18 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bir Sahabenin Günlüğü

Peygamberimizin (asm) güzel tavırlarına dair -

Şaban, Hicretin 12. Senesi, Şam

Geçenlerde Medine’den Şam’a ticaret yapmaya gelen Ensarlı bir zatla karşılaştım. Onu görünce sanki kırk yıllık dostumu görmüş gibi oldum. Onunla beraber Peygamberimizin (asm) etrafında halka olmuş, yan yana namaz kılmıştık. Benimle Şam’da karşılaşmayı hiç beklemiyormuş, burada görünce çok şaşırmış. Acı acı gülümsedim ona. Medine’de neler olup bittiğini sordum. Hz. Ebû Bekir halife olmuş, ortaya çıkan yalancı peygamberlerle savaşlar yapılmıştı. Ne çok şey değişmişti, ne çok…

Nereye kadar dünyalık konuşabilirdik. Söz döndü dolaştı Efendimize (asm) geldi. İkimizin de gözleri yaşla doldu. Sanki Efendimiz (asm) dün vefat etmiş gibiydi. Daha yeni bırakıp gitmişti bizleri. Koyuverdim kendimi. Başladım ağlamaya. Bir yandan ağlıyor, bir yandan Resûl-i Ekrem’in (asm) iyiliklerini, güzelliklerini sayıyordum.

“Efendimiz bir adama rastladı mı onunla konuşur, muhatabı ayrılmadıkça da yüzünü ondan çevirmezdi.”

“Evet, evet. Muhatabıyla müsafaha yapsa, elini muhatabın elinden çekmezdi. İlk çeken muhatabı olurdu” dedi Ensarlı zat da.

“O kadar kibardı işte Efendimiz. Onun dizlerinin, yanında oturan arkadaşının dizlerinden ileri çıktığı da görülmemiştir.” *

“Allah’ın sevgili elçisi, bize karşı ne kadar sevecen, yumuşak ve hoşgörülüydü.”

Bir yandan o, bir yandan ben ağlıyorum…

***

Günlük burada sona ermişti. Ne defteri yazan sahabenin ismi vardı, ne de başka bir ipucu. Arapça’dan Osmanlıca’ya kimin tercüme ettiğine dair bir bilgi de yoktu. Sahabenin âkıbeti ne olmuştu? Neden yazmaya devam edememişti? Peygamberimize (asm) dair her ne varsa yazıp, deftere not alacağına dair bir karar almış olmasına rağmen, niçin bu kararını gerçekleştirememişti?

Sorular… Sorular… Cevaplarına hiçbir zaman ulaşamayacağımı bildiğim sorular… Saatime baktım, sabaha az bir vakit kalmıştı. Sadece bir akşamda, adını bile bilmediğim bu sahabenin anlattıklarıyla tâ Asr-ı Saadet’e gitmiş, Peygamberimizin (asm) sohbet halkasına katılan, sahabe ile mescitte yaşayan bir Ehl-i Suffa olup çıkmıştım. Sabah ezanları okunurken, günlüğü kapadım. Yeni bir güne bambaşka düşüncelerle başlıyordum.

* Kütüb-i Sitte, 17: 1119

18.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Ramazan takvimi

  BİR ÂYET, BİR YORUM

  Bir Sahabenin Günlüğü

  PEYGAMBER KISSALARI

  RİSÂLE-İ NUR’DAN SORULAR VE CEVAPLAR

  Mübarek Ramazan'ın sonunda

  RAMAZAN HÂLLERİ

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ

  İLMİHAL

  MİNİ HİKÂYELER

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ

  DOSTLARA DUÂLAR

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.