25 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Spor

 

YILIN DERBİSİ KADIKÖY'DE

TÜRKCELL Süper Lig lideri Fenerbahçe ile takipçisi Galatasaray bugün Kadıköy Şükrü Saracoğlu Stadında kozlarını paylaşıyor.

Çekişmeli ve zevkli geçmesi beklenen maçı tecrübeli hakem Bünyamin Gezer yönetecek. Karşılaşma şifreli kanal Dijitürk'ten naklen yayınlanacak. Fenerbahçe ile Galatasaray, bu derbiyle birlikte, tarihlerinde 363. kez karşı karşıya gelecek. 17 Ocak 1909 tarihinde, şimdiki Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın bulunduğu ''Papazın Çayırı'' olarak adlandırılan yerde yapılan ve Galatasaray'ın 2-0 kazandığı özel maçla başlayan 100 yıllık ezeli rekabette, galibiyetlerde ve gol sayısında Fenerbahçe'nin üstünlüğü göze çarpıyor. Sarı-lacivertliler, geride kalan 362 maçtan 136'sını kazanırken, sarı-kırmızılı ekip bu süre içinde 116 kez galip geldi. Ezeli rakipler 110 maçta ise eşitliği bozamadı. ''Sarı Kanaryalar''ın attığı toplam 507 gole, ''Cim Bom'' 462 golle karşılık verdi.

Fenerbahçe ile Galatasaray, 52. sezonunu geçiren lig tarihinde şimdiye dek 102 kez karşı karşıya geldi. Fenerbahçe, rakibine galibiyet sayısında 41-29 üstünlük kurdu. Ligdeki 32 maç da berabere sonuçlandı. Lig maçlarında sarı-lacivertlilerin attığı 132 gole, sarı-kırmızılılar 101 golle karşılık verebildi. İki takım arasında geçen sezon yapılan maçlarda Kadıköy'de Fenerbahçe 4-1 galip gelirken, Ali Sami Yen Stadı'ndaki karşılaşma 0-0 bitti.

25.10.2009


 

Fenerbahçe'nin Kadıköy'de bu sezon bileği bükülmedi

TÜRKCELL Süper Lig'de yarın yapılacak Fenerbahçe-Galatasaray derbisi öncesi, sarı-lacivertli ekibin bu sezon evindeki karnesi oldukça başarılı.

Ezeli rakibi Galatasaray'ı FB Şükrü Saracoğlu Stadı'nda ağırlayacak Fenerbahçe takımı, bu sezon kendi sahasında yaptığı 4 lig maçını da kazanmayı başardı. Taraftarı önündeki 4 lig mücadelesinde rakip filelere 9 gol atan sarı-lacivertli ekip, kendi kalesinde ise sadece 1 gol gördü. Fenerbahçe'ye konuk olmaya hazırlanan Galatasaray ise bu sezon ligdeki ilk yenilgisini deplasmanda aldı. Sarı-kırmızlı ekip, ligdeki son deplasman maçında Ankaragücü'ne 3-0 yenilmekten kurtulamadı. Galatasaray takımı, deplasmanda yaptığı 4 lig maçında rakip filelere 8 gol atarken, kendi kalesinde ise 6 gol görmekten kurtulamadı. Sarı-kırmızılıların deplasmanda 2-0 kazandığı Ankaraspor maçı, daha sonra rakibinin küme düşürülmesi nedeniyle 3-0 olarak tescillendi.

İLK GOLÜ ATAN AVANTAJLI ÇIKIYOR

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında son yıllarda ligde yapılan derbilerde ilk golü atan taraf, maçı çok zor kaybediyor. Ezeli rakiplerin 15 yılı kapsayan son 30 lig maçında ilk golü atan takım, karşılaşmadan en kötü ihtimalle beraberlikle ayrılırken, bu süre içinde sadece 1 kez, o da geçen sezonun ilk yarısındaki maçta yenilgi yüzü gördü. İki takım arasında ligde ilk golü atan taraf geçen sezon öncesinde en son, 12 Mart 1994 tarihinde Mecidiyeköy'deki maçta sahadan boynu bükük ayrıldı. 29. dakikada Kemalettin Şentürk'ün attığı golle öne geçen Fenerbahçe, 38. dakikada Tugay Kerimoğlu ve 87. dakikada Hakan Şükür'ün gollerine engel olamadı ve maçı 2-1 yitirdi. Bu karşılaşmadan sonra ezeli rakipler arasında ligde yapılan 28 maçta da ilk golü atan taraf, en kötü olasılıkla müsabakadan beraberlikle ayrılırken, geçen sezonun ilk yarısında Kadıköy'de yapılan 29. maçta bu istatistik bozuldu ve 2. dakikada Lincoln ile öne geçen Galatasaray, maçtan 4-1 mağlup ayrıldı.

