02 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Endonezya’da deprem acısı

Endonezya’nın Sumatra Adasındaki Padang şehrinde meydana gelen depremde ölenlerin sayısı 529’a çıkarken, yaralı sayısının ise 421 olduğu bildirildi. Deprem sırasında yıkılan ev ve binaların enkazında çalışmaların sürdüğü ve ölü sayısının artabileceği belirtildi.

Dünya beşik gibi

Endonezya Sosyal İlişkiler Bakanlığı kriz masasında bir yetkili, depremin vurduğu Sumarta Adasındaki Padang şehri ve çevresindeki bölgelerde ölü sayısının 529’a yükseldiğini ve daha da artmasından endişe edildiğini ifade etti. Depremde ölenlerin sayısının binleri bulabileceğinden endişe edilirken, dün sabah Endonezya’nın batısında 6.9 şiddetinde yeni bir deprem daha meydana geldi. Dün yerel saatle 08:52’de meydana gelen 6.9 şiddetinde depremin, Çarşamba meydana gelen depremin merkez üssüne 280 kilometre yakınlıkta olduğu belirtildi. Bu arada Büyük Okyanus’un güneyindeki Samoa takımadalarında meydana gelen depremin yol açtığı tsunamide ölenlerin sayısının da 149’a çıktığı açıklandı. Samoa Başbakanı Tuilaepa Sailele, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesindeki ölü sayısının 110 olduğunu söyledi. 8 şiddetindeki depremde Amerikan Samoası’nda ölü sayısının 30, Tonga’da da 9 olduğu belirtiliyor. Samoa polis yetkilileri, kayıpları bulma çalışmalarının 2-3 hafta sürebileceğini, ölü sayısının artabileceğini söyledi.

Dünyadaki depremler dün bunlarla kalmadı. ABD’nin California eyaletinde de anlık ölçere göre 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi.

ASYA, 10 YILDIR ÇOK SALLANIYOR

Dünya bir beşik gibi sallanırken, Asya’da son 10 yılda meydana gelen en yıkıcı depremler ise şöyle oldu: -20 Eylül 1999: Tayvan’da Richter ölçeğine göre 7,6 büyüklüğünde meydana gelen depremde yaklaşık 2500 kişi öldü, 11 bin 300 kişi yaralandı. -26 Ocak 2001: Hindistan’ın Gucarat eyaletinde 7,9’luk depremde 20 binden fazla kişi öldü. -24 Şubat 2003: Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde 280’den fazla kişi öldü, 4 bin kişi yaralandı. -26 Aralık 2004: Endonezya’nın Sumatra adası açıklarında 9,1 büyüklüğünde depremde 168 bini Endonezyalı toplam 220 bin kişi öldü. -28 Mart 2005: Endonezya’nın Nias adasında 8,7 büyüklüğündeki depremde 900 kişi öldü, 6 bin kişi yaralandı. -8 Ekim 2005: Pakistan’ın Keşmir bölgesinde meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremde, Pakistan ve Hindistan’da en az 75 bin kişi öldü. -27 Mayıs 2006: Endonezya’nın Cava adasında meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremde 6 bine yakın kişi öldü, 50 bin kadar kişi yaralandı. -17 Temmuz 2006: Deniz dibinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem ve ardından tsunami, Cava Adasının güneybatı kıyısında en az 650 can aldı, bine yakın kişi yaralandı. -12 Mart 2008: Çin’in Sichuan eyaletinde meydana gelen 8 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 87 bin kişi öldü. -29 Ekim 2008: Pakistan’ın Belucistan eyaletindeki depremde en az 300 kişi öldü. -29 Eylül 2009: Pasifik’de Samoa adalarında meydana gelen 8,3 büyüklüğündeki deprem ve ardından meydana gelen tsunamide yaklaşık 150 kişi öldü.

02.10.2009


 

KETSANA YIKTI GEÇTİ, YENİ KASIRGA YOLDA

Fİlİpİnler’den sonra Vietnam’ı ve Kamboçya’yı vuran Ketsana Kasırgasının, en az 380 kişinin ölümüne yol açtığı bildirildi.

