06 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Yunanistan’da yeni dönem

Yunanistan’da yapılan genel seçimler sonrası, 300 üyeli parlamentoda PASOK 160, Yeni Demokrasi Partisi (YDP) 93 sandalye kazandı. Batı Trakya’da, PASOK listesinden 2 Türk milletvekili seçildi. Seçimi kaybeden Başbakan ve YDP Genel Başkanı Karamanlis, parti başkanlığını da bıraktı.

Yunanİstan’da yapılan erken genel seçimlerden büyük zaferle çıkan PASOK lideri Yorgo Papandreu, “Bize layık olan Yunanistan’ı yeniden inşa etmeye başlıyoruz.” dedi. Zappion Sarayı’nda basın toplantısı düzenleyen Papandreu, seçim döneminde verdiği sözleri hatırlattı. “Kaybedilecek bir gün bile yok” diyen Papandreu, “Kadın erkek bütün Yunanları bundan sonraki tarih sayfalarını yazmak için bu çabaya katkı vermeye” davet etti. PASOK lideri, buna katkı yapmak isteyen partileri yanında görmek istediğini söyledi. Seçim sonucundan çok etkilendiği gözlenen ve duygulu bir konuşma yapan Papandreu, Yunan halkına güvenlerinden dolayı teşekkür etti. Ülkenin gelişmesi ve ekonomik krizden çıkması için yeniden milli bir çabaya başlayacaklarını ve bunu başaracaklarını belirten Papandreu, bu çabanın merkezinde insanın bulunacağını söyledi. Zappiyon Sarayı’na gelişinde binlerce kişi tarafından “Başbakan” sloganlarıyla karşılanan Papandreu, zorlukla içeriye girdi. Basın toplantısı sonrası yine zorlukla ilerleyebilen Papandreu’yu görüntüleyebilmek için yarışan yüzden fazla yerli ve yabancı basın mensubu ezilme tehlikesi atlattı. Sloganlar eşliğinde ilerleyen Papandreu’ya ellerinde PASOK bayraklarıyla parti sempatizanları eşlik etti. Bu sırada çok sayıda meşale yakıldı. Yunan televizyonları akşam saatlerinden gece geç saatlere kadar gelişmeleri canlı yayınlarla sürdürdü.

İçişleri Bakanlığı’nın resmi olmayan son verilerine göre 300 üyeli mecliste PASOK yüzde 43,90’lık oranla 160 milletvekili çıkarıyor. Yeni Demokrasi (YDP) ise 34,25’lik oranla 93, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) 7,32 ile 20, geçen seçimlere göre 5 milletvekili fazla alan Halkçı Ortodoks Cephe (LAOS) 15 ve Radikal Sol İttifak (SİRİZA) 4,43’le 12 sandalye alıyor.

KOSTAS KARAMANLİS, PARTİ LİDERLİĞİNDEN

İSTİFA ETTİ

Yunanİstan’da Pazar günü yapılan seçimlerden ağır bir yenilgi alarak çıkan Başbakan ve Yeni Demokrasi lideri Kostas Karamanlis, parti genel başkanlığından istifa edeceğini açıkladı. Zappion Saray’ında basın toplantısı düzenleyen Karamanlis’e YDP kurmayları eşlik etti. Karamanlis ve en yakın arkadaşlarının çok üzgün oldukları gözlendi. Seçimlerden çıkan sorumluluğu ve yanilgiyi üstlenen Karamanlis, istifa edeceğini açıkladı. YDP’yi 1 ay sonra olağanüstü kongreye götürecek olan Karamanlis, tekrar aday olmayacağını açıkladı. Partisine oy veren ve ekonomik kriz ortamında güvenenlere teşekkür eden Karamanlis, PASOK lideri Yorgo Papandreu’yu da kazandığı zafer sebebiyle kutladı. Karamanlis, “Her Yunan gibi ekonomiyle mücadelede başarılı olmasını diliyorum. Çünkü bu millî bir mesele” dedi. Karamanlis, YDP lideri olarak 4 genel seçimde patisinin başında bulunduğunu hatırlattı. Halkın bu seçimde verdiği karara saygı duyduğunu söyleyen Karamanlis, her zaman onların son sözü söylediklerini vurguladı. Karamanlis, siyasetten ayrılmayacağını partisinin çabalarını ve millî yarışlarda ilk hatta mücadele edeceğini sözlerine ilave etti. Karamanlis sonrası dönem için ise, en çok, eski başbakanlardan Konstantinos Miçotakis’in kızı dışişleri bakanı Dora Bakoyanni’nin adı geçiyor.

Yunanİstan’da Pazar günü yapılan seçimlerden ağır bir yenilgi alarak çıkan Başbakan ve Yeni Demokrasi lideri Kostas Karamanlis, parti genel başkanlığından istifa edeceğini açıkladı. Zappion Saray’ında basın toplantısı düzenleyen Karamanlis’e YDP kurmayları eşlik etti. Karamanlis ve en yakın arkadaşlarının çok üzgün oldukları gözlendi. Seçimlerden çıkan sorumluluğu ve yanilgiyi üstlenen Karamanlis, istifa edeceğini açıkladı. YDP’yi 1 ay sonra olağanüstü kongreye götürecek olan Karamanlis, tekrar aday olmayacağını açıkladı. Partisine oy veren ve ekonomik kriz ortamında güvenenlere teşekkür eden Karamanlis, PASOK lideri Yorgo Papandreu’yu da kazandığı zafer sebebiyle kutladı. Karamanlis, “Her Yunan gibi ekonomiyle mücadelede başarılı olmasını diliyorum. Çünkü bu millî bir mesele” dedi. Karamanlis, YDP lideri olarak 4 genel seçimde patisinin başında bulunduğunu hatırlattı. Halkın bu seçimde verdiği karara saygı duyduğunu söyleyen Karamanlis, her zaman onların son sözü söylediklerini vurguladı. Karamanlis, siyasetten ayrılmayacağını partisinin çabalarını ve millî yarışlarda ilk hatta mücadele edeceğini sözlerine ilave etti. Karamanlis sonrası dönem için ise, en çok, eski başbakanlardan Konstantinos Miçotakis’in kızı dışişleri bakanı Dora Bakoyanni’nin adı geçiyor. PASOK’TAN İKİ TÜRK MECLİSTE Yunanİstan’da yapılan seçimlere 14 adayla katılan Batı Trakya Türkleri, geçen dönem olduğu gibi 300 üyeli parlamentoda 2 milletvekiliyle temsil edilme başarısı gösterdi. Batı Trakya Türkleri, PASOK’un hem Gümülcine hem de İskeçe’de birinci parti çıkmasında önemli katkı yaptı. İçişleri Bakanlığı’nın kesin olmayan sonuçlarına göre PASOK, Gümülcine’de oyların yüzde 53’ünü İskeçe’de ise yüzde 58’ini aldı. Geçen dönem Gümülcine milletvekili olan Ahmet Hacıosman ile İskeçe milletvekili Çetin Mandacı’nın bu defa iktidar partisi milletvekili sıfatıyla seçilmeleri kesinleşti. Atina / cihan

06.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İlişkilerimiz mükemmel

  Yunanistan’da yeni dönem

  PAPA XVI. BENEDİCT: Materyalizm çöküş getirdi

  Yukarı Karabağ’da kilit çözülüyor

  Hindistan’da beş günlük yağmurun bilançosu 200 ölü

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.