03 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Bu anayasayla başörtüsü sorunu çözülmez

AP Dış İlişkiler Komitesinde tartışılacak Türkiye karar taslağı hakkında Türk basınına bilgi veren Oomen-Ruijten, taslakta başörtüsü konusuna değinmediklerini belirterek, “Başörtüsü konusu kapandı. Ortada bir öneri var mı? Hükümetin daha önceki girişimi Anayasa Mahkemesinden döndü. Mevcut anayasa geçerli oldukça sonuç değişmeyecek. Ben 18 yaşına girmiş bir kızın isterse üniversitede başörtüsü takabilmesinden yanayım” dedi.

AP Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye karar taslağında, “Türkiye’nin Ergenekon dâvâsını, demokratik kurumlarının saygın işleyişine ve hukukun üstünlüğüne güveni artırmak için fırsat olarak kullanması gerektiği” görüşünün AB Komisyonu ve AP tarafından paylaşıldığı kaydedildi. Taslakta, “Ergenekon suç ağının boyutundan endişe edildiği” de ifade edildi.

“YARGI, KAPSAMLI

REFORMA TABİ TUTULMALI”

AP Dış İlişkiler Komitesinde bugün tartışılacak taslakta, “Ergenekon suç ağının iddia edilen büyüklüğünden endişe edildiği” dile getirilerek, hükümetten ve yargıdan süreci hukuka uygun ilerleterek sanıkların bütün haklarına saygı göstermeleri istendi. Türkiye karar taslağında “Yargının vakit geçirilmeden kapsamlı reforma tabi tutulması, Türkiye’nin modernleşme sürecinin başarısında hayati önem taşımaktadır” denildi.

“HSYK YENİDEN YAPILANMALI”

Yargı reformu stratejisinin memnuniyetle karşılandığı ifade edilen taslakta, hükümetten, “yargının tarafsızlığı ve uzmanlaşmasına ilâveten yargının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) standartlarıyla uyumlu hale getirilmesine özel önem verilerek yargı reformu stratejisinin geciktirilmeden uygulanması” istendi. Taslakta, “Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK), temsil gücü, objektifliği, tarafsızlığı ve şeffaflığı güvence altına alınacak şekilde yeniden yapılandırılması” talebi dile getirildi.

“ORDUNUN SİYASETE

KARIŞMASI ENDİŞE VERİCİ”

Türkiye karar taslağında, “askeri yargının yetkilerini kısıtlayan yasanın not edildiği, fakat bunun iptal için Anayasa Mahkemesine götürülmesinden üzüntü duyulduğu” ifade edildi. Belgede, “Ordunun Türk siyasetine ve dış politikasına karışmayı sürdürmesinden endişe edildiği ve demokratik bir ülkede ordunun bütünüyle sivillerin gözetimine tabi olması gerektiği” görüşüne yer verildi.

“AÇILIM MEMNUNİYET VERİCİ”

“Türk hükümetinin, her Türk vatandaşının kökeninden ve dini inancından bağımsız olarak eşit haklara sahip olması ve toplumda aktif bir rol oynaması için başlattığı açılımların” memnuniyetle karşılandığı ifade edilen taslakta, hükümete “siyasî inisiyatifini somut reformlara dökmesi”, muhalefete ve tüm taraflara “süreci desteklemeleri ve karşılıklı hassasiyetlerin aşılması için çabalamaları” çağrısı yapıldı.Oomen-Ruijten’in hazırladığı taslakta, Türkiye’deki terör eylemleri kınanan PKK’nın, “silâhlarını bırakarak ve şiddeti sona erdirerek hükümetin siyasî inisiyatifine cevap vermesi” istendi.

“YENİ BİR BASIN KANUNU YAPILMALI”

Türkiye’de “özellikle bir medya grubuna verilen benzersiz ceza” ve internet sitelerinin sık sık yasaklanmasının ardından basın özgürlüğünden endişe edildiği ifade edilen taslakta, medya patronlarının diğer ticarî faaliyetlerinin kısıtlanması talep edildi. Taslak metinde, “Basın özgürlüğünün çoğulcu bir toplumda önemli bir siyasî kültür göstergesi olduğu vurgulanır. Medya ve ticarî çıkarlar arasındaki sağlıksız bağlantı ışığında yeni bir basın kanunu kabul edilmelidir” denildi.

Türkiye’nin Kıbrıs’ta BM gözetimindeki kapsamlı çözüm müzakerelerini aktif şekilde desteklemesi istenen taslakta, Türkiye’nin adadaki askerlerini geri çekerek müzakereler için uygun bir atmosfer oluşturabileceği savunuldu.

03.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  KAPSAMLI YARGI REFORMU GECİKMESİN

  Bu anayasayla başörtüsü sorunu çözülmez

  İçişleri: Jandarma ile ilgili çalışma yok

  Müzakereler 2014’te bitmeli

  İsrail’e gitmeyiz diye birşey yok

  İSVİÇRELİLER İSLÂMİYETİ TANIMIYOR

  MEYVE VE SEBZEYİ SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN

  Müslümanlar paralarını çeksin

  Kenan Evren ismi bir okuldan daha kaldırıldı

  Barkey: Açılım sürecinden geri dönüş yok

  Eski kuvvet komutanları ifadeye çağrıldı

  Başbakan Erdoğan, Meksika’ya gidiyor

  Salgın, kan bağışlarını vurdu

  Sarıkamış’tan geri kalan üç ders var

  Mantar ararken kafatası buldu

  Bayram tatilinin acı bilânçosu

  Sağlıkçılara şiddet konulu eğitim verildi

  Şahin: Özgürlükler referandum konusu yapılamaz

  Diyanet: İnsan hakları kısıtlanamaz

  Türkiye’nin önünü sivil anayasa açar

  Korucular, çiftçi olmak istiyor

  İşkence iddiaları sebebiyle 6 işçi işten çıkarıldı

  Güçlükonak’ta çatışma

  Ermenek’te kaza: 2 ölü 8 yaralı

  Terör tahrikleri sürüyor

  Gerginlik tren seferini durdurdu

  Keles’e yeni hayvan pazarı

  Nişanlısını uğurlarken canından oldu

  Gazeteciler kep fırlattı

  Çarpıştırıcının enerjisi arttırılıyor

  Gelecekte pamuk yiyebiliriz

  Microsoft “siyah ekran” sorununu araştırıyor

  Sakin şehirde hızlı koşu

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl