20 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Dersimiz 3D kavramları - Modelleme (Modelıng)

Modellemeyi maket yapımına benzetebiliriz. Objelerimizi ya da sahnemizi 3d ortamında oluştururuz. Bunun için çeşitli modelleme yöntemleri kullanırız.

Materyal ve Kaplamalar (Materials and Textures): Materyaller eklenen efektlerle ve kaplamalarla objemizin gerçekçi görünmesini sağlar. Örneğin objenin parlaklığını (specularity), yansımasını (reflection) ya da görünürlüğünü (transparency) belirleyebilirsiniz. Kaplamalarda herhangi bir fotoğraf, resim vs. kullanılabilir. Örneğin bir duvar çizip üzerine bilgisayarınızdaki bir manzara resmini kaplama yöntemiyle ekleyebilirsiniz.

Işıklandırma (Lightling): Işıklandırma sahnenizdeki tüm yansıma ve gölgeleri hesaplayarak, sahnemizin gerçekçi görünmesini sağlar. Işığımızın tipini, şiddetini, gölge etkisi ve rengini kontrol edebiliriz. Bazı ışık tiplerinde sis, duman ya da ışık huzmesi efekti verebiliriz.

Kameralar (Cameras): Kamera ile sahnemizdeki render alacağımız yeri belirleriz. Tıpkı gerçek kameralarda olduğu gibi, lens ayarını kontrol ederek uzak ya da yakın açılı render alabiliriz. Ayrıca “Depth of Field” dediğimiz efektle kameraya uzak olan yerlerin flu görünmesini sağlayarak çok hoş bir şekilde alan derinliği etkisi oluşturabiliriz.

Render: Render, 3D olarak çizdiğimiz modelin veya modellerin bilgisayar tarafından ışık, renk, gölge, efekt vs. bilgilerinin hesaplanarak gerçek görüntüsünün gösterilmesidir. Görüntünün ham halinin, bilgisayar tarafından işlenmesi de denebilir. Render işlemi ışık, efekt ve kullandığımız kaplamalara göre uzun sürebilir.

Animasyon (Animation): Animasyon render edilmiş karelerin bir araya gelmiş halidir. Tıpkı klasik çizgi filmlerde olduğu gibi. Saniye başına düşen kare sayısına fps denir. Fps standartları: Film – 24 fps, TV(PAL) – 25 fps, U.S. Japan Video – 30 fps‘dir.

3D de animasyon yaparken “keyframe” yani anahtar kareleri kullanırız. Anahtar kareler farklı 2 noktada oluşturulur ve bu 2 nokta arasındaki geçişi bilgisayar ayarlar. Mesela düz bir yolun başında bir arabamıza bir “move” hareket keyframe’i atadık, sonra bu arabayı yolun sonuna götürüp 2'nci keyframe’imizi atadığımızda arabamız yolun başından sonuna kadar gitmiş olur.

Dersin devamı ve sorularınız için “muhabbetfedaileri.com” bilgisayar-İnternet bölümünden takip edebilirsiniz..

20.10.2009


Özgürlüğün sınırlarını sen belirle!

Linux Sistemleri: Leopar Windows Sistemleri: Süt dökmüş kedi

1 seneden fazla bir süredir Windows kullanmıyorum, gayet de memnunum. Tüm ihtiyaçlarımı kullandığım sistem ile karşılıyorum, virüs diye bir derdim yok, format atmak gibi de bir derdim yok, “sistem çökmesi” filan hayalî kavramlar benim için. Çünkü her zaman bir kurtarma yolu bulabiliyorum.

Yazıyı okumadan önce ya da sonra mutlaka bakmanız gerekenler:

http://hakperest.org/MicrosoftTekeliKarsisindaOzgurYazilimFelsefesiveLinux.ppt

Herhangi bir video sitesinde “compiz” diye arama yaparsanız, Vista görselliğine nal toplatacak görsellikle karşılaşabilirsiniz. Bu görselliğe kavuşmak için üst düzey bir bilgisayara da sahip olmanız gerekmiyor.

Kullandığım işletim sisteminin ismi, Ubuntu. Birçok kişi “avuntu” olarak tabir edip beni kızdırmaya çalışıyorlar akıllarınca, ama benim bu tabirlere kulak astığım yok.

“Ubuntu sözcüğü, Zulu dilinde; “Ben, seninle ben oldum” demektir, aynı zamanda “başkalarına karşı merhametli, şefkatli, iyiliksever” olmak gibi insanî değerlerin temel alındığı bir dünya görüşüdür. Buradan hareketle Ubuntu, /İnsanlık için Linux/ (Linux For Human Beings) savsözünü (slogan) kullanır.” Sistem tamamen ücretsizdir, ücretsiz olarak evinize kadar CD gönderimi yapmaktadırlar -25 tane aldım ben. Sitesinden yine ücretsiz olarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Ücretsiz destek sunan yerel siteleri vardır, yerelden kasıt, her ülkenin kendi kullanıcı toplulukları mevcuttur. Gecelerini, gündüzlerini feda etmeye hazır, harika bir topluluk size her türlü desteği vermeye çalışır. Karşılığında teşekkür dahi beklemezler çoğu zaman. Ortak amaç, “insanlığa hizmettir”. Dil, din, ırk ayrımı yapmazlar, kimsenin bu gibi özelliklerle ön plana çıkmasına müsaade etmezler, yalnızca “yardım” ederler. Her topluluk aynı anlayışa sahip olmayabilir lakin buna güzel bir örnek, http://forum.ubuntu-tr.org adresidir.

O kadar para harcayıp sistem geliştiren bu adamlar nereden para kazanmaktalar? Destekleyici firma, Canonical’dir. Sistemi “son kullanıcı” diye tabir edilen ev kullanıcılarına ücretsiz hizmet sunup, bilinç altına yerleşmek, kurumsal kullanım için yapılan “teknik destekten” para kazanmaktadır. Bunun örneğini Google’de sunmaktadır. Ev kullanıcısına fazlasıyla yeten bir alan ve kolaylık sağlayan Gmail’in işletme sürümleri ücretlidir. Ek özellik olarak 25 GB ve üzeri veri saklama alanı vermekte, %99.9 çalışma garantisi sunmakta, teknik destek taleplerinde öncelik vermektedir. Yani bu gibi kurumlar, ev kullanıcısından para kazanmak yerine kurumsal kullanıcılardan para kazanmayı amaçlamaktadırlar. Ayrıca, bağışçıları da vardır. Örnek olarak, Vikipedi bir yılda yaklaşık 6 milyon doları bağışçıları tarafından karşılamıştır. Bağış sistemi “açık kaynaklı” diye tabir edilen, geliştirmeye açık sistemlerde aktiftir.

Buna benzer sistemler var mıdır? Elbette vardır, hem de binlerce. Bunun ilk ve en dikkat çekici olanı, Pardus’tur. TÜBİTAK destekli olarak geliştirilen, milli işletim sistemimiz. Kamu kurumlarında ve askeriyede kullanıma dâhil edilmeye çalışılan sistem, henüz yeterli desteği bulabilmiş değil. Windows alışkanlıklarınız dikkate alınarak hazırlanan sistemin 2009 versiyonu da oldukça beğeni topladı. Avrupa’dan ve diğer ülkelerden de kullanıcısı olan Pardus, gelecek vaat eden bir işletim sistemi olarak görülüyor. CD’leri “sadece kargo parası” ödenerek kapınıza kadar teslim ediliyor ya da internetten indirebiliyorsunuz -hatta CEBIT Fuarı’nda ücretsiz olarak orijinal CD verilmekteydi. Destek topluluğu http://www.ozgurlukicin.com adresinde kullanıcılarına yardım ediyor.

Bu iki sistemi de bilgisayarınıza kurmadan, CD üzerinden çalıştırıp, deneyebilirsiniz. Pardus için Çalışan CD mevcuttur, Ubuntu için kurulum CD’si, aynı zamanda Çalışan CD görevini görmektedir.

Hem Ubuntu, hem de Pardus için IRC desteği de mevcut, ayriyeten mail listelerine üye olup oradan da yardım talep edebiliyorsunuz. Yardım talep etmeden önce biraz araştırma çok işinize yarayacaktır, birçok belge hazırlanmış olup her geçen gün yeni belgeler eklenmektedir. Bu tür belgelerin öz olanlarını http://belgeler.org adresinde bulabilirsiniz. Sizler de belge hazırlayıp katkı yapabilirsiniz. Forumlara üye olup yardım edebilir, çıkartılan dergilere (SUDO, Özgürlük İçin, eniXma, ...) destek olabilirsiniz.

