27 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Medya okuryazarlığı zorunlu ders oluyor

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, ilköğretim ikinci kademeye devam eden öğrenciler ve velilerine, ‘’medya okuryazarlığı dersini seçmeleri’’ çağrısında bulundu.

Dursun, yaptığı açıklamada, medya okuryazarlığı dersinin ilköğretimin ikinci kademesinde 2006’dan itibaren seçmeli ders olarak okutulduğunu, 5 pilot okulda başlayan uygulamanın 3 yılda bütün Türkiye’ye yayıldığını hatırlattı. Geçen yıl öğrencilerin yüzde 27’sinin medya okuryazarlığı dersini seçtiğini belirten Dursun, bu yıl da dersin yüzde 50’ye yakın bir oranda tercih edilmesini beklediklerini söyledi.

Millî Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun da yeni eğitim-öğretim yılı açış konuşmasında medya okuryazarlığı dersinin önemine vurgu yaptığını hatırlaatan Dursun, bunun önemli bir gelişme olduğunu dile getirdi.

Yeni ders yılının başladığını ve öğrencilerin ders seçme telâşında olduklarını ifade eden Dursun, ‘’Bugünlerde ders seçecek öğrencilerimizin ve onları yönlendirecek velilerimizin medya okuryazarlığı dersini tercih etmelerini, öğrencilerin medya konusunda belli bir eğitim almalarını önemsiyoruz’’ diye konuştu.

BU DERS, AB SÜRECİNE

OLUMLU KATKI YAPACAK

RTÜK olarak başından beri dersin zorunlu olmasını savunduklarını ancak müfredatta hemen değişiklik yapmanın çok kolay olmadığını ifade eden Dursun, dersin önce seçmeli olması, belli bir tecrübe sağlandıktan sonra zorunlu hale getirilmesi yönünde bir politika belirlendiğini anlattı. Talim Terbiye Kurulunun geçen hafta yaptığı toplantıda, dersin zorunlu olması ve iletişim fakültesi mezunu öğretmenlerce okutulması yönünde bir karar aldığını bildiren Dursun, önümüzdeki yıllarda ilköğretimin ikinci kademesinde medya okuryazarlığının zorunlu ders olarak okutulacağını kaydetti.

TOPLUM, BU DERSLE TANIŞMALI

Toplumun bütün kesimlerinin bu dersle tanışması gerektiğini belirten Dursun, sadece ilköğretimin ikinci kademesinin değil, ilk kademenin, hatta okul öncesinin bile basitleştirilmiş bir müfredatla bu dersten yararlanabileceğini söyledi. Dursun, medyanın doğru anlamlandırılması için yetişkinlere yönelik programlar da düzenlenebileceğini dile getirdi. RTÜK’ün medya okuryazarlığı dersini tavsiye eden spot filmler hazırlayarak televizyon kanallarına gönderdiğini bildiren Dursun, önümüzdeki günlerde spot filmlerin yayımlanmaya başlayacağını anlattı. Dursun, ayrıca yayın durdurma cezası verilen programların yerine TV kanallarına sağlanan ikame programlarda da medya okuryazarlığı dersinin muhtevasını tanıtıcı konulara yer vereceklerini kaydetti.

ÇOCUKLAR GELECEĞİMİZ

‘’Çocuklarımız toplumumuzun geleceği... Yayıncılar da ebeveynler de özenli olmalı” diyen Dursun, “Sembolik işaretler, sıradan şeyler değil. İzleyiciyi bilgilendirmeye yönelik çabalar. Çocuklarımızın ona göre ekran karşısında durmalarına müsaade etmeliyiz. Burada görev ebeveynlere düşüyor.’’ RTÜK’ün bir sansür kurumu olmadığını vurgulayan Dursun, televizyonlarda gösterilen sinema filmleri, diziler, müzik eğlence programlarının, ilgili yasalara ve normlara aykırı unsurlar bulunması durumunda raporlandığını anlattı. Dursun, bu raporların üst kurulda değerlendirildiğini, gerekli durumlarda müeyyide uygulandığını kaydetti. Zaman zaman ‘’bu programı niye kaldırmıyorsunuz’’ gibi söylemlerle karşılaştıklarını dile getiren Dursun, ‘’Biz asla programı yayından kaldırma ya da program içeriğini önceden kontrol etme yetkisine sahip değiliz. Program yayımlandıktan sonra ihlâl içeren durumları değerlendiriyoruz. İlgili kurumları uyarıp, para cezası ya da program durdurma cezası veriyoruz’’ diye konuştu.

27.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  G.Kurmay’a karargâh evleri ve darbe soruları

  Son Osmanlı duâlarla uğurlandı

  Hristofyas anlaşmaya sadık kalsın

  Vize kalktı geçişler arttı

  Karargâh Evlerini soruşturan askerî savcı Üçok tutuklandı

  C. G’ye yardıma 3 tutuklama

  Nehir kenarında mühimmat

  Nişan dönüşü kaza: 4 ölü

  Her okula bir polis

  Belirsizlik ve risk sürüyor

  37 gazeteci cezaevinde

  Karşılıksız çek, yüzde 43,7 arttı

  Kredi kartı borçluları Temmuz’da artış gösterdi

  SPK’dan, Doğan Grubu’na suç duyurusu

  Topkapı Sarayı dış karakol binası açıldı

  Derelerin, risk haritası çıkarılacak

  Edirne’de, 37 kaçak yakalandı

  Bakan Ergün, futbol oynarken ayağını burktu

  Eğitimde okula uyum, başarının ilk adımıdır

  Medya okuryazarlığı zorunlu ders oluyor

  Bu yıl eğitim ve öğretim dönemi çok zorlu geçecek

  Zafer Havalimanı için ihale hazırlıkları tamam

  Kalkan ilçesi, Avrupalı turistlerin gözdesi

  Otları, kurdukları teleferikle taşıyorlar

  Erzurum YURT-KUR’da, '2011 Universiade' bereketi

  Bismil’de, 8 bin yıllık tarih gün yüzüne çıktı

  Sertifikasız atmacacı kalmayacak

  Ağaç dikerek işe kavuşacaklar

  Afet risk haritası şart

  Denizli’de çevre toplantısı yapılacak

  Kaş’ta av yasağı isteği

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.