24 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Yahudi lobisi seçtirmedi

UNESCO Genel Direktörlüğü için en güçlü aday olarak gösterilen Mısır Kültür Bakanı Faruk Hüsni, Yahudi lobilerinin de aleyhteki propagandasının sonucu olarak bu göreve seçilemedi.

Yahudi lobisinden Mısırlı bakana engel

BİRLEŞMİŞ Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörlüğü için en güçlü aday olarak gösterilen Mısır Kültür Bakanı Faruk Hüsni, Yahudi lobilerinin de aleyhteki propagandasının sonucu olarak bu göreve seçilemedi. Örgütün 58 üyeli yürütme komitesinde yapılan beşinci tur oylama sonucu Bulgar Irina Bokova 31 oy alarak 27 üyenin desteğini sağlayan Hüsni’yi mağlûp etti. Seçim sonucu İsrail ve ABD’deki Yahudi lobileri tarafından sevinçle karşılandı. Geçtiğimiz yıl parlamentoda yaptığı bir konuşmada Hüsni’nin söylediği öne sürülen ‘Mısır kütüphanelerinde İsrailli bir kitap bulursam kendi ellerimle hemen yakarım.’ yönündeki ifadeler Yahudi lobilerini ayağa kaldırmış ve başta basın yayın kuruluşları yoluyla olmak üzere Hüsni aleyhine kampanyalar başlatılmıştı.

24.09.2009


 

HAMAS’tan üçlü görüşmeye kınama

FİLİSTİNLİ örgüt Hamas, New York’ta önceki akşam BM gözetiminde yapılan ABD-Filistin-İsrail zirvesini kınadı.

Hamas sözcüsü Sami Ebuzuhri, AFP muhabirine verdiği mülakatta, “özerk yönetim lideri Mahmud Abbas’ın Filistinlileri temsil etme yetkisi bulunmadığını” söyledi. Sözcü, “Abbas’ın toplantıya katılmasını kınıyoruz. Abbas, Filistinlileri temsil ettiğini söyleyemez, sadece kendi hareketi Fetih’i temsil edebilir. Toplantı, Abbas’ın, yeni yerleşim birimleri açmayı durdurmadan İsrail’le müzakere etmeme vaadini yerini getirmediğini de gösterdi” dedi. ABD Başkanı Barack Obama’yı da “Filistinlilere İsrail işgalini kabul ettirmeye çalışmakla” suçlayan sözcü, bütün Arapların Amerikan baskısını reddetmeleri için çağrıda bulundu. Obama, Orta Doğu müzakerelerine zemin hazırlamak amacıyla New York’ta önceki akşam Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile üçlü zirvede bir araya gelmişti.

24.09.2009


 

Darbeciler, Zelaya ile diyaloğa hazır

HONDURAS'TA darbeciler tarafından devlet başkanı yapılan Roberto Micheletti, devrik başkan Manuel Zelaya ile diyaloğa hazır olduğunu bildirdi.

Micheletti, Dışişleri Bakanı Carlos Lopez tarafından basın toplantısında okunan yazılı açıklamasında, Tegucigalpa’daki Brezilya Büyükelçiliğine sığınan Zelaya’yla diyaloğa girmeye hazır olduğunu belirtti, diyaloğun başlayabilmesi için Zelaya’nın kasımda başkanlık seçimi yapılmasını kabul etmesini şart koştu. Micheletti, “29 Kasım’da yapılması öngörülen başkanlık seçimini kabul ettiğini alenen açıklarsa Zelaya’yla diyaloğa hazırım” ifadesini kullandı. 28 Haziran’da darbeyle devrilen ve sürgüne gönderilen Zelaya, Pazartesi günü gizlice Tegucigalpa’ya dönmüş ve Brezilya büyükelçiliğine sığınmıştı. Büyükelçilik kuşatma altında tutuluyor.

24.09.2009


 

Amerika’da idam

AMERİKA Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletinde 14 yıl önce 3 kişiyi öldürmekten suçlu bulunan kişi idam edildi. 37 yaşındaki Christopher Coleman’ın idam cezasının zehirli iğneyle infaz edildiği belirtildi.

Coleman, bu yıl Teksas’ta zehirli iğneyle idam edilen 18’inci mahkûm oldu. ABD’de bazı eyaletlerde idam cezası uygulanıyor.

24.09.2009


 

Moskova’da camiler yetmiyor

RUS İtar-Tass ajansı binasında basın toplantısı düzenleyen Gaynuddin, Moskova’da toplam beş caminin faaliyet göstermesini çok eksik bulduklarını belirtti.

Gaynuddin, “Moskova’da bugün yaklaşık iki milyon Müslüman yaşıyor, ama toplam beş camimiz var. Ve bu camiler büyük değil, dolayısıyla Müslümanların ibadetleri açısından ihtiyaçlarını karşılamıyor.” şeklinde konuştu.