14 YIL SONRA EKİM'DE OYNAYACAK

Fenerbahçe ile Galatasaray, bugünyapacakları derbi maçla birlikte ekim ayında 14 yıl sonra karşı karşıya gelecek. İki ekip son kez 1995 yılında birbirlerine rakip olmuştu. 22 Ekim 1995 tarihinde Fenerbahçe Stadı'nda yapılan lig maçını Fenerbahçe 3-1'lik skorla kazanmıştı.

25.10.2009


 

100 yıllık rekabette ilk gol Galatasaray'dan geldi

TÜRK sporuna damga vuran ve ''Zıt Kardeşler'' olarak adlandırılan Fenerbahçe ile Galatasaray'ın 100 yıla ulaşan ezeli rekabeti, birçok ilginç olaya tanık oldu.

Tam 100 yıllık ezeli rekabette ilk golü Galatasaraylı futbolcu Emin Bülent Serdaroğlu attı. 17 Ocak 1909 tarihinde ''Papazın Çayırı'' olarak adlandırılan yerde yapılan ilk maçı 2-0 kazanan Galatasaray, ezeli rakibinden ilk 7 maçta gol bile yemedi. Ezeli rekabette son golü ise 9 Kasım 2008 tarihinde Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda yapılan ve 4-1 Fenerbahçe'nin kazandığı lig maçında Fenerbahçeli Deivid de Souza kaydetti.

FENERBAHÇE 5 YIL BEKLEDİ

Fenerbahçe, Galatasaray karşısında ilk golü ve galibiyeti, ezeli rekabetteki 8. randevuda elde etti. 4 Ocak 1914 tarihinde Union Club sahasında yapılan İstanbul Ligi maçını 4-2 kazanan Fenerbahçe, böylece ezeli rakibi karşısında yaklaşık 5 yıl süren suskunluğuna da son vermiş oldu. Sarı-lacivertli takım adına Galatasaray'a tarihteki ilk golü ise Hasan Kamil Sporel attı. Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki maçlarda en az seyirci 17 Kasım 1922'deki karşılaşmaya geldi. İttihat Sahası'nda şiddetli yağmur altında yapılan ve hakem Fethi Tahsin Başaran'ın şemsiyeyle yönetmek zorunda kaldığı maçı, tamamı biletsiz 14 kişi izledi. 21 Eylül 2003'de İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nda yapılan lig maçını ise 70 bin 125 seyirci izlerken, bu rakam, ezeli rakipler arasındaki bir maçı izleyen seyirci sayısındaki rekor olarak tarihe geçti.

İKİ TAKIMIN GOLCÜLERİ

Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki 100 yıllık rekabette en fazla golü, Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel attı. Sporel, Galatasaray'a karşı oynadığı 42 maçta, toplam 27 kez rakip fileleri havalandırdı. Zeki Rıza Sporel'i, 24 golle yine bir Fenerbahçeli Alaattin Baydar izliyor. Fenerbahçeli Lefter Küçükandonyadis'in 20, Galatasaraylı Metin Oktay'ın ise ezeli rekabette 19 golü bulunuyor. Bu arada iki takımda da forma giyen Tanju Çolak'ın da 14'ü Galatasaray, 8'i Fenerbahçe formasıyla olmak üzere ezeli rekabette toplam 22 golü var. Lig maçlarında ise Galatasaraylı Metin Oktay 9, Fenerbahçeli Aykut Kocaman da 8 golle takımlarının en golcü isimleri olarak tarihe geçti.

25.10.2009


 

Hugo Broos'un sabırsızlığı!

Bir teknik adam daha beş gün önce yapmadığı değişikliklerle maçı hediye ediyor, beş gün sonra aynı insan bu kez yaptığı değişikliklerle maçı da oyunu da Trabzonspor'un lehine döndürüyor.

Galatasaray maçında zamanında oyuna müdahale edemeyen Belçikalı, Avni Aker'de 25.dakikadaki değişikliklerle önce oyun dengesini lehine çevirdi, sonra da skoru. O da sahadaki görüntüye sabredemedi.

