05 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Aya İrini Müzesi’nde restorasyon

TOPKAPI Sarayı’nın dış avlusunda yer alan Aya İrini Müzesi’nin dış cephesi, İstanbul 2010 Kültür Başkenti faaliyetleri kapsamında onarılacak.

Konuyla ilgili bilgi veren Ayasoyfa Müzesi Başkanı Doç. Dr. A. Haluk Dursun, Ayasofya grubuna bağlı olan Aya İrini Müzesi’nde yapılacak dış cephe bakım ve onarım çalışmalarının bütçesinin 2010 Ajansı tarafından karşılanacağını belirtti. Dursun, ihale işlemlerinin bittiğini ve çalışmaların bu ay içerisinde başlayacağını belirtti.

Dursun, Doğu Roma döneminden kalma bir eser olan Müzenin, İstanbul’un birinci tepesinde bulunduğunu ve şehrin deprem bölgesinde yer alması nedeniyle hem zemindeki oynamalara, hem de dışardan rüzgâr, kar, yağmur gibi dış etkenlere açık bir bina olduğunu söyledi.

Bu sebeple binada, dış yüzeyinden içeriye giren rutubetten kaynaklanan yapısal bozuklukların ortaya çıktığını ifade eden Dursun, kar ve yağmur suları, rüzgârlar, tozlar, yabani otlar, cam kırıkları ve cam aralıklarındaki boşlukların binaya zarar verdiğini kaydetti.

AYA İRİNİ MÜZESİ

BİZANSLILARIN ‘’Patrikhane şapeli’’ diye niteledikleri Aya İrini, 8. ve 9. yüzyıllarda yaşanan şiddetli depremlerde hasar gördü. İstanbul’un fethinden sonra Topkapı Sarayı’nı çevreleyen Sur-ı Sultani içersinde kalması dolayısıyla camiye çevrilmediği için önemli bir mimarî değişikliği uğramayan Aya İrini, önce iç cephane, sonra da Harbiye Nezareti’nin silâh ambarı olarak kullanıldı. 1908’de yeni bir askerî müzenin kurulması için Aya İrini’de çeşitli tarihsel malzemeler depolandı. Daha sonra açılan bu müze 1949’a kadar ‘’Askerî Müze’’ olarak hizmet verdi. 1974-1976 yılları arasında yapılan çalışmalarda nemden arındırmak amacıyla çevresindeki toprak dolguları kaldırılan müze, 1973’ten beri birçok san'at faaliyetine ev sahipliği yapıyor. İstanbul / aa

05.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Efsanelerimiz Avrupa’da

  Aya İrini Müzesi’nde restorasyon

  ‘2010 Kültür Elçileri’ eğitime başladı

  Fransa’da, Türkiye mevsimi

  BİR KİTAP Hz. Aişe (ra)

  BİR DERGİ 7edi eklim

  İletişim bir san'attır

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.