Müslüman olmayan ülkelerdeki camileri örnek gösteren Gaynuddin, Moskova’da yeni camiler inşa edilmesi için herkesi göreve çağırdı. Rusya müftüsü, “Toplam 250 bin Müslüman’ın yaşadığı Pekin’de 70 cami faaliyet gösteriyor. Sadece Moskova ve Moskova çevresi değil, aynı zamanda Rusya’nın başka bölgelerinde de cami inşaatı için arazi tahsisinde zorluklar yaşıyoruz. Örneğin Soçi şehrinde caminin olmaması. Ki burada 15 yıldan fazladır Müslümanlar var. Ama bizim bu konudaki isteğimize cevap olarak Soçi Belediye Başkanı şehirden 100 kilometre uzaklıktaki bir kasabada bize yer gösterdi. Bu teklifi olumsuz buluyorum.” dedi.

“BAYRAMDA İNSANLARIMIZ SOKAKTA NAMAZ KILIYOR”

Gaynuddın, Moskova’da yeni camilerin inşa edilmesi için Moskova Belediyesi ile görüşmeler yaparak konuyu gündeme getireceklerini de söyledi. Gaynuddin, “Müslüman bayramlarında insanlar cami çevresindeki sokaklarda namaz kılıyor. Güvenlik güçlerinin verdiği bilgiye göre, bayram günlerinde Moskova’daki bir camide yer bulamayarak dışarıda namaz kılanların sayısı 60 bini aştı. Müslüman vatandaşlarımızın dinî hayatları için gereken şartları oluşturmamız lâzım. Eğer biz insanları kar ve yağmurlu toprakta, kaldırımda namaz kılmaya mecbur edersek, bu sosyal patlamaya yol açar.” diye konuştu.

“MOSKOVA’YA 30-40 CAMİ LÂZIM”

Rusya Müftüler Konseyi eşbaşkanı Nafigulla Aşirov ise Moskova’da 30-40 caminin inşa edilmesini teklif etti. Aşirov, “Moskova’da bugün yaklaşık 800-900 kilise var. Moskova’da nüfusun yüzde 10’u Müslüman, dolayısıyla başşehirde yaklaşık 30-40 caminin olması lâzım.” dedi.

24.09.2009


 

Sri Lanka’da yüzbinlerce sivil zor durumda

Srİ Lanka’nIn, iç savaşın sona ermesinden bu yana kamplarda tuttuğu yüz binlerce sivili serbest bırakması için dünya liderlerinin baskı oluşturması çağrısında bulunuldu.

Merkezi New York’ta bulunan uluslar arası İnsan Hakları Örgütü, dünya liderlerine, bu haftaki BM genel kurulu oturumları sırasında Sri Lanka Başbakanı Ratnasiri Wickramanayake ile görüşerek, bu konuyu gündeme getirmeleri çağrısı yaptı. İnsan Hakları örgütünün Asya sorumlusu Brad Adams, Sri Lanka’da “Gözaltı kamplarında hapsedilen sivillerin, hükümet fırsat bulduğunda değil, şimdi özgür olma hakkı var” dedi. Adams, Sri Lanka hükümetinin, kamptakilerden kaybolanlar olduğu, farklı kamplarda bulunan aile üyelerinin birleşemediği, buradakilerin sağlık kontrolü ve bakımı yaptıramadığı iddialarıyla da ilgilenmesi gerektiğini belirtti. Ayrılıkçı Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları ile hükümet güçleri arasında ülkenin kuzeyinde geçen mayısta çıkan şiddetli çatışmalar sırasında yaklaşık 300 bin sivil kaçmıştı. Tamil kökenli siviller, çatışmaların örgüt yönetiminin çökertilmesiyle 18 Mayısta sona ermesinden bu yana ordunun idaresindeki kamplarda tutuluyor.

24.09.2009


 

Zevahiri’den Obama’ya tehdit

TERÖR örgütü El Kaide’nin iki numaralı ismi Eyman El Zevahiri, ‘’ABD Başkanı Barack Obama’nın sonunun Müslümanların elinden olacağı’’ ifadesini kullandı. Örgüt, ABD’deki 11 Eylül terör saldırılarının 8. yıl dönümü dolayısıyla genellikle örgüt üyeleri tarafından kullanılan internet sitelerinde 106 dakikalık yeni video görüntüleri yayınladı.

Arapça yayınlanan görüntülerde, önce küresel mali kriz ve Barack Obama’nın ABD Başkanı seçilmesi dahil geçen yılın olayları gözden geçiriliyor ve birkaç önde gelen El Kaide üyesinin açıklamalarına yer veriliyor. Zevahiri ise konuşmasında Obama’ya hitaben, ‘’Allah’ın izniyle sonun Müslümanların ellerinden olacak’’ diyor. El Kaide lideri Usame bin Ladin de 14 Eylül’de yayınlanan video görüntülerinde, ABD hükümetinin İsrail ile yakın bağları sebebiyle Amerikan halkına uyarı mesajı yayınlamıştı.

24.09.2009


 

Hindistan kuraklığın pençesinde

HİNDİSTAN, 1972’den bu yana en kötü kuraklık felâketiyle boğuşuyor.

Meteoroloji yetkilileri, muson yağmurlarının yetersiz olması sebebiyle pirinç, şeker kamışı ve fıstık tarlalarının kuruduğunu, elektrik üretimi ve kışın sulamada kullanılan başlıca kaynaklarda su birikmediğini belirttiler. Kuraklık sebebiyle 235 milyon köylünün maddi sıkıntı çektiği de bildirildi.

24.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.