07 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

İsrail: Abbas’sız olmaz

Fİlİstİn Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, İsrail ile barış görüşmelerindeki çıkmaz ve ABD’den yerleşimlerin dondurulması konusunda yeterli destek bulamaması sonrasında verdiği, önümüzdeki Ocak ayında yapılacak Filistin başkanlık seçimlerinde aday olmama kararının yankıları sürüyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in, Abbas’ı telefonla arayarak, kendisini kararından vazgeçirmeye çalıştığı bildirildi. Haaretz gazetesine göre, Peres, Abbas’a kararının Filistin Yönetimi’nde siyasi krizi tetikleyebileceği ve Hamas’ın Batı Şeria’yı da ele geçirmesine yol açabileceği endişesini dile getirdi. Peres, Abbas’a, “Filistinlileri bırakırsanız, bağımsız bir devlet olma fırsatını da yitirirler” dedi. Gazeteye göre, Peres, “Bölgede durum giderek kötüleşir. Filistin halkının hatırı için yerinde kal” diye konuştu. Abbas, önceki gün İsrail hükümetine ve İsraillilere de seslenmiş ve “barışın herhangi bir partinin çıkarından, herhangi bir hükümet koalisyonundan çok daha önemli olduğunu” vurgulamıştı. Abbas, barışın mümkün olduğunu, bunu yıllardır kendisine vizyon edindiğini ve bu uğurda samimiyetle çalıştığını ifade etmişti. İsrail Başbakanı Netanyahu’dan ise henüz Abbas’ın kararıyla ilgili açıklama gelmedi. Ancak Netanyahu’nun geçen günlerde özel bir toplantıda, “barış sürecini ilerletebilecek güçlü bir Abbas’ın İsrail’in de çıkarına olduğunu” ifade ettiği kaydedildi. Netanyahu’nun, “Eğer Filistinliler ile barış yapmak istiyorsak, mevcut alternatifler içinde Abbas en iyi ortaktır” dediği belirtildi. Abbas’ın istifa edebileceği sinyallerini, açıklamasından bir gün önce düzenlediği basın toplantısında veren Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat ise Abbas’ın kararının bir manevra ya da taktik olmadığını vurguladı.

EL FETİH: ADAYIMIZ ABBAS

İsraİl Savunma Bakanı Ehud Barak, barış süreci çabalarının Mahmud Abbas’ın başkanlığa yeniden aday olmayacağı kararından etkilenmemesi dileğinde bulunurken, El Fetih ve Filistin Kurtuluş Örgütü, Abbas’ın kararına karşı çıkarak, gelecek seçimlerde tek başkan adaylarının Abbas olduğunu bildirdiler. Mahmud Abbas’ın 24 Ocak 2010 seçimlerinde başkanlığa aday olmayacağını açıklaması sonrası, İsrail tarafından ilk üst düzey değerlendirme Savunma Bakanı Ehud Barak’tan geldi. Barak, Abbas’ın kararının, ülkesiyle Filistin arasındaki barış görüşmelerini yeniden canlandırma çabalarını etkilemeyeceği yolundaki umudunu dile getirdi. El Fetih ile FKÖ’den de hemen aynı cümleleri taşıyan açıklamalar yapıldı. El Fetih ve FKÖ, başkanlık seçimlerinde tek adaylarının Abbas olduğunun altını çizdiler. Hamas, Abbas’ın seçimlerle ilgili aldığı kararın hukuksal dayanağı bulunmadığını belirtmiş ve Gazze Şeridi’nde bir seçime engel olacaklarını duyurmuştu. Hamas, Abbas’ın seçim kararının bir uzlaşı temeline dayanmadığını ve Filistin topraklarında ayrılığı daha da derinleştirmeyi amaçladığını öne sürmüştü.

07.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Obama: Dehşet verici

  BM’den Goldstone raporuna kabul

  İsrail, el koyduğu silâhları sergiledi

  İsrail: Abbas’sız olmaz

  Gül: Beşir, ikili görüşme için gelmiyor

  Ehliyet sınavını 950 defada verebildi

  Bakü’de, cami bombacılarına ağır ceza

  Hindistan’da, yolcu otobüsü uçuruma yuvarlandı

  Milyon riyallik Suudî kartallar

  Brown: Afganistan’dan çıkamayız, çıkmamalıyız, çıkmayacağız

  Türk-Yunan ilişkilerinde yeni dönem

  Lübnan’da, beş aydır hükümet kurulamıyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.