05 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Grip, fuara ilgiyi azaltmamış

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından düzenlenen 28. İstanbul Kitap Fuarı, İstanbul-Beylikdüzü’ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde 8 Kasım 2009 tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Organizatör Cemran Anıl Öder, fuarın açılışında 25 bin kişiyi ağırladıklarını söyleyerek “Fuar bu sene yeniliklerle kapılarını açtı. Bu yeniliklerden biri ilk kez açılan Uluslararası Salon’dur. Bu salonda 28 ülkeden 62 yayıncı, editör ve yayıncılar birliği gibi profesyonel temsilciler yer alıyor. Bunun dışında ziyaret amaçlı gelen yabancı konuklar da bulunmakta. Uluslararası Salon, 3 Kasım 2009 tarihine kadar 11.00-18.00 saatleri arasında açık kalacaktır. Fuarın diğer bir yeniliği ise kitap fuarı süresince açık kalacak olan ‘Eğitim ve Kaynak Kitaplarla Sınava Hazırlık Yayınları’ Salonu. 6 numaralı holde öğrencilerle velileri karşılayacak olan salon fuar süresince ziyaret edilebilecek” dedi. Domuz gribi sebebiyle ziyaretçi sayısında bir azalma görüyor musunuz şeklindeki sorumuzu “Sayısal olarak bir etkilenme yok. Hatta sayısal olarak geçen senelerle kıyaslandığında 28. İstanbul Kitap Fuarına ilgi daha fazla” diyerek cevapladı.

“Risâleleri okudukça anladım”

Yurt içi ve yurt dışından 550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen 28. İstanbul Kitap Fuarı’nda Yeni Asya Neşriyatın da standı bulunuyor. Yeni Asya Müşteri Temsilcisi Sadullah Özen, fuara ilginin gün gittikçe arttığını belirtti. TÜYAP’ı yeni bir pazar payı olarak gördüklerini kaydeden Sadullah Özen, “Bu vesileyle fuara yıllardan beri katılıyoruz” dedi. Eserler içinde en çok Risâle-i Nur Külliyatı’nın satıldığını vurgulayan Özen, “Özellikle Risâle-i Nur Külliyatı’na yapmış olduğumuz libasların yeniliği, her sayfanın altına koyduğumuz sözlük sayesinde sözlüklü risaleler daha fazla gidiyor. Tabiî bunlara talep olunca haliyle eski risâlelere kampanyalar yapıyoruz. Çünkü onun okuyucusuyla bunun okuyucusu farklılık arz ediyor. Bazıları lügatlerin dikkatlerini dağıttığını söylüyor. ‘Eskiyle daha rahat okuyoruz’ diyorlar. Biz de eskisinden veriyoruz” şeklinde konuştu. Özen, cevşenlerde yaptıkları kapak tasarımlarının da okuyucularının dikkatini çektiğini belirterek, “Aynı şekilde cep risâlelerinde lügatin her sayfanın altında olmasının müşteri potansiyelimizi arttırdı” dedi.

Ziyaretçilere ücretsiz olarak ‘Said Nursî Kimdir’ broşürünü de dağıttıklarını ifade eden Özen, “Broşürü alıp yolda giderken okuyanlar köşeyi dönüp tekrar geliyor. ‘Broşürünü okudum. Ben bu zatın kitaplarını istiyorum’ şeklinde gelenler oluyor” diyerek “Bu gibi enteresan şeylerle de karşılaşıyoruz” dedi. Standa Bediüzzaman Said Nursî’nin resimlerini görenlerin ‘bu adam kimdir’, ‘bu zatın eserleri var mı’ diye gelenlerin de olduğunu vurgulayan Özen, “Standımıza Bediüzzaman hakkında daha önce kulaktan duyma bilgisi olup da gelenler oluyor. Burada ismiyle cismiyle Bediüzzamanı tanıtan Yeni Asya. Başka cemaatten olanlar da Yeni Asya standına uğramadan geçemiyor. Çünkü burada Bediüzzaman’ın resmi var buna alâkasız kalamıyorlar” diye konuştu. Alâkasız kalamayanlardan biri de Yeni Asya Neşriyat standının önünde risaleleri inceleyen Ercan Gün. Risâlelerle arkadaşları vasıtasıyla üniversite tanıştığını belirten Ercan Gün, ilk başlarda dilinin biraz ağır geldiği için anlamadığını söyleyenlerden. “Fakat okudukça anlamaya başladım” diyerek de ekliyor. TÜYAP’a ilk defa geldiğini vurgulayan Gün, “Risâlenin fiyatı da burada uygun. Özellikle alt tarafında sözlüğü bulunanlara bakıyorum” dedi.

