05 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Nijerya’da yüzlerce gerilla, ‘şartsız af’la silâh bıraktı

NİJERYA Devlet Başkanı Umaru Yar’Adua’nın şartsız af önerisini kabul eden yüzlerce gerilla, liderleriyle birlikte dün silâh bıraktı. Ülkenin petrol bölgesi olan Nijer Deltası’nda yıllardır saldırılar düzenleyen gerilla liderleri Ateke Tom ve Farah Dagogo, gerillalarla birlikte Port Harcourt şehrine gelerek silâh bırakma törenine katıldılar.

Silâh bırakma töreninde konuşan Njierya Savunma Bakanı Godwin Abbe, Nijerya Devlet Başkanı’nın, gerillaların isyan etmesine neden olan sorunları anladığını belirterek, ‘’Kendisi bizi neyin kızdırdığını anlıyor. Bütün istediği biraz sabır’’ dedi. Gerilla lideri Tom ise törende yaptığı konuşmada, ‘’Henüz silâh bırakmayanları da silâhlarını bırakmaya çağırıyorum. (Devlet Başkanı) Yar’Adua’nın samimî olduğuna inanıyorum. Nijer Deltası’nı kalkındırmak istiyor, öyleyse gelin ona bir şans verelim’’ diye konuştu. Farah Dagogo ise Devlet Güvenlik Servisi karargâhında yapılan ayrı bir silâhları bırakma töreninde yaptığı konuşmada, ‘’Bu bir teslim olma değildir. Hâlâ körfezde savaşmayı sürdürmeye niyetli binlerce insan var. Ancak hükümetin yapacakları kardeşlerimizi kazanabilir’’ dedi.

Bölgedeki ana gerilla örgütü Nijer Deltası Kurtuluş Hareketi adına yapılan bir açıklamada ise, Dagogo’nun ‘’kapıya konulduğu’’ belirtilerek, örgütün yeni komutanlarla yakında mücadelesini sürdüreceği kaydedildi. Ancak örgütün bölündüğü ve zayıfladığı, asıl lideri olduğu sanılan Henry Okah’ın zaten daha önceden af önerisini kabul ettiği, son önemli gerilla komutanı Government Tompolo’nun da yarın başşehir Abuja’da devlet başkanı Yar’Adua ile görüştükten sonra silâh bırakmasının beklendiği bildirildi. Af teklifinin süresi yarın gece yarısı sona eriyor. Devlet başkanı danışmanı Timi Alaibe, ‘’genel olarak ana grupların silâhlarını bıraktıklarını’’ belirterek, ‘’Nijer Deltası’ndaki küçük genç grupların da yarın gece yarısına dek silâhlarını bırakacağını umuyoruz’’ diye konuştu. Dort Harcourt / aa

05.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İngiltere’yi korku sardı

  8 AMERİKAN ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

  İHH,Endonezya’da yara sarıyor

  ESKİ BAKAN ÖLÜ BULUNDU

  FİLİPİNLER’DE 12 KİŞİ ÖLDÜ

  Mübarek, İsrail'den görüşmeye başlamasını istedi

  FT: Blair favori aday

  Filistin Ekonomi Bakanı Huri'den, protesto istifası

  Nijerya’da yüzlerce gerilla, ‘şartsız af’la silâh bıraktı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.