12 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Ermenistan’la zorlu süreç

Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesinin tüm Kafkasya bölgesine olumlu etkileri olacağına işaret eden Amerikan basını, imza sürecinde ortaya çıkan pürüz ve gerginliklere atıfta bulunarak, bundan sonraki sürecin daha zorlu olacağını hatırlattı. Washington Post gazetesi, “yaşananların, iki ülkenin birbirine karşı duyduğu ‘kalıcı şüphe’nin ve önlerinde parlamentolarının protokollere onay verip vermemeyi karara bağlayacağı zorlu bir yolun bulunduğunun işareti olduğu” yorumunu yaptı.

Amerİkan basını, Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesinin tüm Kafkasya bölgesine olumlu etkileri olacağı yorumunu yaptı. Türkiye ile Ermenistan arasında dün Zürih’te imzalanan protokoller, Amerikan basınında da geniş yer buldu.

Washington Post gazetesi, “ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un son dakika müdahalesinin ardından, iki ülkenin, aralarında diplomatik ilişkilerin tesisine yönelik dönüm noktası sayılabilecek anlaşmaya imza attığını” yazdı. “Clinton’un bir anlaşmaya varılabilmesi için son aylarda iki tarafla sıkça temas kurduğuna” işaret edilen haberde, protokollerin imzalanmasının üç saat gecikmesine yol açan son dakika krizine ilişkin ayrıntılara yer verildi. Gazetenin haberine göre Clinton, imza töreninin yapılacağı Zürih Üniversitesine gelir gelmez, Ermeni tarafının Türkiye’nin imza töreninde yapacağı açıklamaya itiraz ettiğini öğrendi. Bunun üzerine Clinton’un konvoyu otele geri döndü. O sırada da otelde bir Amerikalı diplomat Ermenilerle görüşüyordu. Hafif yağmur altında otelin oto parkında aracının içinde beklerken, bir elindeki telefonla Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan, diğer elindeki telefonla da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşen Clinton, daha sonra otele girerek Nalbantyan’ı kendisiyle birlikte Davutoğlu’nun beklediği Zürih Üniversitesine gitmeye davet etti. Otelde de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da aralarında bulunduğu diplomatlarla görüşmeler devam etti. Sonunda ne Türkiye, ne de Ermenistan’ın törende açıklama yapması üzerinde uzlaşılmasıyla, imza aşamasına geçilebildi. Gazete, “yaşananların, iki ülkenin birbirine karşı duyduğu ‘kalıcı şüphe’nin ve önlerinde parlamentolarının protokollere onay verip vermemeyi karara bağlayacağı zorlu bir yolun bulunduğunun işareti olduğu” yorumunu yaptı. Washington / aa

12.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Ermenistan’la zorlu süreç

  “100 YILLIK DÜŞMANLIK BİTTİ”

  Diaspora tepkili

  Ay’da su arIyoruz

  Rusya, niye destekliyor?

  AZERBAYCAN ENDİŞE DUYUYOR

  AVRUPA BİRLİĞİ MEMNUN

  Pakistan’da rehine operasyonu

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.