14 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Spor

Türk futbolunda sürat yok

GALATASARAY'IN Arjantinli kalecisi Leo Franco, takım olarak iyi yolda olduklarını belirterek, hem ligde hem de UEFA Avrupa Ligi'nde iyi durumda olduklarını söyledi.

Galatasaray Televizyonu'nda yayınlanan "Son Pas" programına konuk olan Leo Franco, Türkiye'ye gelmeden önceki beklentileri, bu zamana kadar yaşadığı sürprizler ve takım arkadaşlarıyla ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. İşte, Arjantinli file bekçisinin yaptığı açıklamalarının ayrıntıları;

Ligde 12 hafta geride kaldı. Bu hafta biraz boşluk oluştu antrenmanlar devam ediyor. Takımla ilgili olarak 2 haftalık performans değerlendirmesi alabilirmiyiz?

Takıma baktığımızda gerçekten iyi bir yol içerisinde olduğumuzu görebiliriz. Bir yandan ligde 2. durumdayız diğer yandan UEFA'da bir üst tura çıkmayı garantiledik. Geçtiğimiz haftalarda da Türkiye Kupası'nda bir tur atlama başarısı yakaladık. Dolayısıyla ilerlememiz gereken üç turnuvada da son derece iyi olduğumuzu görüyoruz.

12 maçın tamamında forma giyen tek oyuncu Leo Franco. Mustafa Sarp ve Arda ona yaklaşan dakikalar aldılar. Kendi performansı açısından bize geniş bir değerlendirme yapabilirmi?

Bence her şeyden önce Türkiye'de oynanan futbola alışmaya çalışıyorum. Ve her geçen hafta benim için yeni olan bir çalışma niteliğinden daha da keyif almaya başlıyorum. Şunu kabul etmek gerekir. Her ülkede farklı futbol oynanır. Her ülkenin şartları farklıdır ve her sezon her ülke ya da her ligin kendine has karakteristiği vardır. Hepsi birbirinden farklı geçerler. Ben şu sıra elimden geleni yapıyorum fakat tüm bu farklılıkları aslında göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Son 10 yılını İspanya gibi dünyanın en pahalı liginde geçiren, Mallorca ve Atletico Madrid'de kaleyi direk koruyan isim olarak o zaman İspanya ile Türkiye arasındaki farklardan bahsedebilir mi?

Futbol tarzları olarak çok benzer olsalarda yani hem İspanya liginde hem Türkiye liginde oyun oynanmaya çalışılıyor. Bu gerçekten çok önemli. Öncelikli farkın hızda olduğunu söylemek lazım. Bunun aslında en büyük sebebi İspanya'daki sahaların daha hızlı futbol oynamaya elverişli olması. İki lig arasındaki en büyük fark sürat fakat Türkiye ligi ile İspanya ligi arasında örneğin bir İspanya ligi ile İtalya ligi veya İspanya ligi ile İngiltere ligi arasında olduğu kadar fark olduğundan söz edemeyiz. Ben en büyük farkı sürat olarak görüyorum.

Türkiye'de çok sayıda deplasman ve şehir görmeye başladı giderek maçlara çıktıkça kafasında oluşan imaj Türkiye hakkında kuşkusuz gelmeden önce bilgi edindi ama geldikten sonra şimdi bu kadar maç atmosferi yaşadı, bu kadar deplasman gezdi, gördü, canlandırdığı Türkiye ile yaşadığı Türkiye ne kadar örtüşüyor birbirine?

Bugün hiç gitmemiş olsanız dahi birçok ülke, bir çok şehir hakkında gerek internet gerekse diğer yollardan çok fazla bilgi sahibi olma şansınız var. Ben de Türkiye'ye gelmeden önce oldukça geniş bir araştırma yapmıştım. Avrupa'da gittikçe daha fazla tanınan bir ülke Türkiye. Benim daha önce edinmiş olduğu bilgilerle tamamen örtüşen bir görüntü verdi. Ne daha fazla ne daha eksik ben kendi aklımda kendi araştırmalarımda edindiğim bilgileri doğrulayan şeyler gördüm.

Meslektaşları ile ilgili neler söylemek ister? 18 takımlı ligimize baktığımız zaman kendisi gibi yabancı kaleciler çoğunlukta, fakat Türk Milli Takımı'nı koruyan kaleciler ya da diğer takımların Türk kalecileri de var.

İki üç farklı çalışma ya da teknik tipinden bahsedilebilir. Ben Türkiye'deki kalecilerin İspanya'daki oyunculara nazaran ufak tefek teknik farklılıklarının olduğunu görüyorum ama bu zaten son derece normaldir. Örneğin Güney Amerika'dan, aynı ülkeden gelen iki kalecide ufak tefek benzerliklere, diğerlerinden ayrılan farklılıklara rastalamak mümkündür. Dünya genelinde kabul görmüş bir çalışma sistemi var. Artık hep aynı şekilde çalışıyorsunuz, saha içinde yaptığınız hareketleriniz sizden vermeniz beklenen tepkiler üç aşağı beş yukarı hep aynı. Benim Türkiye'de gördüğüm kalecilerin tekniği daha çok Coupe'ye benziyor. Örneğin İspanya Lig'inde yer alabileceklerini düşünüyorum. Dünya'nın herhangi bir yerinde de çok farklı karşılanacaklarını düşünmüyorum. Sonuçta kaleci kalecidir, saha içersinde yapması gereken belli başlı bazı hareketler vardır. Ve hepimiz aynı şeyi yapmaya çalışıyoruz.

