13 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Sınırlar açılabilir

Zürih’te ilişkilerin normalleşmesini öngören bir protokol imzaladığımız Ermenistan’ın Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırların yıl sonuna kadar açılması ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

İNTERNET ajanslarından Tert’in haberine göre, Türk-Ermeni sınırlarının yıl sonuna kadar açılması ihtimalinin bulunup bulunmadığı yönündeki bir soru üzerine Sarkisyan, böyle bir ihtimalin bulunduğunu ifade ederek, ‘’Her şey mümkün. Bu, tarafların (Emenistan ile Türkiye) varılan anlaşmalara saygı duymalarına ve bu doğrultuda ilerlemelerine bağlıdır. Ermenistan başka ülkelerle varılan anlaşmalara her zaman saygı duymuştur’’ diye konuştu.

İşgal altındaki Yukarı Karabağ konusuna da değinen Nalbandyan, Karabağ sorununun çözümünü amaçlayan müzakereler sürecinde olumlu bir dinamiğin bulunduğunu ifade ederek, bu sürecin basit bir süreç olmadığını ve doğru yönde ilerlediğini söyledi. Karabağ sorununun çözümüne ilişkin Madrid belgesinde birçok ilkenin yer aldığını ve bugün bu ilkelerden ikisini müzakere ettiklerini belirterek, ‘’Eğer anlaşırsak ilerleyeceğiz. Tüm ilkeler üzerinde anlaşırsak da, o zaman barış anlaşmasının hazırlık süreci başlatılacaktır’’ dedi. Nalbandyan, bu sürecin uzun ve zor olduğunu ve tarafların da (Azerbaycan ile Ermenistan) bunu bildiğini söyleyerek, dolayısıyla yapılan açıklamalara dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

13.10.2009


 

İsrail kriz var diyor, Türkiye kabul etmiyor

İSRAİL'İN Anadolu Kartalı tatbikatından çıkartıldığı iddialarıyla gündeme gelen Türkiye-İsrail diplomatik kriz söylentilerine Dışişleri Bakanlığımızdan yapılan açıklamada “ertelemenin siyasi bir içeriği olmadığı” şeklinde açıklık getirildi.

Dışişleri Bakanlığı, Anadolu Kartalı Tatbikatının uluslararası bölümünün ertelenmesinden siyasi bir anlam ve sonuç çıkarmanın doğru olmadığını, bu çerçevede İsrailli yetkililere atfen basında yer alan değerlendirmelerin kabulünün mümkün olmadığını belirtirken, İsrailli yetkilileri açıklama ve tutumlarında aklıselime davet etti. İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Türkiye’nin İsrail hava kuvvetlerinin de katılacağı uluslararası hava tatbikatını ertelemesiyle ilgili olarak, “Ankara’nın bu adımının NATO, Avrupa ve Amerika’nın çıkarlarını da etkileyeceğini” söylemişti. Ayalon, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, İsrail için en iyi yolun, bu konuda Türk tarafı ile görüşecek olan Amerika’nın başını çekeceği bir NATO koalisyonu içinde hareket etmek olacağını ifade etti. “Olaya başımızı eğmeden, dikkatli bir biçimde bakmamız gerekir” diyen Ayalon, Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi bugün de Ortadoğu’da önemli bir stratejik ülke olduğunu belirtti.

13.10.2009


 

Sarkisyan maça geliyor

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, yarın yapılacak millî maç için Türkiye’ye geleceğini açıkladı. Sarkisyan, “olağanüstü bir durum olmazsa Bursa’ya giderek takımını destekleyeceğini” ve “bu daveti kabul etmemek için ciddî bir sebep görmediğini” ifade etti.

ERMENİSTAN Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 14 Ekimde yapılacak Türkiye-Ermenistan millî maçı için Türkiye’ye geleceğini açıkladı. Moskova’ya gitmeden önce Erivan’da gazetecilere açıklama yapan Sarkisyan, “olağanüstü bir durum olmazsa Bursa’ya giderek takımını destekleyeceğini” ve “bu daveti kabul etmemek için ciddi bir neden görmediğini” ifade etti. Türkiye ile Ermenistan arasında 2010 Dünya Kupası eleme maçı 14 Ekim Çarşamba günü Bursa’da oynanacak.

13.10.2009


 

Doğu Türkistan’da 6 idam

Çin’in Doğu Türkistan Uygur Özerk Bölgesinin merkezi Urumçi’de 5 Temmuz’da meydana gelen olaylarla ilgili olarak 6 kişi ölüm cezasına çarptırıldı. Urumçi’de Asliye Mahkemesinde görülen dâvâda cinayet ve diğer suçlardan dolayı bir kişi de ömür boyu hapis cezası aldı.

