27 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Karaciç mahkemeye gelmedi

Bosna-Hersek’te iç savaş sırasında soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekle itham edilen eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç’in duruşmaları başladı.

Hollanda’nın Lahey şehrinde eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde görülen dâvânın ilk duruşmasına 64 yaşındaki Karaciç gelmedi. Karaciç, savunmasını hazırlamasının çok uzun zaman gerektirdiği, iddianameyi okumanın dahi iki yıl zaman alabileceği gerekçesiyle ilk duruşmaya çıkmadı. Belgrad’da tutuklandıktan 13 ay sonra mahkemesi başlayan Karaciç hakkında 11 ayrı savaş suçu dâvâsı açılmış bulunuyor. Yargıçlar, ilk duruşmada, en az bir yıl sürmesi beklenen dâvânın nasıl işleyeceğine ilişkin değerlendirmede bulundu. Bir sonraki duruşma bugün yapılacak. Bosna Sırp Cumhuriyeti’nin eski devlet başkanı Karaciç, hâlen yakalamayan General Ratko Mladiç ile birlikte, 1992-1995 arasındaki iç savaşta Saraybosna’nın aralıksız kuşatmasında 14 bin insanın ölümü ve Srebreniça kentinde bazıları 20 yaşın altında 8 bin Boşnak erkeğinin katledilmesinden sorumlu tutuluyor. Lahey’de mahkeme, halen Ratko Mladiç ile Hırvat savaş suçu sanığı askeri lider Goran Haciç’in yakalanıp yargı önüne çıkarılmasını sağlayamadı. Bosna katliamının baş sorumlusu olarak gösterilen dönemin Yugoslavya ve Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç, Lahey’de yargılandığı sırada, Mart 2006’da cezaevindeki hücresinde ölü bulunmuştu.

BOSNALI ANNELER TEPKİLİ

Bosna-Hersek’te iç savaş sırasında soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekle itham edilen 64 yaşındaki eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç’in ilk duruşmasına gelmemesi ve duruşmanın yarına ertelenmesi, savaşta ölenlerin ailelerini öfkelendirdi. Duruşmanın görüldüğü Hollanda’nın Lahey şehrinde eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesi salonunda, Bosna-Hersek’te iç savaş sırasında yakınlarını ve çocuklarını kaybeden 30 kadar Bosnalı anne de bulundu. Savaş sırasında 1995’teki Srebrenica katliamında yakınlarını kaybeden 62 yaşındaki Munira Subasiç, “Bu gelişme ikinci kez ölmek gibi bir şey. Buraya var olduğumuzu göstermek için geldik” dedi. İç savaş sırasında defalarca tecavüze uğramış Bakira Haseciç ise “Karaciç’in yargılanmasını istiyoruz, ama duruşmalara hiç gelmemesi de beni şaşırtmaz” dedi. Karaciç’in duruşması başlamadan önce dün sabah, iç savaş sırasında çocuğunu veya yakınlarını kaybetmiş yüzlerce Bosnalı anne, mahkeme binası önünde protesto gösterisinde bulundu ve Karaciç’in yargılanmasını istedi. Yaklaşık 20 Boşnak derneğine mensup göstericiler, binanın önünde, Srebrenica katliamını ve bu katliam sırasında 8 bin 106 kişinin öldüğünü hatırlatan, üzerinde bütün ölenlerin adları bulunan ve “Utan Avrupa” yazılı bir pankart açtılar.

27.10.2009


 

Haremüşşerif sakinleşti

Kudüs’te önceki gün, gün boyu gerginlik ve şiddet olaylarının yaşandığı, Eski Şehir içindeki Haremüşşerif’te durum normale döndü.