Oynanmamış 75 dakikayı dikkate aldığınızda büyük risk ama Bross doğruyu gördü bir kere. O dakikaya kadar Kayseri eğer maçı 4'lememişse onların beceri eksikliğinden. İkinci yarı Trabzonspor maçı 4'lememişse bu da Trabzonlu oyuncuların beceriksizliği. Engin-Selçuk, Yattara-Umut değişikliklerinin her ikisi için bir şey söylemek gerekse, Yattara eğer maç 2-1 Trabzon'un lehindeyken oyunda olsa TrabzonspoSr farka giderdi.

Bross, Umut'u oyuna almakla, Kayseri'ye ilk freni yaptırdı. Engin'in savrukluğunu da Selçuk'la kapattı. İlk 25 dakikada Kayserispor'un kendi ceza alanından Trabzonspor 18'ine gelmesi 30 saniye bile sürmüyordu. Burada suç sadece Engin'de değil ama onun sorumsuz sadece hücum oynama düşüncesi takımına zarar veriyor.

Trabzonspor 30 dakikadan maç sonuna kadar bu sezonki en iyi futbolunu değil ama en iyi mücadelesini verdi. Trabzonspor iyi futbol oynamıyor, oynayamaz da. Sadece iyi mücadele eder, iyi futbol için bireysel özellikli başka oyunculara ihtiyaç var. Bross'da anlamadığım bir nokta; Gabriç hayalet gibi sahada dolaşırken neden 90 dakikayı doldurduğu. Çok güçsüz, geriye yardım etmek istiyor ama gücü kuvveti yok. Kaleci Sylva'nın hali ne olacak merak ediyoruz. İyi kaleci kötü goller yer düşüncesini doğrular nitelikte, yediği golde değil ama yaptığı hatalarla bunu ispatlıyor. Belki Colman'a ayrı bir paragraf açmak lazım. Koca takımın yıldızı bu. Top alıyor, dağıtıyor, pozisyon hazırlıyor, kendisi gol atma çabası içinde. Tek eksiği her hafta bunları bize göstermemesi.

Önümüzdeki hafta Ankaraspor maçı yok. Trabzonspor bu haftayı boş geçecek. Bir takım maç oynayarak form tutar, dinlenerek değil. Avrupa maçı oynamayan Trabzonspor zaten haftada bir tek 90 dakika çıkarıyor. Umarız bu hafta ciddi bir hazırlık maçı oynarlar. En azından futbolcular ve teknik heyet, bu zamana kadarki maçları izleyip, hatalarını görürler.

KADİR BIYIKLI / [email protected]

25.10.2009


 

DAUM İLE RİJKAARD İLK KEZ KARŞI KARŞIYA GELİYOR

TÜRKCELL Süper Lig'de Fenerbahçe ile Galatasaray arasında bugün yapılacak derbi maçla, iki takımın teknik adamları Türkiye'de ilk kez birbirlerine rakip olacak.

Fenerbahçe Teknik Direktörü Christoph Daum ile Galatasaray Teknik Direktörü Frank Rijkaard, Türkiye kariyerlerinde ilk kez birbirlerine karşı ezeli rekabetin heyecanını yaşayacaklar. Fenerbahçe'de geçmişte de görev yapan Alman teknik adam Daum, sarı-lacivertli takımın başında Galatasaray ve Beşiktaş'a karşı 15 derbiye çıktı. Fenerbahçe, Daum yönetiminde yaptığı bu maçlarda 7 galibiyet, 5 yenilgi, 3 beraberlik aldı. Daum ayrıca, 24'ü Beşiktaş, 15'i de Fenerbahçe'nin başında olmak üzere Türkiye'de toplam 39 derbi maça çıkarken, çalıştırdığı takımlar 13 galibiyet, 17 yenilgi, 9 beraberlik elde etti. Türkiye'deki ilk yılını yaşayan Galatasaray'ın Hollandalı teknik direktörü Frank Rijkaard ise takımının başında çıktığı ilk derbide, Beşiktaş karşısında Ali Sami Yen Stadı'ndaki lig maçında 3-0'lık galibiyet elde etti.

25.10.2009


 

AZİZ YILDIRIM 13, ADNAN POLAT 1 DERBİ KAZANDI

FENERBAHÇE ile Galatasaray arasında yapılacak derbi maçla birlikte iki kulübün başkanları, başkan sıfatıyla birbirlerine karşı 4. kez derbi heyecanı yaşayacaklar.