Son yayımlanan sayılar, Filipinler’de 277 kişinin öldüğünü ve bu ülkenin kasırgaya en fazla kurban veren ülke olduğunu gösteriyor. Ketsana’dan etkilenin kişilerin sayısının da 2,5 milyonu bulduğu belirtiliyor. Vietnamlı yetkililer, Vietnam’ın orta kesimini Salı günü vuran kasırganın bu ülkede 92 kişinin ölümüne ve 19 kişinin kaybolmasına yol açtığını kaydettiler. Vietnam’ı vurduktan sonra, Kestana Kamboçya’ya geçmişti. Bu ükede kasırga sebebiyle 11 kişi vefat etti. Filipinler’i hafta sonu etkisi altına alan Ketsana’nın, ülkede son 40 yıldan beri görülen en şiddetli sağanak yağış ve büyük sel felâketine sebep olduğu ifade ediliyor. Filipinli yetkililer, hızı saatte 175 ile 200 kilometre rüzgârlarla ilerleyen Parma adındaki ikinci bir kasırganın Cumartesi günü Filipinler’i vurmasından endişe ettiklerini bildirdiler.

02.10.2009


 

İran’la, nükleer müzakereler başladı

İran, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimî üyesi ve Almanya ile nükleer müzakerelere başladı. Müzakereler, İsviçre’nin Cenevre şehrinde hükümete ait bir villada yapılıyor.

Müzakerelere İran adına Millî Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve nükleer konulardaki başmüzakereci Said Celili tarafından temsil ediliyor. Diğer ülkeleri ise AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana temsil ediyor. İran’ı uranyum zenginleştirmekten vazgeçirmeye çalışan ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya, bu ülkeye yeniden müzakerelere başlaması için yeni teklif paketi sunmuştu. Müzakereler, Solana’nın 5+1 ülkelerinin yeni teklifini İran’a iletmesinden bir yıl sonra gerçekleştiriyor. Son bir yılda Solana ve Celili birkaç kez bir araya gelerek müzakerelere zemin hazırlamıştı.

02.10.2009


 

İrlanda, Lizbon Anlaşmasını oyluyor

Yenİ AB anayasası Lizbon Anlaşmasını referanduma götüren tek AB üyesi olan İrlanda, geçen yılki referandumda “hayır” cephesinin yüzde 53’ü aşmasıyla yaşadığı şoku bugün düzenlenecek ikinci referandumda atmayı umuyor.

Geçen yılki referandum başarısızlığında dönemin AB Dönem Başkanı Bernard Kouchner’in, oylama öncesinde İrlandalıları “Başarısızlığın kurbanı siz olursunuz. AB’den Başkalarından çok faydalanan sizlersiniz” şeklinde tehdit etmesi etkili olmuştu. Böyle bir açıklamanın daha önce AB anayasasını referandumda reddeden bir ülkeden gelmiş olması tepki çekmişti. Referandumun hemen öncesindeki kamuoyu yoklamaları, yüzde 55’i bulan “evet” cephesine karşı “hayır” yandaşlarını yüzde 27’de gösteriyor. İrlandalıların yüzde 18’i de kararsızlığını koruyor.

02.10.2009


 

Türkiye, terör tazminatı ödeyecek

KuşadasI’nda bir dolmuşta patlayan bomba sonucu vefat eden Helyn Bennett’in ailesi, Türkiye’nin 1 milyon Sterlin tazminat ödemeyi kabul ettiğini açıkladı.

2005 yılında Kuşadası’nda tatil yapan Helyn Bennett (21), dolmuşta patlayan bomba sonucu vefat etmişti. Helyn Bennett’in yanı sıra akrabaları Stephen Stables, Adam Megoran, Toni Punshon, Sam Punson ve Michael Aspinal de terör saldırısında ağır yaralanmıştı. İngiltere tarihinde ilk kez bir terör mağduru, başka bir ülkeden tazminat almaya hak kazanmış oldu.

02.10.2009


 

Çin, gövde gösterisi yaptı

ÇİN Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 60. yıl dönümü, başşehir Pekin’deki Tiananmen meydanında düzenlenen askerî geçit töreni ve halk yürüyüşüyle kutlandı.

Törende, “Changjian (Uzun Kılıç) 10” tipi cruise füzeleri ilk kez tanıtılırken, “Kar Leoparı” adı verilen komando birliği, muhabere birliği, pilotsuz keşif uçakları ve cruise füzeleri, seyyar radarlar ve bazı kadın asker kıt’aları millî bayram kutlamalarında ilk kez yer aldı.

02.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.