Dün sabah namazından itibaren caminin kapıları ibadete açıldı. İsrail polisi, önceki gün erken saatlerde Yahudi bir grubun cami yerleşkesini ziyareti ve ardından Filistinlilerle güvenlik güçleri arasında çatışma yaşanmasının ardından girişlerini tümüyle kapattığı camiyi, bu sabahtan itibaren ibadete ve ziyaretlere açmaya karar verdi. Olaylarda, aralarında Filistin Yönetiminin Kudüs’ten sorumlu eski bakanı Hatim Abdülkadir ile İslam Hareketi liderlerinden Ali Ebu Şeykha’nın da bulunduğu 25 kadar kişi gözaltına alınmış, aralarında gazetecilerin de bulunduğu 30’a yakın kişi yaralanmıştı. Caminin içindekiler de dün yerleşkeden çıkmışlardı. Kudüs’te çocuk mahkemesine çıkarılan gözaltına alınan çocuk yaştakilerin 5’i serbest bırakıldı. Abdülkadir ile Şeykha’nın gözaltı sürelerinin uzatılmasının isteneceği belirtiliyor. İsrail polisinin Eski Şehir çevresindeki güvenlik önlemleri ise sürüyor. Kent üzerinde zaman zaman polis helikopterinin dolaştığı görülüyor. Bu arada Türkiye’nin Dışişleri Bakanlığı, Haremüşşerif ve civarında son bir aydır devam eden ve önceki gün yeniden tırmanış eğilimine geçen gerginlikten “derin kaygı” duyulduğunu belirtti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesine yönelik çabaları sekteye uğratacak bu gibi olayların tekrar yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerektiği kaydedilerek, “Yaşanan olaylar sırasında tutuklanan, aralarında Filistin Ulusal Yönetimi yetkililerinin ve İslam Vakfı görevlilerinin de bulunduğu kişilerin bir an önce serbest bırakılmasını bekliyoruz” denildi.

27.10.2009


 

Tunus’ta, Bin Ali 5 yıl daha görevde

Tunus’ta Zeynel Abidin Bin Ali, önceki gün yapılan seçimlerde oyların yüzde 89,62’sini alarak 5. kez 5 yıllığına devlet başkanı seçildi.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Bin Ali’nin rakipleri Halk Birliği Partisi’nin adayı Muhammed Buşişa’nın yüzde 5,01 ve Demokratik Birlik partisi adayı Ahmed İnubli’nin yüzde 3,8 oranlarında oy aldıkları belirtildi. Tunus bağımsızlık tarihinin 1999 ve 2004’teki ilk çoğulcu devlet başkanlığı seçimlerinde yüzde 90 oy oranını aşan Devlet Başkanı Bin Ali’nin dünkü seçimlerde dördüncü rakibi sol koalisyonun adayı Ahmed İbrahim ise yüzde 1,57 ile en düşük oy oranına sahip oldu. Genel seçimlerde de 22 yıldır iktidarda bulunan Bin Ali’nin Anayasal Demokratik Birlik partisi, oyların yüzde 75’ini toplayarak 214 sandalyeli Mecliste 161 sandalye kazandı. Geriye kalan 53 milletvekilliği, diğer 8 siyasi partinin 6’sı arasında bölüşüldü.

27.10.2009


 

Almanya’da Müslüman mezarlığı açıldı

Almanya’nIn Schleswig-Holstein eyaletine bağlı Norderstedt kentinde Türk-Alman Dostluk ve Kültür Derneği ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı Eyüp Sultan Camii’nin girişimleriyle bir Müslüman mezarlığı açıldı.

