17 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Pirinçte, ihracatçı ülke olabiliriz

SEZON Pirinç fabrikasının yönetim katında bir taraftan çaylarımızı içerken bir taraftan da Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan’a sorularımızı yönelttik. Bütün sorularımızı içtenlikle cevaplayan Erdoğan özetle şunları kaydetti: "Dünyada temel üç besin maddesi bulunuyor. Bunlar sırasıyla buğday, pirinç ve mısır. Türkiye bu grupta buğday, yani ekmek ağırlıklı beslenen bir ülke. Bu sebeple pirinç ve mısır tüketimi de diğer ülkelere göre daha az. Geçen yıl yaşanan ‘pirinç krizinde’ tüketiciye yapılan ‘pirinç tüketmeyin’ çağrıları etkisini göstermiş. Türkiye pirinç yerine bulgura yönelmiş. Bu sebeple de toplam tüketim yüzde 30 civarında azalmış. Bunun Türkçesi şu: Türkiye'de pirinç tüketimi 5 yıl öncenin rakamlarına inmiş. Türkiye, kriz döneminde pirinç ithalatı yapmıştı. Tüketim düşünce Türkiye stoklarında kalan pi-rinci başka ülkelerden gerekli ürünü temin edemeyen Suriye, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine ihraç etmiş. Bu ülkeler çok para vermelerine rağmen pirinç üreticisi ülkelerden pirinç temin edememiş. Bu durum Türkiye’ye yaramış. Konjonktürel olan bu durumu kalıcı hale getirmek mümkün. Bakın nasıl?

LOJİSTİK İMKÂNLARIMIZ ÇOK İYİ

Mehmet Erdoğan’a göre Türkiye’nin lojistik imkânları çok iyi. Bu imkânlar değerlendirilirse, -her ne kadar kendi üretimimiz kendimize yetmese bile- pirinç ihracatçı bir ülke olabilmemiz mümkün. Türkiye’nin tarımsal potansiyelinin dünyadaki diğer ülkelerle kıyaslandığında orta sıralarda yer aldığını belirten Sezon Pirinç Başkanı Erdoğan, “İyi bir planlama ile Türkiye, 1980’li yıllarda olduğu gibi etkin ihracatçı ülkelerden biri haline gelebilir” dedi.

Yıllar itibariyle bakıldığında pirinç üretiminin önemli miktarda artış gösterdiğine dikkati çeken Erdoğan, Güney Marmara’da ve Batı Karadeniz’de henüz pirinç ekiminde kullanılmayan tarım arazilerinin de ekilmesiyle üretim hızının arttırılabileceğini kaydetti. Dahası Türkiye’de ciddî bir tarım politikası uygulanır ve stratejik bir hedef haline geti-rilirse, 15-20 yıl boyunca tüm hükümetler tarafından takip edilen bir millî güvenlik politikası gibi düşünülürse, pirinçte ihracatçı ülke olma potansiyelimiz var. En azından bu konuda şanslı ülkelerden biri olduğumuzu söyleyebiliriz. Pirinçte son yıllarda üretim arttı. Bir miktar daha üretim artışı yapmak mümkün. Güney Marmara’da ve Batı Karadeniz'de bir miktar daha pirinç ekilebilir arazi var. O bakımdan, ihracat çok da uzak değil. Türkiye’nin pirinç tüketiminin 550 bin ton civarında gerçekleştiğini ifade eden Mehmet Erdoğan, üretimin ise genel olarak 300-400 bin ton arasında değiştiğini ancak bu yıl üretimde bir miktar yükselme beklediklerini kaydetti. Erdoğan, kaliteli pirinç ile kalitesiz pirincin karıştırılarak satılmasından rahatsız olduklarını kaydetti. Erdoğan’a göre buğday, mısır ve pirinç gelecek 10 yıl içinde önemi en çok artacak ürünler. Türkiye’de bazı yerlerde tarla verimi AB ülkeleri ortalamasının üzerinde. Dekar (dönüm) başına 800-900 kg verim elde edilebiliyor. Bu Türkiye için bir avantaj. Çok iyi değerlendirilmeli.

BAKAN’A GÖRE ÜRETİM,

750 BİN TONA ÇIKTI

Mehmet Erdoğan’a göre; pirinçte yıllık üretim genel olarak 300-400 bin ton arasında değişken, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'e göre; alınan tedbirler ve verilen teşviklerle Türkiye’deki çeltik üretimi yıllık 750-760 bin tona çıkarıldı. Erdoğan’ın sanayici olması dolayısıyla ithalatçı olduğunu, ithalat yapabilmek için üretimin yetersiz olduğunu söylemesinin normal olduğunu söyleyebiliriz. Anadolu Ajansının 7 Ekim 2009 günü servise koyduğu habere göre Çorum’un Osmancık ilçesinde düzenlenen ‘’Osmancık Pırlanta Pirinç Kültür ve Sanat Festivali’’ne katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, aldıkları tedbirler ve verilen teşviklerle Türkiye’deki çeltik üretimini yıllık 750-760 bin tona çıkardıklarını belirtti. Bakan Eker, ‘’Üstelik bunu son 4-5 yıl içerisinde başardık. Daha önceden bu rakam 350 bin ton civarındaydı’’ dedi.

