29 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Bosnalı anaların feryadı

“Savaş suçlusu” olarak yargılanan “Bosna kasabı” Radovan Karaciç, Lahey’deki uluslararası mahkemede devam eden duruşmaya yine gelmezken, Bosnalı anneler Karaciç’e en ağır cezanın verilmesini istedi. Acılı ve sitemkâr annelerden Esma Süleymanoviç, “Bu katliam değil de nedir? Lahey Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesine soruyorum. Soykırım olması için daha ne olması lâzım? Bir milletin topyekûn yok edilmesi mi gerekir? Bosna’da bunlar oldu. Cani Karaciç’e en ağır ceza verilsin” dedi.

BosnalI Sırpların eski siyasi lideri “Bosna Kasabı” Radovan Karaciç, Lahey’deki uluslararası mahkemede devam eden duruşmaya önceki gün de gelmezken, Bosnalı anneler Karaciç’e en ağır cezanın verilmesini istedi. Mahkeme salonunda yerlerini alan acılı anneler, içlerini döktü. Mahkeme öncesi ve sonrasında gözyaşlarını tutamayan anneler, Sırp caniye gereken cezanın bir an önce verilmesini istiyor.

Bosnalı annelerden Esma Süleymanoviç, yapılan katliamda iki oğlu ile eşini kaybettiğini söyledi. Sitemkâr anne Süleymanoviç “Bu katliam değil de nedir. Lahey Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne soruyorum. Soykırım olması için daha ne olması lâzım? Bir milletin topyekûn yok edilmesi mi gerekir? Bosna’da bunlar oldu. Daha ne bekleniliyor. Cani Radovan Karaciç’e en ağır ceza verilsin.” dedi.

EN AĞIR CEZA BİLE HAFİF KALIR

Mahkemeyİ izlemeye gelen Aznaida Mujicin de eşini ve çocuklarını öldüren Karaciç’e nefret kustu. “Mahkemenin adil bir karar vereceğini zannetmiyorum.”diyen Mujicin, “Bu kişiye en ağır ceza verilmelidir. Karaciç’e verilecek en ağır ceza bile işlediği suçların yanında hafif kalacaktır.” şeklinde konuştu. Karaciç’in işlediği bütün suçların delilleriyle birlikte ortada olduğunu söyleyen bir başka Bosnalı Dzevad Bektanevic ise “Biz yakınları olarak bu olaylara şahidiz.” dedi. Karaciç’in mahkemeye gelmemesini de ayrı bir suç olarak gören Bektaneviç, bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesi gerektiğini söyledi. Srebrenitsa’dan gelen Zekiya Avdibegoviç ile Nurova Mustoviç de soykırımın yapıldığı dönemde yaşadıkları zorlukları anlattı: “İçimiz kan ağlıyor. Çocuklarımız, eşlerimiz göz göre göre oldürüldü. Bir umut için buraya geldik. Şimdi adil bir karar bekliyoruz.” EŞİMİ VE İKİ ÇOCUĞUMU KATLETTİLER Bosna Hersek’ten mahkemenin devam ettiği Lahey’e gelen Nura Veizoviç, kararın kendisini tatmin etmeyeceğini bildiği hâlde yine de mahkemeyi izlemeye geldiğini söyledi. Sadece Srebrenitsa’da 10 bin Boşnak’ın Sırp General Kristiç tarafından öldürüldüğünü belirten Nura Veizoviç, “Bu emirleri veren de Karaciç. Bu insan cani olmakla birlikte vahşi bir canavar. Ailemden eşim, iki çocuğum ve yakın akrabalarım öldürüldü.” dedi. Bir diğer Bosnalı anne Dzogar Meijra da Srebrenitsa’dan mahkemeyi izlemek için Lahey’e gelmiş. Eşi ve üç oğlu başta olmak üzere birçok yakın tanıdığının katledildiğini anlatan Meijra da çok kızgındı: “Burada Boşnaklar etnik soykırıma uğradı. Tek sorumlu, mahkemeye iki gündür gelmeyen Radovan Karaciç’tir.”

29.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Bosnalı anaların feryadı

  Peşaver kan gölü

  İKT: Ermenistan, Azerbaycan işgalini sona erdirmeli

  Avrupa Birliği, başkanını arıyor

  Kuzey Irak’ta güvenoyu krizi

  Afganistan’da BM görevlilerine saldırı

  Almanya’da, Merkel dönemi devam ediyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.