Norderstedt Belediyesinin de yapımına destek verdiği Friedrichsgabe Müslüman Mezarlığının açılışına Belediye Başkanı Hans-Joachim Grote ve kentin diğer bazı yetkilileri ile Türkiye’nin Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk, Hamburg Din Hizmetleri Ataşesi Ömer Yılmaz, DİTİB Eyüp Sultan Camii Derneği Başkanı Kemal Özer, Türk-Alman Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı Belma Yeşilkaya, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hamburg Eyalet Meclisi üyesi Bülent Çiftlik ile çok sayıda Türk ve Alman davetli katıldı. DİTİB Eyüp Sultan Camii Derneği Başkanı Özer, açılışta yaptığı konuşmada, Norderstedt çevresinde bir Müslüman mezarlığı açılması yönünde yoğun bir talebin olduğunu ve bu konuda yaklaşık 1,5 yıl önce belediyeye başvuruda bulunduklarını belirterek, “Belediye de bize büyük destek verdi. Şubat ayına doğru da namaz kılacağımız yer tahsis edilecek. Bu konudaki desteğe teşekkür ediyoruz” diye konuştu. Norderstedt Belediye Başkanı Grote de Müslümanların Almanya’nın bir parçası olduğunu, dini kurallarına ve geleneklerine göre defnedilme taleplerini doğal bir hak olarak gördüklerini ifade etti. Şehirde yaşayan yaklaşık 3 bin Müslümanın ihtiyaçlarını karşılamaktan büyük bir onur duyduğunu kaydeden Grote, “Müslümanların beklentilerine cevap vermek zorundayız. Bu ülkede hep birlikte yaşıyor ve çalışıyoruz. Hayat ve ölümde de hep birlikte olmak zorundayız. Herkes dinine ve geleneklerine göre yaşamalı” dedi. Konuşmaların ardından, Norderstedt Belediyesi tarafından Müslümanlara tahsis edilen 5 bin metre karelik mezarlık arazisi davetlilere gezdirildi.

27.10.2009


 

İran, AB’de ihlâllerden endişeli

İran, ‘’AB ülkelerindeki insan hakları ihlâllerinden endişe duyduğunu’’ bildirdi. Dışişleri Bakanlığı, ‘’Avrupa ülkelerindeki yaygın ve sistematik insan hakları ihlâlleri, azınlık ve mülteci hakları ihlâlleri ve özellikle de Müslüman topluma yönelik çifte standart uygulamalardan duyulan rahatsızlığın AB Dönem Başkanı İsveç’in Tahran Büyükelçisi Magnus Werndstedt’e iletildiğini’’ bildirdi.

Bakanlık, Büyükelçi Werndstedt’in ise İran’ın endişe ve itirazlarını en kısa sürede kendi ülkesi ile AB yetkililerine ileteceği sözü verdiğini açıkladı. Tahran yönetimi, daha önce de benzer gerekçelerle AB ülkelerini protesto etmiş, insan hakları ihlallerine son verilmesini talep etmişti.

27.10.2009


 

Bağdat’ta bilanço 155 ölü

Irak’IN başşehri Bağdat’ta önceki gün meydana gelen iki intihar saldırısında can kaybı sayısı 155’e yükseldi.

Irak polisi, Bağdat’ta Adalet Bakanlığı ile vilayet yönetim binaları yakınında düzenlenen bombalı saldırılarda 155 kişinin öldüğünü, 500 civarında da yaralı olduğunu açıkladı. 2007 yılından bu yana düzenlenen bu en kanlı saldırı uluslararası kamuoyu tarafından kınanmıştı. Iraklı yetkililer, saldırının sorumlusu olarak El Kaide ve Saddam Hüseyin dönemi unsurlarını işaret etmişti. Irak’ta, 14 Ağustos 2007 tarihinde bir Yezidi köyünde bomba yüklü 4 kamyonla düzenlenen saldırıda 500’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

27.10.2009


 

Uruguay’da ikinci tura gidiliyor

Güney Amerika ülkelerinden Uruguay’da önceki gün yapılan devlet başkanlığı seçiminde sol kanadın adayı Jose ‘’Pepe’’ Mujica’nın önde gelmesine rağmen, seçimin nihai sonucu ikinci tura kaldı.

Devlet başkanlığı seçiminin dün yapılan ilk turunda sandık çıkış yoklamalarına göre, sol kanat ‘’geniş cephe’’ koalisyonunun adayı Mujica oyların yüzde 48’ini aldı. Sağın adayı Luis Alberto Lacalle ile yüzde 30 civarında oy alabildi. Uruguay’da 1973-1985 yılları arasındaki askeri rejim döneminde hayatının yaklaşık 15 yılını cezaevinde geçiren 74 yaşındaki Mujica, Tupamaru gerillalarının liderlerindendi. Sağın adayı LaCalle ise 1970’lerde evine düzenlenen bombalı saldırıdan ve zehirlenme girişiminden kurtulmuş, 1990-1995 yılları arasında devlet başkanlığı görevini üstlenmişti.

27.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.