Türk Mili Takım savunmasının bir anlamda arkasında oynuyor. Sabri, Hakan, Servet, Gökhan tabi bu oyuncular değişse bile onların alternatifi olan Emre Aşık, Emre Güngör diğerleri Uğur, Caner hepsi milli takım oyuncuları olduğu için, rahatlıkla bu söylemi yapabiliriz.

Bence oyuncuların koordinasyon halinde çalışmaları ve bunun için birbirlerini tanımaları çok önemlidir. Devamlı olarak aynı oyun sistemi içersinde oynayan, aynı yerde birbiriyle oynamaya alışık bir oyuncu çizgisini muhafaza edebilmesi gerçekten çok önemlidir. Bu gerek Galatasaray'ın başarısı için, gerek Türk Milli Takımı'nın başarısı için muhakkak çok önemlidir. Galatasaray'a bakarsak bizim bir yandan gerçekten son derece kıymetli ilk on birde yer alan oyucularımız var. Gerekse onların yerini gerektiği zaman alacak çok önemli, çok yetenekli yedek oyuncularımız var. Bunların dışında oyunu her zaman koparabilecek yetenekli oyunculara da sahibiz. Dolayısıyla bence şuan defansta oturmuş, iyi bir çizgimiz var.

Saha içersindeki uyumun, saha dışına yansıması nasıl diye soralım Leo Franco'ya? Arkadaşlık ortamıyla ilgili taraftarlarımıza verebileceği küçük notlar nelerdir?

Saha dışında herşeyden önce tüm soyunma odalarında rastlanabilecek bir temel arkadaşlığımız var. Fakat benim herşeyden önce söylemem gerekirki ben Türkiye'de gerçekten çok sıcak karşılandım. Takım arkadaşlarım beni hemen aralarına aldılar, bana çok büyük yakınlık gösterdiler. Ve bana yapabilecekleri tüm desteği verdiklerini ben gerek sözleriyle, gerekse davranışlarıyla hep zaten hissettim.

Önceki yıllarda Arjantin Milli Takımı'nın kalesini başarıyla korudu. Hep kadroda yer aldı, şimdi Maradona'dan böyle bir görev bekliyor mu?

Herşeyden önce herkesin görevi tabi ki iş yerinde işlerini iyi yapıp daha sonra takdir edilmeyi beklemektir. Ben Arjantin Milli Takımı'yla 5 yıl devamlı yer aldığım dönemde, bir Dünya Kupası birde Konfedorasyon Kupası oynadım. Tabi ki bende çok isterdim bir Dünya Kupası daha oynamak. Fakat şöyle birşey varki Arjantin milli takımı şuanda zaten kurulmuş vaziyette. Dolayısıyla ben zor olduğunu düşünüyorum.

Galatasaray Avrupa sahalarında çok tecrübeli bir takım. Bundan sonra Avrupa Ligi'nin yol haritasıyla ilgili baktığı zaman Şampiyonlar Ligi'nden de takımlar gelecek ve artık hep elit takımlar tur atlamaya başladı. Biraz daha gerçekçi bir hedef olarak bu sene UEFA Avrupa Lig'inde Galatasaray'ın nerelere gelebileceğini düşünüyor takım arkadaşlarıyla beraber?

Biz gerçekten çok iyi bir başlangıç yaptık. Ancak şimdi daha zorlu, iki ayaklı maçların oynanacağı bir döneme giriyoruz. Ve burada gerçek bir gerilim başlayacak. Bu iki maçtan birinde yapcağınız bir hatanın geri dönüşü çok kötü ve bunu toparlamanız çok zor olur. Biz önümüzü görebilmek için Şampiyonlar Lig'inden Avrupa Lig'ine katılacak grupların belli olmalarını ve iki farklı torbanın oluşturulmasını bekleyeceğiz.

İstanbul'da sade bir hayat yaşıyorum

ARJANTİNLİ kaleci Leo Franco, "Bir insanın hayatı aslında bir ülkede veya bir diğerinde çok değişmez. İstanbul'da herkes nasıl yaşıyorsa bende öyle yaşıyorum. Yani burada herkes gibi normal, sade bir yaşantıyı sürdürüyorum. Her yerde gördüğüm son derece düzgün bir tavırla karşılaşıyorum taraftarlarımızla karşı karşıya geliğimizde. Diğer arkadaşlarımızla kıyasladığımızda ben biraz daha içine kapanık, biraz daha mesafeli ve biraz daha kontrollü gibiyim. Fakat ben hep böyle oldum. Ama tüm dünya'da daha öncede gördüğüm yakınlığı burdada gördüm" şeklinde konuştu.

14.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Alex İslâmiyeti öğreniyor

  Türk futbolunda sürat yok

  Egemen duygulandı

  Carlos Kasım'da yolcu gibi

  G.SARAY VE F.BAHÇE'DEN KARŞILIKLI YALANLAMA

  CROWNE PLAZA: VASSELL'i KAPI DIŞARI ETMEDİK

  Marsel İlhan Türk tenisinin iyi yolda olduğunu söyledi

  ADİDAS, LONDRA MARATONU'NA GÖTÜRÜYOR

  ULEB'de çarpıldık

  POTADA 5. HAFTANIN PERDESİ BUGÜN AÇILIYOR

  BEKO BASKETBOL LİGİNDE BU HAFTA

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.