18 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

RAMAZAN HÂLLERİ

Sayılı günlerin sonuna doğru… - OSMAN ZENGİN

Daha dün gibi başlayıp, çabucak geçen bu seneki Ramazan-ı Şerif’in başında, hemen ikinci günde yazdığımız “Eyyâmen ma’dûdât (sayılı günler)” başlıklı yazımızda ne demiştik?

“...‘eyyâmen ma’dûdât’ diye başlayan 184. âyet okununca ben çok mütehassis olurum. ‘Bunlar sayılı günlerdir’ deyip, daha başında, sayılı günlerin çabuk geçeceği imasında bulununca, Ramazan’ın çabuk gelip geçeceği aklıma gelir ve mahzun olurum. Hele bu âyeti Ramazanın son günlerinde okuyunca veya dinleyince hüznüm daha da artar. Yıllar önce (30 yılı geçmiş) Ankara’da, gençliğimde dinlediğimiz Kahire Radyosu’nda (o zaman banda çektiğim ve hâlâ da dinlediğim) o âyetin de içinde geçtiği kısmı okuyan hafızın sesindeki hüznün karışmasıyla daha da acâip oluyor insan…”

Ve işte sona geldik. Yani, bazıları epey telâşelenmişti. “Ya ne yapacağız bu Ramazanda? Bir taraftan yaz, sıcak. Bir taraftan günler uzun, hem de bu sene otuz gün” diye. Biz de demiştik ki: “Kardeşim hiç korkmayın! Oruç, Cenâb-ı Hakk’ın taahhüdündedir. Onun rızası için yapılan bu ibadetin hem mükâfatını, hem de sabrını verir O.” Gerçekten de, şimdi kime sorsam, “Allah, Allah! Ya, bu seneki Ramazan’ı biz hiç anlamadık, hem çabuk geçti, hem de kolay” Elbette öyle. Biz Allah’a hulus-i kalple yönelelim, bakalım Rabbimiz bizlere nasıl muâmele ediyor?

Aslında biten ve geçen Ramazan değil, bizim ömrümüz, gençliğimiz ve hayatımızdır. Biz bunları istikamet dairesinde geçirir, Rabbimizin emrinden, Peygamberimizin (asm) yolundan gidersek, ne Ramazanın geçip gittiği bize gam, ne de geçen zaman. Zaten de İnşaallah sağ kalanlar için gelecek seneki Ramazan da çabuk gelir İnşaallah. Hem şunun şurasında ne kaldı ki? On bir ay dediğimiz çok çabuk geçer! (Bu arada Paşalıoğlu Ağabeyin de kulakları çınlasın mübarek beldelerde. Bu son cümleyi, biraz da ona atfen öyle yazdım. Geçmişteki bir Ramazan sayfamızın takvimlerini o yazmış; ikinci günü yazarken “Bugün Ramazan oldu iki / Geriye ne kaldı ki?” demiş, tâ başından herkesi güldürmüştü.)

18.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Ramazan takvimi

  BİR ÂYET, BİR YORUM

  Bir Sahabenin Günlüğü

  PEYGAMBER KISSALARI

  RİSÂLE-İ NUR’DAN SORULAR VE CEVAPLAR

  Mübarek Ramazan'ın sonunda

  RAMAZAN HÂLLERİ

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ

  İLMİHAL

  MİNİ HİKÂYELER

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ

  DOSTLARA DUÂLAR

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.