Timaş Yayınları Fuar Sorumlusu Mustafa Karakoç, hava şartlarının iyi olmamasına rağmen önceki yıllara nazaran 28. TÜYAP fuarının çok daha iyi bir açılışla başladığını söyledi. “Katılım iyi katılımdan daha yüksek alım var” diyen Mustafa Karakoç, öncelikle güncel, gündemde olan ve reklâmı yapılan kitapların satıldığını ve bunun yanında devamı olan yazarların yeni çıkan kitaplarının çok satanlar listesinde olduğunu kaydetti. Karakoç, okur yaşının gittikçe gençleştiğini, bir önceki neslin kendi zamanındaki eksiklikleri kendinden sonraki nesillerin yaşamasını istemediğini söyleyerek fuara daha çok gençlerin büyük ilgi gösterdiğini kaydetti. Fuar boyunca imza günleri ve çeşitli faaliyetler düzenleyeceklerinin altını çizen Karakoç, sözlerini “Herkesi mutlaka fuara bekliyoruz” diyerek tamamladı.

Meale ilgi büyük

Denge, Diriliş, Rayiha, Gökkubbe, Risâle Hayrat yayınlarının satıldığı standın Fuar Sorumlusu olan Seda Cömert, daha çok dini kitapları sattıklarını kaydetti. Özellikle Kur'ân-ı Kerim mealine çok fazla ilgi olduğunu bildirdi. Her kesimden insanın gelip meal aldığına dikkati çeken Cömert, “Hıristiyan olduğunu söyleyen biri gelip ‘İslâmiyet’i araştırmak ve öğrenmek istiyorum’ diyerek meal aldı ve gitti” dedi.

Fuarda çok sayıda çocuk yayınevinin standı bulunuyor. Nar Yayınları da fuarda yerini alanlardan. Nar Yayınları Genel Müdürü Tayfur Esen, “Her ne kadar çocuk standına ilgi yokmuş gibi gözükse de fuarın genelinde şu bir gerçek büyük yayınevleri çocuk yayıncılığına başlamış. Bunu tahmin etmezdim” diyerek memnuniyetlerini ortaya koydu. Nar yayınları olarak telifi önemsediklerine dikkati çeken Tayfur Esen, “Çocukların yaşadığı nefes aldığı bir hayat var. Ve şu an bu hayatta ona nefes verecek kalemlere ihtiyaç var. O nefesler, yanı başımızda, bizim çocuklarımızla aynı şeyleri paylaşan bizim yazarlarımız olmalıdır” dedi. Nar yayınları da imza günleriyle okuyucuları yazarlarıyla buluşturmaya devam ediyor. 2 Kasım’da küçük okuyucularıyla bir araya gelen yazar, şair Yusuf Dursun, “Onlarla buluşmak insanı tazelendiriyor, insana keyif ve güç veriyor” dedi. Çocukların kendilerine yol da gösterdiğini belirten Dursun, “Bizim kitaplarımızdan Masal Doktoru dizisi var. Masal Doktor Sevgi Bahçesinde, Masal Doktor Mutluluk Ülkesinde, Masal Doktor Suçlu Peşinde diye. Bakıyorum çocuklar ‘Suçlu Peşinde’yi alıyorlar. Çocuklar niye bunu alıyorsunuz diye sorunca ‘Bu suçlu peşinde galiba. Bunda macera var serüven var’ diyorlar. Mutluluğu, sevgiyi geçiyor suçlu peşinde olan bir kitabı tercih ediyorlar. Bu da bana yön veriyor. Bundan sonraki kitaplarımın adını da ona göre koyacağım” dedi. Dursun, çocukların en çok bu işi nasıl yapıyorsunuz, ne zaman başladınız, yazmak zor mu, kolay mı gibi sorular sorduğunu kaydetti. “İçlerinde yazanlar, gelip gösterenler oluyor. Maillerimizi verdiklerimizden yazılarını gönderenler oluyor” diyen Dursun, “Çok okumaları, yazmaları ve yazmadan bıkmamaları gerektiğini söylüyoruz” şeklinde tavsiyelerde bulundukların belirtti.

Fuarda, öğretmenleriyle birlikte gezmeye gelen öğrencileri gruplarını görmek de mümkün. Öğretmen Elif Aydeğer de öğrencilerini kaptığı gibi fuara getirmiş. Fuara ilk defa geldiğini söyleyen Elif öğretmen, “Fuarı çok güzel, aradığım her şeyi buldum” şeklinde konuştu.

05.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Grip, fuara ilgiyi azaltmamış

  Kültürlerarası Köprü Derneği faaliyetlerini sürdürüyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.