Fenerbahçe Kulübü Başkanlığı'na ilk kez 15 Şubat 1998 tarihinde seçilen Aziz Yıldırım, başkan olarak Galatasaray'a karşı 32. kez derbi izleyecek. Aziz Yıldırım döneminde Fenerbahçe, Galatasaray ile 31 kez karşı karşıya gelirken, 13 galibiyet, 10 yenilgi ve 8 beraberlik aldı, toplam 46 gol atıp, 41 gol yedi. Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat ise başkanlık koltuğunda 4. kez Fenerbahçe derbisi izleyecek. Polat, başkan sıfatıyla ilk derbi maçını 27 Nisan 2008 tarihinde Fenerbahçe'ye karşı izledi. Sarı-kırmızılı takım, Ali Sami Yen Stadı'ndaki maçı Nonda'nın golüyle 1-0 kazanırken, aynı zamanda şampiyon olarak tamamladığı sezonda çok önemli bir galibiyete imza attı. Geçen sezonun ilk yarısında Kadıköy'de yapılan maçta ise Adnan Polat, 4-1'lik yenilgiye üzülen taraf olurken, Ali Sami Yen Stadı'ndaki rövanşta 0-0'lık skora tanıklık etti.

25.10.2009


 

TURGAY ŞEREN'İN REKORU

FENERBAHÇE-Galatasaray maçlarında en çok oynama rekoru Turgay Şeren'e ait. (A) Milli Takım ve Galatasaray'ın unutulmaz kalecilerinden Şeren, kaleyi 55 kez Fenerbahçe'ye karşı korurken, rekabette en çok forma giyen futbolcu unvanını elinde bulunduruyor.

25.10.2009


 

TÜRKCELL SÜPER LİGDE BUGÜN

15.00 Kasımpaşa-Denizlispor (R. Tayyip Erdoğan) 15.00 Manisaspor-Antalyaspor (Manisa 19 Mayıs) 15.00 Sivasspor-Gaziantepspor (Sivas 4 Eylül) 15.00 Diyarbakırspor-Gençlerbirliği ( Atatürk) 20.00 Fenerbahçe-Galatasaray (Şükrü Saracoğlu)

25.10.2009


 

BANK ASYA 1. LİGDE BUGÜN

13.30 Karşıyaka-Orduspor (Alsancak-Seyircisiz) 13.30 Kardemir Karabük-Buca (Necmettin Şeyoğlu) 13.30 Boluspor-Gaziantep B. Belediyesi (Atatürk) 13.30 Çaykur Rize-Konyasor (Yeni Rize-Seyircisiz) 13.30 Kocaelispor-Dardanelspor (İzmit İsmetpaşa) 13.30 Adanaspor-Altay (Adana 5 Ocak) 13.30 Hacettepespor-Kayseri Erciyes (Cebeci İnönü) 26 Ekim Pazartesi: 20.00 Samsunspor-Giresunspor (19 Mayıs)

25.10.2009


 

Tayfun: Trabzonspor'da oynamak kolay değil

TRABZONSPOR'UN savunma oyuncusu Tayfun Cora, bordo-mavili takımda oynamanın kolay olmadığını söyledi.

Teknik direktör Broos'un son haftalardaki gözdelerinden olan ve oynadığı futbolla çıkışa geçen Tayfun Cora, dün bordo-mavili takımın 2-1 kazandığı Kayserispor maçında, taraftarlar tarafından alkış aldı. Ligin başında taraftarlar tarafından olumsuz tepkiler alan Tayfun Cora, ''Trabzonspor'da oynamak kolay değil. Büyük bir camia. Bu camia için elimden geleni yapıyorum'' dedi. Taraftarların daha önce kendisini eleştirmesinin normal olduğunu ifade eden Tayfun Cora, ''Bizim de kendimizi eleştirdiğimiz anlar oluyor. Kendimizi taraftarın yerine koymaya çalışıyoruz. O zaman başarmak için daha çok çalışıyorum. Son haftalarda iyi oynadığımı düşünüyorum. Kayserispor maçında da iyiydim'' diye konuştu.

HIRVAT CALE'NİN AÇIKLAMALARI

Trabzonspor'un Hırvat oyuncusu Hrvoje Cale ise çok zor ve kazanmamaları gereken maçtan istedikleri şekilde ayrıldıklarını söyledi. Cale, ''Kendi adıma genel anlamda son birkaç maçtır iyi oynayamıyordum, ancak Kayserispor maçındaki performansımdan memnunum'' şeklinde görüş belirtti.

25.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.