04 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Kızılordu generalinden Başkan Obama’ya tavsiye

1979-1989 yıllarındaki işgalde Afganistan’ı 15 bin kayıpla terk etmek zorunda kalan Kızılordu’nun generallerinden Viktor Yermakov, ABD’nin Afganistan’da başarı şansı olmadığını söyledi. Rus general, ABD Başkanı Obama’ya, “Ek asker için harcayacağınız parayla bölgeyi kalkındırın, okul ve cami yapın” dedi.

Rus Generalden Obama’ya tavsiye

Sovyetler Birliği’nin 1979 yılında işgale başladığı ve 1989 yılında 15 binden fazla kayıpla terk etmek zorunda kaldığı Afganistan topraklarında, şimdi ABD etkin olmaya çalışıyor. Sovyetler’in Afganistan işgali sırasında görev alan Kızıl Ordu’nun generallerinden Viktor Yermakov (74), ABD’nin Afganistan’da başarı şansının olmadığını söyledi. Rus general, ABD Başkanı Barack Obama yönetimine bir de öneride bulundu: “Ek asker için harcayacağınız parayla bölgeyi kalkındırın, okul ve cami yapın. Daha etkili olursunuz.”

CNN’e açıklamada bulunan Yermakov, “Gözlerimin önünde tarih tekerrür ediyor. Afgan mücahidlerine karşı Sovyet birliktleri mücadelesinde başarısız oldu. İlginç bir şekilde o dönemde bu gruplar ABD tarafından destekleniyor, eğitiliyor ve silâhlandırılıyordu. Sovyetler Birliği bölgedeki askerî gücünü 100 bine kadar çıkardı. Ancak 15 bin kişiyi geride bırakarak döndü. Şimdi ABD Başkanı Barack Obama da bölgedeki asker sayısını 100 bine çıkarmak istiyor.” dedi. İşgalci güçlerin Afgnistan’da başarı şansının olmadığını söyleyen Rusya Savunma Bakanlığı eski yardımcısı Yermakov, “Bir Afganlı size Amerikan demokrasisinin en iyi yönetim biçimi olduğunu söyleyebilir. Bir zamanlar da bize Sovyetler Birliği yönetim biçiminin en ideal olduğunu söylüyorlardı.” hatırlatmasında bulundu. Obama’nın bölgeye ek asker göndererek büyük bir yanlış yaptığını savunan Rus general, “Ek asker göndererek bölgede hiçbir iş başarılamaz. Ancak tek bir şey olur. Obama daha fazla havalimanına giderek, Afganistan’da öldürülen Amerikan askerlerine son görevini yerine getirecek.” uyarısı yaptı. Sovyetler Birliği’nin yaptığı taktik hataları ABD’nin tekrarladığını savunan Rus General, “Hem Tora Bora hem de Kandahar da ordularımızı yerleştirdik. Düzeni kurduk. Bizim desteğimizle popüler bir yönetim bile kuruldu. Biz oradan ayrıldığımızda bir kaç gün içinde o hükümet devrildi. Bu coğrafyanın lideri kim? Herhangi bir aşiretle bağlantınız yoksa, hiç kimse sizi dikkate almaz.” şeklinde konuştu. ABD ve NATO’yu Sovyetler Birliği’nin tecrübelerini dikkate almaya çağıran Rus general, “Ek asker için harcayacağınız parayı bölgeye transfer edin. Afgaistan’ın ekonomisini geliştirin. Endüstriyel yatırımlar yapın. Eğtim, okul, cami inşa edin. O zaman sizin etkinliğiniz artacaktır. Savaş sadece direnci güçlendiriyor. Afganlılar savaşı kendilerini esir alma girişimi olarak görüyor.” önerisi yaptı.

04.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Kızılordu generalinden Başkan Obama’ya tavsiye

  Doğu Türkistan’da 5 idam daha

  Kazakistan Dinler Kongresinin sorumlusu seçildi

  Hizbullah’a silâh muhafaza hakkı

  DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: HAYIRLI OLSUN

  Rusya, alkolle savaştan sonuç alıyor

  Masum Kerküklüler iki buçuk yıl alıkonuldu

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl