11 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Sağlık

‘Sistit’, kadınların korkulu rüyası

KADINLARDA görülen enfeksiyonların yüzde 40’ından ‘’sistit’’in sorumlu olduğu ve kadınların yüzde 20’sinin hayatları boyunca en az bir kez sistit olduğu belirtildi. Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Ergen, idrar yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığının oldukça yüksek olduğunu ve yeni doğan dönemi hariç özellikle kız çocuklarında daha fazla görüldüğünü söyledi. Ergen, enfeksiyon riskinin 11 yaş altı kız çocuklarında yüzde 3-5, aynı yaş grubundaki erkek çocuklarında ise yüzde 1 olduğunu ifade etti. Üriner sistem enfeksiyonu olan sistitin en sık kadınlarda görüldüğünü belirterek, ‘’Kadınlarda görülen enfeksiyonların yüzde 40’ından sistit sorumludur ve kadınların yüzde 20’si yaşamları boyunca en az bir kez sistit olurlar’’ diye konuştu.

Hastalığın genellikle 20-40 yaş arasında ve menopoz sonrasında sık görüldüğünü ifade eden Ergen, bazı faktörlerin hastalığın oluşumunda etkili olduğunu bildirdi. Ergen, ‘’İdrar sondası kullanımı, hamilelik, diyabet, genital hijyene dikkat edilmemesi, önceden geçirilmiş felç gibi mesane boşalmasını engelleyebilecek durumlar, yaşlılığın ve idrar yolunda çeşitli nedenlerle oluşan daralma veya tıkanmalar, sistit oluşumunu tetikleyebilir’’ uyarısında bulundu. Ergen, idrar yaparken yanma ve sızının, sistitin en önemli belirtisi olduğuna dikkati çekerek, ‘’sık idrara çıkma, bazen idrardan kan gelme, ağrının kasıklara ve makat kısmına yayılması, idrarın kötü kokulu olması hastalığın habercileri’’ olduğunu bildirdi. Sistitin, erken dönemde ve uygun biçimde tedavi edildiğinde çok önemli bir hastalık olmadığını belirten Ergen, ‘’Tedavi edilmediğinde mesanenin koruyucu döşemesi bozulabilir, şikâyetler kronik hale gelebilir’’ dedi.

Ergen, teşhis için idrar kültüründe üreyen mikroorganizma için duyarlılık testi yapıldığını anlatarak, uygun antibiyotik kullanımı ile enfeksiyonun 5-7 gün içinde tedavi edildiğini söyledi. Antibiyotik tedavisiyle birlikte bol sıvı alınması, kafein içeren içeceklerin diyetten çıkarılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ergen, sıcak su uygulamasının da spazmı önlediği için faydalı olduğunu kaydetti. Ankara / aa

11.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Az hareket eden nesli ‘zıplatacak’ proje

  ‘Sistit’, kadınların korkulu rüyası

  Kulak enfeksiyonu menenjite sebep olabilir

  Kekemeliğe çare var

  Bacak bacak üstüne atmayın

  Hızlı kilo vermeyi vaadeden ılÂçlara kanmayin

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.