ÇİN'İN Doğu Türkistan Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’de 5 Temmuzda meydana gelen olaylarla ilgili olarak 6 kişinin ölüm cezasına çarptırıldığı bildirildi. Şinhua haber ajansı, Urumçi’de Asliye Mahkemesinde görülen davada cinayet ve diğer suçlardan dolayı bir kişinin de ömür boyu hapis cezası aldığını duyurdu. Resmi makamlara göre, 5 Temmuzdaki olaylarda 197 kişi öldü, 1700’den fazla kişi yaralandı. Ajansın haberinde, ölüm cezasına çarptırılanların isimlerinin Abdülkerim Abdülvahit, Geni Yusuf, Abdullah Mettohti, Adil Rozi, Nureli Vuşiıar ve Alim Metyusuf olduğu belirtildi. Tahirejan Abulimit adlı kişinin ise suçunu kabul etmesinden ve Alim Metyusuf’un yakalanması için polise yardımcı olmasından dolayı ölüm cezası yerine ömür boyu hapisle cezalandırıldığı açıklandı. Urumçi / aa

13.10.2009


 

Obama’nın Ortadoğu temsilcisi eli boş döndü

ABD Başkanı Barack Obama’nın Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell, hafta sonunu geçirdiği Ortadoğu’dan ülkesine yine eli boş döndü. İsrail, Filistin ve Mısırlı yetkililerle bir araya gelen Mitchell, barış görüşmelerinin yeniden başlaması konusunda tarafları iknâ edemedi. Aldığı Nobel barış ödülüyle tüm dünyada şaşkınlık meydana getiren Obama’nın, Ortadoğu’da takındığı tavırdan dolayı ödüle lâyık görüldüğü ve bundan sonra İsrail üzerindeki etkisini daha fazla kullanacağı öne sürülüyor. Ancak Obama’nın ödülü aldığı saatlerde bölgede olan Mitchell’in Washington’a eli boş dönmesi soru işaretleri meydana getiriyor. Kahire / cihan

13.10.2009


 

HAMAS’tan Obama yönetimine eleştiri

HAMAS'IN sürgündeki siyasi büro lideri Halid Meşal, ABD Başkanı Barack Obama yönetimini eleştirdi. Meşal, Suriye’nin başşehri Şam’da yaptığı yazılı açıklamada, işgale direnişin “stratejik bir tercih” olduğunu belirterek, “Obama yönetimi farklı bir söylem dile getirmişti ama icraatları bir önceki Bush yönetiminkinden farklı değil. Obama yönetimi, Filistin topraklarındaki İsrail yerleşim birimleri konusunda bizim için hiçbir şey yapmadı” ifadesini kullandı. Meşal, açıklamasında, “Topraklarımız, bütün Filistin işgal altında, topraklar Filistinlilere iade edilmeli. İsrail işgali meşru değildir ve haklarımızı geri almak ve topraklarımızı kurtarmak için direniş bizler için stratejik bir tercihtir” dedi. Filistin dâvâsının ortadan kaldırılması için bir komplonun söz konusu olduğunu da belirten Meşal, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’ı da sert dille eleştirdi ve “Abbas meşruiyetini kaybetmiştir” ifadesine yer verdi. Gazze / aa

13.10.2009


 

Çin ve Rusya 5,5 milyar dolarlık anlaşmalar imzalayacak

RUSYA Başbakanı Vladimir Putin’in dün başlayan 3 günlük Çin ziyareti sırasında iki ülke arasında 5,5 milyar dolar değerinde 34 anlaşma imzalanması bekleniyor. Çin basınında çıkan haberlerde, iki tarafın enerji, ulaşım ve haberleşme alanındaki anlaşmaları imzalamanın yanı sıra terörizm ve ayrılıkçılıkla mücadele yollarını da görüşeceği bildirildi. Yorumlara göre Putin’in gündemindeki ağırlıklı konu, enerji alanındaki işbirliği olacak. İmzalanacak anlaşmalar arasında, Çin Kalkınma Bankası ile Rusya’daki dengi VEB arasında ulaşım, inşaat, altyapı ve maden çıkarma projelerinde kullanılmak üzere 500 milyon dolar borç verme anlaşması da bulunuyor. İki hükümet arasında, balistik füze fırlatmalarının önceden bildirilmesiyle ilgili bir anlaşma imzalanacak. Çin Ulusal Savunma Üniversitesi askeri uzmanlarından Li Daguang, bu tür anlaşmanın iki ülke arasında ilk kez imzalandığına, bunun dünyada da nadir görüldüğüne işaret etti. Moskova / aa

13.10.2009


 

Pakistan’ın Şangla şehrinde patlama: 29 ölü

PAKİSTAN’IN kuzey batısındaki Şangla eyaletinde meydana gelen patlamada en az 29 kişinin öldüğü bildirildi. Pakistan polisi üst düzey yetkilisi İdris Khan, ölü sayısının 29’a olduğu patlamada 40 kişinin de yaralandığını açıkladı. Pakistan yerel yetkilileri, bombanın askeri bir aracın yakınlığında patladığını kaydetmişti. El Kaide bağlantılı Pakistan Taliban’ının son iki yılda Pakistan’da devlet yetkilileri ve yabancılara yönelik saldırılarda yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. Pakistan ordusu geçtiğimiz ay Güney Veziristan’ı ablukaya alarak bölgeyi ağır top atışına tutmuştu. Bölgede kara operasyonları ise henüz yapılmadı. Pakistan ordusu önceki gün El Kaide ve Taliban militanlarının bulunduğu ülkenin Afganistan sınırındaki Güney Veziristan bölgesindeki sığınakları bombalaşmıştı. Toplam 16 militanın öldüğü bildirilmişti. Pakistan yetkilileri Güney Veziristan’a geniş çaplı kara operasyonun da yakında yapılacağı sinyallerini veriyor. İslamabad / cihan

13.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.