Bu sistemler, kaynak kodları açık olup, her kesimden milyonlarca geliştirici bulabilmektedir. Bir güzelliği yavaş yavaş piyasaya sunmak yerine çok daha hızlı sunmak, en büyük amaçlardan biridir. Örnek olarak, “dokunmatik ekran” teknolojisi “Windows 7” ile hizmete sunulurken, Linux sistemlerinde 10 yıl önce hizmete sunulmuştur.

Sistemler oldukça esnek bir yapıya sahiptir, aşırı derece özelleştirmeye müsaade eder. Sistemi kullandığınızı hissedersiniz, bir şeyler sizin yerinize düşünülmez, kraldan çok kralcı mantığı ve aptal yerine koyma mantığı yoktur. Yani, “kullanıcı en fazla şunu yapmak ister, gerisini sınırlayalım” gibi bir mantık yoktur.

Herhangi bir sistem dosyanız silinirse ya da zarar görürse bir arkadaşınızdan o sistem dosyasını isteyebilirsiniz ve format atmak zorunda kalmazsınız. Niçin? Sistem dosyaları bilgisayara özel hazırlanmaz ya da kurulumda böyle bir atama yapılmaz. Sistemleri özgürdür.

Virüs derdiniz yoktur. Bu söyleme karşılık, çok fazla kullanıcısı olmaması gerekçe gösterilir genelde. Gerçek bu değildir. Bir internet sitesinin size ulaşmasını sağlayan sunucu sistemlerinde, birçok ülkede askerî sistemlerde, bankaların ana sistemlerinde ve daha birçok yerde Linux sistemleri kullanılmaktadır. Çünkü güvenli ve performanslıdır. Virüs üretilmemiş değildir, üretilmiştir lakin virüsler sisteminize girse dahi siz onu çalıştırmadıktan sonra sisteminize bir zarar veremez.

Dahası mı? Bence deneyin ve görün...

MUSTAFA ALKAN - [email protected]

20.10.2009


www.turkcekarakter.com

“aÄŸrısı” Bu karakterlerden canınız yandı mı?

Biz istesek de istemesek de, Türkçe harfleri kullanamadığımız birçok ortam var bilgisayar ve internet dünyasında. Bundan dolayı maalesef birçok kişi Türkçe harfleri kullanmadan yazı yazmaya alıştı ve alışmaya devam ediyor. Örneğin, “Alıştık artık” yerine “Alistik artik”, “Çok acıktım” yerine “Cok aciktim” yazıyor. Ve bu şekilde yazmak bir alışkanlık haline geldiğinden dolayı, Türkçe harflerin kullanılabildiği ortamlarda bile Türkçe harfleri kullanmadan yazmaya devam ediyor.

www.turkcekarakter.com adresindeki bu site, Türkçe harfleri kullanmadan yazmaya alışmak yerine, Türkçe harfleri kullanarak yazıp bu sitede en yakın karşılıklarına çevrilebilmesi için hazırlandı. Ancak ziyaretçilerden gelen yoğun talepler doğrultusunda, bozuk görünen Türkçe harfleri düzeltme özelliği de eklendi. Tabi sitede yapılabilecekler bunlarla sınırlı değil.

Sitenin temel olarak 6 işlevi mevcut. Birinci ve en önemli işlevi, gelen e-postalardaki veya web sayfalarındaki bozuk görünen Türkçe harfleri düzeltmek. Örneğin, elinize bir e-posta ulaştı ve “Başımın aÄŸrısı sürekli artıyor.” şeklinde bir yazıyla karşılaştınız. Bunu okuyup anlayabilmek neredeyse imkânsız! Ancak bu metni kopyalayıp, www.turkcekarakter.com sitesindeki kutucuğa yapıştırıp, iki tıklamayla okunur hale getirebiliyorsunuz. Çıkan sonuç: “Başımın ağrısı sürekli artıyor.”

