02 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Tarihî kervansaraylara İpek Yolu restorasyonu

YOZGAT’TA tarihî İpek Yolu üzerinde bulunan han ve kervansaray kalıntılarının restore edilerek, gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla hazırlanması düşünülen ‘’İpek Yolu’’ projesiyle ilgili çalışmalara başlandı.

Yozgat Valisi Amir Çiçek, projeyi yürütecek olan Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Acun, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut, Saraykent Kaymakamı Cumhur Duran, Saraykent Belediye Başkanı İdris Ögel, Akdağmadeni Kaymakamı Şükrü Özcan ile birlikte İpek Yolu’nun Yozgat’tan geçen bölümleri üzerinde bulunan han ve kervansaraylardan bazılarını gezip, kaymakamlıkta değerlendirme toplantısı yaptı.

Vali Çiçek, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Bozok platosunda yer alan Yozgat’ta bulunan tarihî mirasın çok iyi tanınması, tanıtılması, daha sonra da gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini belirtti.

Vali Çiçek, Yozgat’ın tarihten günümüze kadar Doğu-Batı, Güney-Kuzey bağlantılı yol ağlarının kesiştiği bir noktada yer aldığını, Selçuklu döneminde Anadolu’yu boydan boya, Kuzey’den Güney’e, Doğuyu Batıya bağlayan İpek Yolu üzerinde önemli tarihî han ve kervansarayların bulunduğunu söyledi. İpek Yolunun Yozgat’tan geçen bölümlerinde 4 ayrı han ve kervansarayın bulunduğunun altını çizen Vali Amir Çiçek, Gazi Üniversitesi ile ortaklaşa hazırlayıp yürütecekleri ‘’İpek Yolu Projesi’’ kapsamında, bu han ve kervansarayların önce ortaya çıkartılacağını, daha sonra da restore edilip, gelecek nesillere aktarılacağını anlattı. Vali Çiçek, ‘’İpek yolu üzerindeki tarihî yapılardan en önemlisi olan Saraykent ilçemizdeki Çinçinli Sultan Han kervansarayı ilk etapta ayağa kaldırılacak. Burada kazı çalışmaları yapılacak, daha sonra aslına uygun olarak restore edilecek’’ dedi. Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Acun da ‘’Türkiye’de 300-400’e yakın Selçuklu dönemine ait kervansaray var. Çinçinli Sultan Han kervansarayı Doğuyu Batıya, Güneyi Kuzeye birleştiren köşede, İpek Yolu’nun kolları üzerinde olması, önemini arttırıyor’’ dedi. Acun, kervansarayın klasik planlı olduğunu, hem kapalı avlusunun bulunduğu, hem de kışlık kısmı, ahır kısmının bulunduğunu, çoğu kervansarayın klâsik planlı olmayıp, ya yazlık ya da kışlık bölümlerden oluştuğunun altını çizdi. Acun, bakanlıktan kazı için gerekli iznin alınmasının ardından Saraykent ilçesinden geçen tarihî İpek yolu üzerindeki Çinçinli Sultan Han Kervansarayı’nda önümüzdeki yıldan itibaren kazı çalışmalarına başlanıp, projenin 5 yıl içerisinde tamamlanmış olacağını sözlerine ekledi.

02.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Tarihî kervansaraylara İpek Yolu restorasyonu

  ‘Tanpınar Edebiyat Festivali’ başladı

  Sultan II. Bayezid Külliyesi’nde konser

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.