12 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Meclis, Borçlar Kanunu’nu görüşecek

MECLİS bu hafta ‘’özel hukukun anayasası’’ sayılan Türk Borçlar Kanunu tasarısı için çalışacak.TBMM Genel Kurulu, geçen hafta görüşmelerine başlanan 649 maddelik Türk Borçlar Kanunu Tasarısı’na bu hafta da devam edecek. Temel kanun olarak bölümler halinde görüşülecek olan Tasarı, önemli düzenlemeler içeriyor. Tasarıya göre, sözleşmelerde, ‘’güvenli elektronik imza’’ kullanılabilecek. Tüketici; banka, sigorta ve seyahat şirketlerince ‘’tek yanlı’’ hazırlanan sözleşmelere karşı korunacak. Hakim, haksız fiilden doğan bedensel zararlarda, hesaplanan tazminat miktarına müdahale edemeyecek. Ağır bedensel zarar veya ölüm halinde, zarar görenin veya ölenin yakınları tazminat isteyebilecek. Olağanüstü faiz oranları karşısında borçlu korunacak. Ekonomik kriz dönemleri gibi olağanüstü durumlarda, sözleşmeler değişen şartlara göre uyarlanabilecek.

Tasarıdaki en önemli düzenlemelerden biri de kira bedellerinde yapılacak artış, bir önceki yılın üretici fiyat endeksini (ÜFE) geçmeyecek. Kiracıların elektrik ve su borcunu ödememesi de tahliye sebebi olacak. Çatı onarımı ve dış cephe boyası gibi giderler, ev sahibi tarafından karşılanacak. ‘’Yeniden kiralama yasağına’’ aykırı hareket eden ev sahipleri için öngörülen hapis cezası kalkacak. Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemeyecek. Konut ve iş yeri kiralarında depozito, 3 aylık kira bedelini aşamayacak.

Getirilen yeniliklerden biri ise işverenin, psikolojik ve cinsel tacizi önlemekle yükümlü olması... Eşler birbirlerinin rızasıyla kefil olabilecek, kefili koruyucu hükümler, kefalet sözleşmesi dışındaki sözleşmelere de uygulanacak.

Genel Kurulda yarın ve 14 Ekim Çarşamba günleri birer saat sözlü sorular cevaplanacak. Genel Kurul, bu hafta 15.00-19.00 saatleri arasında çalışacak. Ankara / aa

12.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Bizim Radyo yeni yayın döneminde

  TRT belgesel “renk’’ katacak

  Selçuklu mezarlığına Gül himayesi

  Tanpınar Şiir Yarışması

  Yönetmen Halit Refiğ vefat etti

  Gaziantep ile Ulan Batur kardeş şehir oluyor

  Kanalizasyon çalışmasında altın sikke bulundu

  Ermeni gazeteciler Kars’ta belgesel çekiyor

  Meclis, Borçlar Kanunu’nu görüşecek

  Dokunulmazlık dosyaları arttı

  Talat: BM, daha aktif rol üstlenmeli

  600 bin memur aynı gün iş bırakacak

  Anayasa, insanı değil, devleti koruyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.