Sitenin ikinci işlevi ise, Türkçe harfler kullanılarak yazılmış metinlerdeki Türkçe harfleri değiştirmek. Örneğin bir e-posta göndereceksiniz, ancak bir sebepten dolayı sunucunuz Türkçe harfleri desteklemiyor. Yani Türkçe harfleri kullanırsanız, e-postanız neredeyse okunamaz hale gelecek. Bu durumda elinizdeki Türkçe harfler kullanılarak yazılmış metni www.turkcekarakter.com sitesindeki kutucuğa yapıştırıp, iki tıklamayla Türkçe harfsiz hale getirebiliyorsunuz.

Sitenin üçüncü işlevi, size iletilen e-postalardaki gereksiz >>>> işaretlerinden sizi kurtarabilmesi. Bazı e-postalar o kadar çok kişi tarafından peş peşe iletiliyor ki, >>>> işaretleri posta içeriğinden daha fazla yer kaplayabiliyor. Dilerseniz bu sitede tüm metni büyük harfe veya küçük harfe çevirebiliyorsunuz. Ya da her kelimenin ilk harfini büyütebiliyorsunuz.

Sitede ayrıca belirli bir uzunluktan büyük olan satırlar bölünebiliyor, satır başlarındaki ve sonlarındaki gereksiz boşluklar da pratik bir şekilde silinebiliyor.

Bu sitede ayrıca “Program Da Var Mı?” başlıklı bir sayfa mevcut. Bu sayfadan iki farklı program indirilebiliyor. Bu programlardan ilki, Türkçe harfli metinleri Türkçe harfsiz hale getirebiliyor. Yani bu işlem için her seferinde siteye girmenize gerek kalmıyor.

Diğeri ise bilgisayarınızda bulunan dosya ve klasör adlarındaki Türkçe harfleri çevirebilen “Dosya Adı Düzenleyici” isimli program. Bu programı kurduktan sonra herhangi bir klasöre sağ tıklayarak çok pratik bir şekilde o klasörün içindeki tüm dosyalarda yeniden adlandırma işlemi yapabiliyorsunuz. Program sizin için bütün dosyaları tarıyor ve Türkçe harfleri çeviriyor.

Sitenin kullanımı tamamen ücretsiz ve üyelik gerektirmiyor. Site sahibinin de tek bir beklentisi var: Site daha çok kişi haberdar olsun ve faydalanabilsin.

SİNAN İLYAS

Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Arş. ve Uyg.

Merkezi

20.10.2009


AVG Antivürüs Artık Türkçe!

Tamamen ücretsiz ve artık Türkçe olarak da yayınlanan AVG antivirüs programının Free isimli sürümü ile bilgisayarınızı virüslere karşı koruyabilirsiniz.

Yapacağınız güncellemelerle, her türlü yeni virüse karşı korunur hale geliyorsunuz. Hızlı ve etkili bir program, otomatik güncelleme özelliği içeriyor. AVG Tek Kullanıcı Sürümü, kişisel bilgisayarlar için kapsamlı bir antivirüs koruması sağlar. Tespit yöntemlerinin (buluşsal analiz, soysal tespit, tarama ve bütünlük kontrolü) eşsiz kombinasyonu, bilgisayarınız için çoklu seviyelerde (Yerleşik Koruma Kalkanı, E-posta Tarayıcı eklentileri, Kişisel E-posta Tarayıcı, İstek üzerine ve diğer testler, vs.) mümkün olan en üst düzeyde korumayı getirir.

AVG Antivirus Free Edition yazılımı ücretsiz antivirüs programları arasında en başarılılarından. Windows 7, Vista ve XP platformlarında çalışabiliyor, anlık olarak hem bilgisayarınızı, hem de maillerinizi koruyabiliyor, aynı zamanda internet üzerindeki zararlı sitelere karşı anlık olarak size koruma sağlıyor.

AVG Antivirus ücretsiz versiyonu üç bileşenden oluşuyor:

-Anti-Virus & Anti-Spyware: Virüslere, casus yazılımlara, reklam yazılımlarına ve truva atlarına karşı koruma

-LinkScanner Search-Shield: Google, Yahoo ve MSN /Live aramalarında elde edilen tüm arama sonuçlarının güvenilirlik seviyesini anlık olarak gösterir

-LinkScanner Active Surf-Shield: Siz sörf yaparken sizi zararlı web sayfalarına karşı gerçek zamanlı korur

Üreticisi Sitesi:

http://www.avg.com/avg-antivirus-programi

İndirme Adresi:

http://www.avg.com/download-file-stb-afe

www.gezginler.net

20.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.