02 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Çözüm için aktif olacağız

Ankara ziyaretiyle ilgili olarak özellikle medyanın Kıbrıs sorunu konusunda yeni bir ‘’yol haritası’’ veya açılım beklentisi içerisine girdiğini kaydeden KKTC Cumhurbaşkanı Talat, ‘’Böyle bir şey yok.

Bizim bütün anlayışımız çözümden yana. Çözümü zorlamak için daha aktif olma kararı aldık. Yeni bir şey olarak bu söylenebilir’’ dedi. Cumhurbaşkanı Talat, Karpaz Eğitim Sağlık ve Dayanışma Derneği’nin dâvetlisi olarak gittiği Dipkarpaz’da, müzakere süreci ve Kıbrıs sorunundaki gelişmeler hakkında halkı bilgilendirdi. Ankara ziyaretinde devlet ve hükümet yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde, Türkiye ile tam bir uyum ve işbirliği içerisinde olunduğunu ifade eden Talat, şöyle konuştu: ‘’Bütün bu görüşmelerde anlaştığımız, uzlaştığımız konu şu; Biz lâf ola değil stratejik olarak Kıbrıs sorununu çözmek istiyoruz. Çözümü sağlamak için BM parametrelerinde kalmaya özen göstererek, çeşitli aktif teklifler yaparak, sürecin önünü açmaya çalışacağız. Türk tarafı olarak Kıbrıs sorununu çözüm yoluna sokmak için zorlayacağız.’’ Bugüne kadar müzakerelerde bütün esnekliğin ve çözüm tekliflerinin Türk tarafından geldiğini kaydeden Talat, Rum tarafının ise BM parametreleri dışında kalmayı tercih ettiğini söyledi. Müzakere sürecinde bütün tekliflerin Türk tarafından geldiğinin BM ve dünya tarafından iyi bilindiğini dile getiren Talat, uluslar arası toplumun, şimdilik çok fazla sürece katılmak istemediğini, ancak müzakerelerin de sonsuza kadar gidemeyeceğini, bu durumun eşyanın tabiatına aykırı olduğunu kaydetti. Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın maksadını aşan açıklamalar yaptığına işaret eden Talat, ‘’Eğer, Kıbrıs sorununu gerçekten çözmek istiyorsa birbirimize hakaret etmemeliyiz. Ben, kimseye hakaret etmedim. Kıbrıs Türklerine ve Türkiye’ye hakaret edilmesini kabul edemem. Türkiye’nin çözüm sürecini desteklemesi sorunun çözümü için büyük şanstır. Çözüm de doğrusu herkesin ihtiyacıdır’’ dedi. Müzakerelerde esnek olması gereken tarafın Rum tarafı olduğunu kaydeden Talat, Rum yönetiminin, BM Genel Sekreteri’nin taraflara esneklik çağrısını Türk tarafına yapmış gibi yanlış bir düşünce içerisinde bulunduğunu ifade etti.

KKTC DIŞİŞLERİ BAKANI: KIRMIZI ÇİZGİLERDEN TAVİZ YOK

KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Ankara’da yaptıkları görüşmelerde, Kıbrıs konusunda bugüne kadar takip edilen kırmızı çizgiler ve BM parametrelerinden herhangi bir duraklama veya gerileme olmayacağının karara bağlandığını söyledi. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a, Ankara’daki resmî temaslarında eşlik eden ve ayrıca temaslarda bulunan KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün dün KKTC’ye döndü. Temaslarını değerlendiren Özgürgün, Ankara’da, Kıbrıs konusunda gelecekteki süreç ve bu süreçte yaşanabilecekleri ele aldıklarını belirterek, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının masada bugüne kadar izlemiş olduğu ve bundan sonra izleyeceği yol hakkında değerlendirmelerde bulunduklarını aktardı.

BAN Kİ-MUN: KIBRIS KONUSUNDA İHTİYATLI İYİMSERİM

Bİrleşmİş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, “Kıbrıs konusunda ihtiyatlı iyimser olduğunu, ancak çözüm müzakerelerinde artık kararların alınacağı yeni aşamaya geçilmesi gerektiğini” söyledi. Ban Ki-mun, Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, Kıbrıs, Türk-Yunan ilişkileri ve Ermenistan konularına değindi. BM Genel Sekreteri, “Selefim, adadaki iki toplumun birleşmesini kolaylaştırmak için elinden geleni yaptı. Şimdi yeni bir aşamaya geçtik. İki toplum liderleri son bir yıl içerisinde 45 kez bir araya geldi. Bu bile bir başarıdır. Artık karşılıklı anlayış, uzlaşma ve esneklikler temelinde kararların alınacağı ikinci aşamaya geçmeliyiz” dedi.

02.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Çözüm için aktif olacağız

  Şairlerden Hocalı Soykırım Anıtı’na ziyaret

  Ahmedinejad Türkiye’ye gelecek

  Balkenende: Avrupa Birliği Başkanlığına aday değilim

  Irak, yine güne bombalarla uyandı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.