikkat edip kazalara sebebiyet vermesinler.’’

17.09.2009


 

Aydın cinayeti, Aygan'a sorulacak

MALATYA Cumhuriyet Başsavcılığı, 18 yıl önce cesedi Elazığ’ın Maden ilçesi yakınlarında bulunan kapatılan Halkın Emek Partisi’nin (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın cinayetiyle ilgili dosyayı, ‘’Yetkisizlik’’ kararı vererek, Diyarbakır’a gönderdi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı bir süre önce bölgede işlenen 70’e yakın faili meçhul olayla ilgili olarak, İsveç’ten iadesi istenen itirafçı Abdulkadir Aygan’a iletilmek üzere sorular hazırlamıştı. İsveç Adalet Bakanlığına gönderilen dosyada, arasında yazar Musa Anter’in öldürülmesi olayının yanı sıra Vedat Aydın cinayetiyle ilgili sorular da yer alıyor.

Edinilen bilgiye göre, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı Diyarbakır’da 1991 yılının Temmuz ayında bazı kişilerce evinden alındıktan bir süre sonra cesedi bulunan Aydın’ın öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturmada ‘’yetkisizlik’’ kararı verdi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Vedat Aydın cinayeti dosyasını faili meçhul olaylarla ilgili soruşturma yürüten özel yetkili bir savcıya verdi. Bu arada, Aydın’ın cesedinin Diyarbakır sınırına 100 metre mesafede bulunduğu ve cesedin bulunduğu yerin Elazığ sınırları içerisinde olduğu için soruşturmanın Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütüldüğü belirtildi. Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, olayın başlangıç yerinin Diyarbakır olması nedeniyle ‘’yetkisizlik’’ kararı vererek, dosyayı Diyarbakır’a gönderdiği bildirildi. Dosyada, öldürülen Vedat Aydın’ın eşi Şükran Aydın’ın anlatımları da bulunuyor. Şükran Aydın’ın ifadesinde, gece evlerine gelen, kendilerini ‘’polis’’ olarak tanıtan silâhlı ve telsizli kişilerin eşi Vedat Aydın’ı aldığına yer veriliyor.

17.09.2009


 

Bayramda kalbinizi riske atmayın

ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, yaptığı açıklamada, yapılan birçok bilimsel araştırmanın orucun sağlığa faydalarını ortaya koyduğunu belirtti.

Oruç tutmanın biyolojik faydalarının yanı sıra Ramazan ayının manevî atmosferi sebebiyle de insan sağlığı için faydalı olduğunu ifade eden Oğuzhan, şunları söyledi: ‘’Araştırmalara göre, oruç tutmak iyi kolesterol seviyesini artırıyor, kötü kolesterol seviyesinin artmasını engelliyor. Kanın pıhtılaşmasını engelliyor. Vücutta, kalp krizini tetikleyen homosistein adı verilen maddenin azalmasını sağlıyor. Bu tür biyolojik etkilerin yanı sıra, oruç tutmak manevî açıdan da insan sağlığına fayda sağlıyor. Günümüzde her hastalığın kökeninde stres etkili oluyor. Ramazan ayının manevî ortamında aşırı hırs ve kin gibi stresi arttıran olumsuz duygular azalıyor. İnsanlar, şükretmeyi öğreniyor. Bu tür stresi azaltıcı etkenler, insan sağlığına doğrudan olumlu etki yapıyor.’’

Kültürümüzde bayramlarda misafirlere ikramda bulunma geleneğinin çok yaygın olduğunu hatırlatan Oğuzhan, bu geleneğin insan sağlığını tehdit eder hale gelmemesi gerektiğini vurguladı. Ramazan ayında bir ay süreyle kalbin dinlendiğini, ancak bayram ile birlikte aniden fazla miktarda yiyecek tüketilerek kalbin yeniden yorulmaması gerektiğini ifade eden Oğuzhan, özellikle kalp, şeker ve tansiyon hastalarının bayramda sağlıklı beslenme kurallarına dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti.

17.09.2009


 

Kadir Gecesi büyük coşkuyla yaşandı

Kur’ân-i Kerim’deki Kadir Sûresi’nde ‘bin aydan daha hayırlı” olduğu bildirilen Kadir Gecesi’nde mü'minler camilere akın etti.

İstanbul’daki hemen hemen bütün camilerin dolup taştığı gecede, ellerini semaya kaldıran Müslümanlar Allah’a duâ etti.