DÜNYADA GIDA SEKTÖRÜ

Bu arada gıda sektörüne yönelik yabancı ilgisini de değerlendiren Mehmet Erdoğan, gıda sektörüne 2 türlü talep geldiğini belirterek söyle devam etti: "Birincisi gıda sanayine yatırım yapmak isteyen fonlar ve şirketler var. Bu tüm dünyada geçerli bir trend. İkincisi ise, başka ülkelerde tarımsal arazi kiralayarak emtia üretmeye yönelen çabalar. Bu istek daha ziyade Körfez ülkelerinden geliyor” dedi. Erdoğan, dışarıya bağımlı olan ülkelerden, Suudi Arabistan, Kuveyt, hatta Çin’in Afrika’da özellikle Zambia, Sudan ve Etiyopya’ da çok büyük miktarda arazi kiralayıp emtia üretiyor. Türkiye’de de bu yönde çabalar var. Yatırımcıların stratejik gördükleri gıda sektörüne ilgisi arttı. Tüm dünya açısından da yatırım yapılabilir bir alan haline gelen gıda sektörüne bu kadar yoğun ilgi gösterilmesinin iki önemli nedeni var. Birincisi kriz durumlarındaki en güvenli liman… İkincisi ise, gelecekte dünyanın kendisini besleyecek, gıda güvenliğini sağlayacak üretime sahip olamayacağı düşüncesi…

ÇELTİK ALIMININ 20 BİN

TONU, İPSALA HAVZASINDAN

İpsala’nın Sultan Köy Beldesi’nde 120 Bin ton yıllık ürün işleme kapasitesine sahip fabrikası bulunan Sezon Pirinç, çeltik alımlarını İpsala Havzası’ndan, Gönen ve Manyas ile ABD’den (California ve Arkansas) gerçekleştiriyor. Sezon Pirinç’in İpsala Havzası’ndan yaptığı çeltik alımları ağırlıklı olarak Yeni Karpuzlu’dan yapılıyor. İpsala Havzası’ndan Osmancık türü çeltik alımı yapılıyor. Geçen yıl 12-13 bin ton alım yapılırken, bu yıl 20 bin ton çeltik alımı planlanıyor. Gönen ve Manyas’dan ise ağırlıklı olarak Baldo türü çeltik alımı yapılıyor. Aynı zamanda Osmancık da alınan Gönen ve Manyas Havzası’ndan geçen yıl bir miktar çeltik alan Sezon Pirinç bu yıl için 10 bin ton çeltik alımı yapmayı planlıyor. Yurtdışından ise California ve Arkansas’tan çeltik alımı yapan Sezon Pirinç, yıldan yıla fiyata göre farklılık göstermekle birlikte ABD’den de 30 ile 40 bin ton arasına alım gerçekleştiriyor. Erdoğan, “Kalite standartlarına uygun olan ürünleri üreticiden alıyoruz. Kalite standartlarına uygun değilse, ne yazık ki söz konusu çeltiği üeticiden almamız mümkün değil” dedi.

17.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Görüşme, şartlı mı şartsız mı olacak?

  Balkanların ve Kafkasların istikrarını önemsiyoruz

  Yeşil Kart bütçeyi zorluyor

  Sigara yasağı kâr getirdi

  Yetimler ilgi odağı oldu

  Bir milyar kişi, açlığın pençesinde

  KUR’ÂN BİZİ KENDİSİNE ÇAĞIRIYOR

  İstanbul’da Deniz Feneri e.V araması

  Okullarda domuz gribi aşısı uygulanacak

  Basın kartına ulaşımda indirim

  Asker memur adaylarına müjde

  MASAK Başkanlığına, Kaplan

  Gıda güvenliği tehlikede

  Çatışmanın dermanı, Türkiye

  Yalçınbayır: Türkiye’de yargıya güven sorunu var

  Yılbaşına kadar doğal gaza zam yok

  Cudi ve Gabar’da operasyon

  Çiçek: İlk üç madde ortak paydamız

  Dinçer: Amacımız adaletsizliği düzeltmek

  Memur haciz, çiftçi destek peşinde

  Pirinçte, ihracatçı ülke olabiliriz

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.