06 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Üniversite özgür olmalı

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin, üniversitelerin, en aykırı fikirlerin bile seslendirildiği özgür ortamlar olması gerektiğini söyledi.

TBMM Başkanı Şahin, “Her şey özgür ortamlarda serpilir, gelişir. Farklılık, çeşitlilik en çok üniversitelerde olmalı” dedi.

Beykent Üniversitesi’nin 13. eğitim öğretim yıl dönümü açılış törenine katılan TBMM Başkanı Şahin, yaptığı konuşmada, içinde bulunulan çağın bilgi çağı olduğunu, ülkelerin kalkınmışlık düzeyinin bilgi ve teknolojiyi ne kadar ürettiği ile belirlendiğini söyledi. Türkiye’nin en öncelikli sorunun eğitim olduğunu belirten Şahin, “Bu konuda TBMM, üniversite açılışlarına büyük destek verdi. Üniversite kuruluşları ile ilgili Meclis’e gelen teklifler ittifakla geçmiştir. Bireylerin eğitiminin partisi olmaz çünkü. Gençlerimiz daha fazla okuma imkanına sahip olması için siyasilerimiz eğitime büyük önem vermektedir” diye konuştu.

Üniversitelerin başarısının ürettikleri patent sayısı ile ölçüldüğünü söyleyen Mehmet Ali Şahin, “Peki ne kadar patent üretiyoruz? Dünya ile kıyasladığımızda bu noktada olmamız gereken yerde değiliz. 2000 ile 2009’u kıyasladığımızda 4 kat artmış ama yeterli değil. Bu sayıyı artırmalıyız. Üniversitelerimiz sanayi ve iş çevreleri ile yakın işbiriliği içinde olmalı. Son zamanlarda bu tarz çalışmalar artıyor ve bu da memnuniyet verici bir gelişme” diye konuştu.

Üniversitelerin düşünce üretim merkezleri olduğunu söyleyen TBMM Başkanı, “Özgür düşüncenin olmadığı bir yerde hiçbir şey gelişemez. Bilim ve teknoloji özgür ortamlarda gelişir. Basma kalıp, statükocu ortamlarda buluşların, patentlerin ortaya çıkması çok zordur.” dedi. Üniversitelerin özgürlüklerin en fazla yaşandığı ortamlar olması geretiğine işaret eden Başkan Şahin, “Her şey özgür ortamlarda serpilir, gelişir. Farklılık, çeşitlilik en çok üniversitelerde olmalı.” ifadelerini kullandı. Türkiye’de demokrasi, temel hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesinde üniversitelerin öncü rolü olduğunu, bunun daha da geliştirilmesi için üniversitelerin daha aktif olması gerektiğini belirten Başkan Şahin, “Temel hak ve özgürlük konusunda daha da mesafe almamız için üniversiteler daha da aktif olmalıdır. Düşüncenin önüne set çekilmemeli. En aykırı düşünceler bile kabul edilmeli diye düşünüyorum.” dedi. İstanbul / cihan

Üniversiteler, parti uzantısı gibi siyaset yapmasın

Cumhurbaşkani Abdullah Gül, ‘’Üniversiteler partilerin buralardaki uzantısı gibi olmamalıdır. Siyasetin içine girerek değil, konjonktürlü siyasetin içine girerek değil, daha yukarı perdeden siyaset yapmalıdır’’ dedi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası’nda düzenlenen 2009-2010 akademik yıl açılış töreninde, konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerin başarılı olabilmesi için akademik özgürlüğün her şeyin başında geldiğini belirtti. Akademik özgürlüğün yanı sıra idari ve mali konuların da önemli olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bunların engel teşkil etmemesi gerektiğini vurguladı. Gül, şunları kaydetti: ‘’Ama üniversiteler idari konuları öne çıkartan, onlarla daha çok uğraşan bir kurum olursa esas işlevinin de gerisine düşer. İdari ve mali konular akademik özgürlüğün olabildiğine rahat kullanılabilmesi için yedek, destekleyici unsurlardır. Üniversite-YÖK arasındaki ilişkileri ne kadar düzgün olursa, güven ortamı ne kadar çok olursa, işbirliği ne kadar çok olursa çok daha fazla şey üreteceğimize inanıyorum. Şüphesiz ki siyaset, günlük meseleler, ülke meseleleri üniversitelerin konularıdır. Üniversiteler bunlarla hiç uğraşmasın dediğimizde, o zaman totaliter, otoriter ülkelerdeki üniversitelere dönüşür. Buradaki sınır şudur, üniversiteler tabii ki ülke meseleleriyle yakından ilgileneceklerdir. Ama biraz önce öğrenci birliği başkanının burada konuştuğu ve çok takdir ettiğim bir şekilde günlük siyasetin, partilerin buralardaki uzantısı gibi olmamalıdır. Siyasetin içine girerek değil, konjonktürlü siyasetin içine girerek değil, daha yukarı perdeden siyaset yapmalıdır. Daha büyük resmi görmelidir ki söyledikleri dikkate alınsın.” Ankara / aa

06.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  DİPLOMATLAR BEDİÜZZAMAN'I TANIMAK İSTİYOR

  Kur’ân’a yaş sınırı yanlış

  Tesettür Fuarı yılda iki defa yapılacak

  Ortak soygun noktası

  3G mağduru olmayın

  Üniversite özgür olmalı

  Sigarada kahvehanelere taviz yok

  Türkiye, reform yapmaya devam etmeli

  DİSK Başkanına silahlı saldırı

  Bilirkişi, mühimmatla ilgili kararını açıklayacak

  Pegasus sefer arttırıyor

  Bayrampaşa Belediyesinden akıllı defter

  İklim değişikliği, açlık getirecek

  Patnos’ta bina çöktü: 5 yaralı

  OECD ülkelerinde özelleştirmede 5’inciyiz

  Greenpeace üyeleri, IMF'yi protesto etti

  Petrol arama platformu geliyor

  MB: Enflasyon, düzeyini koruyacak

  En düşük memur maaşı bin 44 lira olacak

  STK’lar, milletle devlet arasında köprü

  Gazeteciler Cemiyeti görev dağılımı yaptı

  Toplantı girişi “grip” kontrolü

  Süper gökdelene, süper hızlı asansör

  Duvarların arkasını göreceğiz

  Her 10 bebekten 1’i erkenci

  Gökten sucuk yağdı

  Öğrenciler ile araçlar aynı yolu kullanıyor

  Siirt’te kamyonlara silâhlı saldırı: 1 yaralı

  Prof. Ercan’dan deprem kılavuzu

  Müze gemilere ziyartçi ilgisi

  Van’da 35 kaçak yakalandı

  Kocaeli’nde deniz otobüsleri 10 ayda 1,5 milyon kişi taşıdı

  Amanos dağlarında 65 endemik bitki korunuyor

  Burdur’da 6 köyde toplu sağım merkezi kurulacak

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.