Ramazan ayının 27. gecesinin büyük ihtimalle Kadir Gecesi olduğuna inanan Müslümanlar bu geceyi ibadetle geçirdiler. İstanbul’da özellikle Sultanahmet ve Eyüp camilerinde akşam, yatsı ve teravih namazlarını kılan İstanbullular, mevlit dinleyerek duâ etti. Yer bulamayanlar, ibadetlerini cami avluları ve çevresinde yaptı. Bursa’da ise, Ramazan ayında Temaşa-i Ramazan faaliyetleriyle Bursalılara keyifli anlar yaşatan Büyükşehir Belediyesi tarafından Kadir Gecesi’nde de vatandaşlara aşure dağıtıldı. Amasya II. Beyazıd Camii’ndeki mevlide katılan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç Dr. Fikret Karaman da ‘’Kadir Gecesinin manevî atmosferinde barış, huzur ve sükûnet vardır’’ dedi. TRT tarafından Bosna Hersek’in Goradze şehrindeki camiden dönüşümlü yayınlanan programda ilâhiler okudu, duâlar edildi. Edirne’deki Selimiye Camii’nde de Kadir Gecesi coşkusu Edirne Merkez, değişik il ve ilçelerinden, Batı Trakya’nın İskeçe ve Gümülcine şehirleri ve Bulgaristan’ın değişik şehirlerinden gelenler tarafından idrak edildi. Öte yandan İstanbul Fatih Belediyesince ‘’Sultanahmet’te Ramazan’’ faaliyetleri çerçevesinde Alman Çeşmesi’nden vatandaşlara ballı şerbet dağıtıldı.

Çorum’daki Ramazan Sokağı’nda düzenlenen Kadir Gecesi özel programında ise, dünyaca ünlü hafız Abdurrahman Sadien Kur’ân tilâveti ile dinleyenleri mest etti. Balıkesir’in Edremit ilçesinde Van’ın Ulu Cami’nde ve Samsun Bilâl-i Habeşi Mescidi’nde de İstanbul’dan getirtilen Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (asm) Sakal-ı Şerifleri ziyarete açıldı. Öte yandan Türk Kızılayı Van Şubesi, Kadir Gecesi’nde vatandaşlara helva dağıtıp kan topladı.

17.09.2009


 

Dünyada, 250 bin çocuk asker var

DÜNYADA yaklaşık 250 bin çocuk asker bulunduğu bildirildi.

Cenevre’de toplanan BM İnsan Hakları Konseyine rapor sunacak olan BM yetkilisi Radhika Coomaraswamy, düzenlediği basın toplantısında, “Tahminlerimize göre, silâhlı kuvvetler ve isyancı grupların silâh altına aldığı çocukların sayısı 250 bin civarında” dedi. BM yetkilisi, “Silâhlı çatışmalara giren çocuklar için bu sene çok zorlu geçti. Gazze’de çocuklar açısından korkunç şeyler oldu” dedi. Sri Lanka, Pakistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Irak ve Afganistan’da çocuk askerler bulunduğuna işaret eden BM yetkilisi, bu ülkelerdeki çatışmaların çok can aldığını, aralarında çocukların da bulunduğu büyük kitlelerin göç etmek zorunda kaldığını anlattı. Terörle mücadeleye de işaret eden yetkili, terörle mücadele edilirken sivillerin ve çocukların hedef tahtası haline gelebildiğine dikkati çekti.

17.09.2009


 

Evler de dumansız hava sahası oluyor

FRANSIZ bilim adamları tarafından yapılan çalışmada, iş yerleri ve restoranlarda sigaranın yasaklanmasıyla, evlerin yarısından fazlasında sigara içilmediği, yüzde 75’inde ise sigarayı kısıtlayan kurallar konduğu belirlendi.

Avrupa Solunum Derneği tarafından, yaklaşık yirmi bin solunum hastalıkları uzmanı, alana ilişkin en son bilimsel gelişmeleri tartışmak üzere Viyana’da düzenlenen ‘’Avrupa Solunum Kongresi’’nde bir araya geldi. Kongreye katılan Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, kongrede, Avrupa haritası üzerinde sigara mücadelesi konusunda başarılı ülkelerin belirlendiğini dile getirerek ‘’İngiltere, İrlanda, Türkiye işaretlendi ve Türkiye ile gurur duyulduğu ifade edildi’’ dedi. Sözkonusu kongrede Paris Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bertrand Dautzenberg tarafından yapılan bir araştırma sonucunda, dumansız hava sahası uygulamasına geçilen bölgelerdeki evlerin yarısından fazlasında artık sigara içilmediği, yüzde 75’inde ise sigarayı kısıtlayan kurallar konduğu belirlendiği ifade edildi. Bu arada New York’ta yetkililerin parklar ve plajlarda da sigara yasağı getireceği bildirildi.

17.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.